Missie

BinnenBuitenBloei is opgericht met de missie om anderen te inspireren en te motiveren om hun tuin en huis groener te maken met beplanting. Planten, bomen, bloemen, groenten en fruit in je omgeving is zowel goed voor het milieu als voor je eigen gezondheid.

Hoe leuk is het om gewoon even de deur open te maken naar je tuin of balkon en zelf je salade en groenten te plukken? Of even zelf een mooie bloemenboeket samenstellen?

Door het kweken van je eigen groenten en fruit, krijg je meer variëteit op je bord. De variëteit van groenten en fruit is bij de meeste supermarkten helaas beperkt tot soorten die niet zo snel bederven en die goed vervoerbaar zijn. Heb je weleens snijbiet of gele frambozen in de supermarkt gezien? Nee, terwijl ze heel makkelijk te kweken zijn in Nederland of België.  Snijbiet is zelfs een superfood. Door zelf groenten en fruit te kweken, draag je ook flink bij aan CO2-reductie. Je gaat minder plastic gebruiken en er wordt minder vervoerd omdat je lokaal en volgens de seizoenen gaat eten.

Naam BinnenBuitenBloei

Binnen Buiten Bloei staat voor bloei binnen en buiten je huis. Het staat ook voor de bloei van je zelf. Door een groene levensstijl te volgen, ga je van binnen bloeien.  Door je eigen groenten en fruit te kweken, ga je gezonder eten.  Het is aangetoond dat kamerplanten een stressverlagende invloed hebben en de lucht zuiveren. Door te tuinieren ben je fysiek buiten bezig, maar vaak ook sociaal. Je maakt een babbeltje met andere mensen in de volkstuin of met je buren. Je bent ook even lekker weg van het scherm, wat we allemaal echt hard nodig hebben. Hierdoor ga je van binnen bloeien, en dat straal je uit naar buiten naar je omgeving toe.

De gieter bij het logo staat symbolisch voor de voeding die je geeft aan je bomen en planten. Het staat ook symbool voor de voeding die je aan je zelf geeft, in de vorm van vers groenten en fruit, maar ook de tijd die je aan je zelf gunt. 

BinnenBuitenBloei- over mij

Wie ben ik?

Mijn naam is Estefhany Yeung, moeder van 3 jonge kinderen. De jongste is op dit moment 3 jaar oud. Ik ben werkzaam als data-analist. Verder ben van Chinese afkomst, maar opgegroeid op de Antillen en ik woon sinds mijn 18e in Nederland. Het kweken van je eigen groenten en fruit is vanzelfsprekend voor mijn ouders. Vroeger deed blijkbaar iedereen het. Jammer dat dit niet meer het geval is bij mijn generatie en bij de jongere generaties. Ik zou dit graag aan mijn kinderen willen doorgeven.

Ik heb het moestuinieren van kleins af aan meegekregen. Ik verschil wel ten opzichte van mijn ouders in het (moes) tuinieren.  Als iets niet eetbaars was, kweekten mijn ouders het niet!  Herkenbaar? Ik vind juist bloemen en sierlijke planten heel leuk in de tuin. Niet alleen omdat ze mooi zijn, maar ook omdat het nodig is voor de bestuiving en balans in je tuin. 

Waarom vind ik het zo leuk?

Mijn passie voor het (moes) tuinieren komt voornamelijk doordat ik van lekker en gevarieerd eten hou. Ik vind het leuk om nieuwe smaken te ontdekken. Daarnaast vind ik groenten en fruit veel lekkerder als het vers is.

Zelf vind ik groenten uit de supermarkt na twee dagen al niet meer zo lekker. De structuur en smaak gaat snel achteruit. Groenten worden minder knapperig of krijgen een melige smaak. Misschien ben ik ook te kieskeurig met mijn eten… Daarnaast heb ik geen tijd of zin om elke dag boodschappen te doen. Ik geniet enorm van om even naar buiten te gaan en mijn eigen maaltijd te plukken.

Mijn passie is vooral begonnen omdat ik van lekker eten hou, maar daarnaast besef ik steeds het belang van gezond eten en het belang voor de natuur.

Groene vingers

Het kweken van groenten en fruit heb ik als kind meegekregen. We hadden thuis op de Antillen een mango, coco’s, guave en een zuurzak boom. Daarnaast hadden we pepers, allerlei Aziatische groenten en kruiden in de tuin.

Op mijn 18e kwam ik op mezelf wonen in Nederland. Ik heb groenten gekweekt vanuit een balkon, op een terras en in een tuintje van 25 m2. Ik moest leren omgaan met een kleinere ruimte en met de 4 seizoenen in Nederland. Op de Antillen is het namelijk het hele jaar door rondt de 30 graden.

Ik heb veel fouten gemaakt. Bijvoorbeeld een fruitboom en klimop zetten waar ik ook groenten wou kweken.  In de buurt van een boom of klimop kun je bijna niets meer planten. De wortels nemen het over en er is veel concurrentie voor vocht en voedingsstoffen. 

Sinds kort hebben we een grotere tuin, waar ik meer ruimte heb om van alles te kweken.  Op het moment dat ik dit schrijf, zijn we nog niet verhuisd. Maar ik ben nu al bezig met de indeling van de tuin.

Ik wil vooral groenten en fruit kweken die je niet bij de supermarkt kan verkrijgen, bijvoorbeeld Aziatische groenten, of bijzondere tomaten soorten. Sperziebonen, andijvie, aardbeien, de dagelijkse groenten en fruit kunnen natuurlijk ook niet missen in de tuin.

Het idee is ook om een goede balans te vinden tussen eenjarige planten en vaste planten. Bij eenjarige planten kun je relatief snel oogsten. Bij vaste planten moet je langer wachter om iets van te kunnen oogsten, maar eenmaal op gang hoef je weinig aan te doen.

De voortuin moet een bloemenparadijs worden met veel snijbloemen, waarvan ik regelmatig een bloemenboeket voor op de eettafel of gang wil plukken.

Ik ga dit allemaal delen met jullie via mijn website, en socialmediakanalen. De links om me te volgen vind je hieronder. Ik hoop jullie te inspireren en veel tips te geven. Maar ik vind het ook leuk om jullie tips, mening of terugkoppeling te horen. Als je iets met me wilt delen of voor een eventuele samenwerking kun je contact met me opnemen via info@binnenbuitenbloei.nl.

Leuk dat je dit leest, en ik hoop van je te horen!