Planten buiten zetten (afharden)

planten buiten zetten (afharden)

Bij het kweken van je eigen groenten en fruit, begin je meestal binnen met het voorzaaien van zaden. Na enkele weken zit je huis helemaal vol met jonge plantjes en je kunt niet wachten om de planten buiten te zetten.

Zomergroenten en niet winterharde groenten (paprika, pepers, tomaten, courgettes) mogen pas na 15 mei buiten uitgeplant worden. Volgens weerkundigen is de kans dat het ’s avonds nog gaat vriezen na 14 mei heel erg klein. Maar pas op! Plantjes die nooit naar buiten zijn geweest, kunnen in shock raken als ze in een keer de hele dag buiten blijven.

Voordat je de planten de hele dag buiten mag laten en in hun uiteindelijk bestemming mag uitplanten (moestuinbak, grond of pot), moet je de planten eerst afharden.

In deze artikel lees je meer over afharden en wat je moet doen voordat je de planten buiten zet.

Wat is afharden?

Afharden betekent dat je de plantjes geleidelijk laat wennen aan het buitenklimaat voordat je de planten buiten in de volle grond of bakken zet. Je moet letterlijk de planten harder maken zodat ze de boze buitenwereld aankunnen. Je moet je voorstellen dat de jonge planten tot nu toe gewend zijn aan de lekkere constante temperatuur in je huis. Als je jonge planten in een keer de hele dag buiten laat, kunnen ze in shock raken.

Bij het afharden moeten de jonge plantjes eerst langzamerhand wennen aan de buitentemperatuur, de volle zon en aan de wind. In je huis zaten de planten binnen vier muren waar het niet alleen lekker warm was maar ook nauwelijks wind was. 

Binnen kun je de planten wel alvast lasten wennen aan de wind. Dit doe je door regelmatig met je vinger tegen de planten heen en weer te vegen of door een ventilator aan te zetten. De planten krijgen hierdoor  sterkere wortels omdat ze zich letterlijk vast moeten houden tegen de wind. Ben je nog niet begonnen met het voorzaaien of ga je nog verder voorzaaien, kun je meer hierover lezen op: Waarom voorzaaien? 

Afharden hoe doe dat?

De jonge planten moeten geleidelijk wennen aan het buitenklimaat. Je zet ze de planten een paar dagen voor 15 mei elke dag een paar uren buiten. Je voert dit stap voor stap op. Ik hou een week aan voor het afharden, dus 7 dagen.  Op dag 7 mogen de planten buiten blijven en in hun uiteindelijk bestemming uitgeplant worden. Hieronder zie je een tabel met een voorbeeld schema voor het buiten zetten van de jonge plantjes.

afharden: plantjes buiten zetten
Schema voor het afharden

Bij het afharden moeten de planten wennen aan de directe zon, wind en temperatuur. Je voert de temperatuur en zon geleidelijk op. De eerste twee dagen zet je de planten ergens neer met halfschaduw. Dit kan onder een boom of ergens waar ze niet in de volle zon zitten. Let op dat de temperatuur wel boven de 10 graden blijft, ook ’s avonds. Dit is in mei meestal het geval, maar het weer doet soms gekke dingen.  Daarna mogen de planten twee dagen in de volle zon staan, en daarna twee dagen bij de plek waar ze uiteindelijk uitgeplant zullen worden. Zet de planten de eerste paar dagen ’s middags buiten, aangezien het meestal warmer is in de middag. Je voert elke dag het aantal uren op. De 7e  dag (op 15 mei) mogen de planten uit hun bakje gehaald worden en uitgeplant worden in de grond, moestuinbak of pot.

Geef de planten tijdens het uitharden elke dag water. In de kleine bakjes waarin de planten zitten wordt het snel droog in de volle zon. Hou de vochtigheid in de bakken goed in de gaten, en geef water zodra je ziet dat het te droog wordt. Vergeet niet om de planten elke dag weer binnen te brengen tot en met de vijfde dag. Mocht het een dag slecht weer zijn of te koud, laat je de planten gewoon binnen. En ga je door met het schema als het weer mooi weer is. 

Voordat de planten buiten mogen blijven is het belangrijk dat de temperatuur de hele dag boven de 10 graden blijft. Na 15 mei is dit meestal wel het geval, maar met er zijn altijd uitzonderingen. Advies is dan ook om de weerberichten goed in de gaten te houden. 

Delen op facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.

Andere interessante artikelen: 

6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Zaaien in maart moestuin
Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.
De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je in maart nog niet van...
Wat kun je zaaien in januari?
Wat kun je zaaien in januari in de kas en in huis?
In deze blog lees je over wat je in januari in de kas en in huis alvast kunt zaaien. Ik geef je tips...
Taugé kweken
Taugé kweken: stap voor stap uitgelegd
Stap voor stap leg ik uit hoe je thuis zelf taugé kunt kweken. Je leest hier ook hoe je dikke knapperige...
kruiden voor thee
8 planten voor verse thee uit eigen tuin.
Naast munt zijn er zoveel andere planten en kruiden waarmee je verse thee kunt zetten. Kweek ze zelf...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
Herfst in de moestuin zaaien
Wat kun je in de herfst buiten nog zaaien in de moestuin?
In de herfst zijn er nog enkele gewassen die je buiten nog kunt zaaien, zonder een kas. Zaai deze gewassen...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...

2 gedachten over “Planten buiten zetten (afharden)”

  1. Pingback: Tomaten kweken van A tot en met Z - BinnenBuitenBloei

  2. Pingback: Hon Tsai Tai/paarse Choy sum kweken - BinnenBuitenBloei

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *