8 tips voor een mooi plantenhoekje

mooi plantenhoekje maken

Heb je een lege hoek in je huis, waar je eigenlijk niet weet wat je mee moet? Het is net te klein om een meubel te zetten, maar te groot dat je de leegte voelt? Planten! Planten zijn ideaal om een lege hoek in je woning mee te vullen. Maar hoe maak je een mooi plantenhoekje? Hoe zet je alle planten bij elkaar zodat het niet saai maar interessant en speels oogt? Welke planten kies je? Hieronder geef ik je 8 tips voor een mooi plantenhoekje. 

1. Gebruik een oneven aantal planten voor je plantenhoekje

Gebruik drie planten in plaats van vier of vijf planten en niet zes planten.

Dit is een van de geheimen van interieur stylisten. Deze stylingsregel wordt gebruikt voor het groeperen van schilderijen, meubels, accessoires op tafel of voor het plaatsen van boeken in de boekenkast.

Een even getal zorgt voor symmetrie. Door de symmetrie gaan je hersenen onbewust groepen maken. Hierdoor kan het minder “gezellig” ogen omdat het niet als een geheel wordt gezien. Het ziet meteen een stuk beter uit als je 5 planten gebruikt in plaats van 6. Probeer het eens.

2. Creëer diepte in je plantenhoekje

Als je planten veel op elkaar lijken en even groot zijn, en je zet ze allemaal naast elkaar in een horizontale lijn, kan het snel saai er uit zien. Om een speelser effect te creëren in je plantenhoekje moet je diepte en hoogte creëren in je plantenhoekje. Je creëert diepte door de planten niet in een rechte horizontale of verticale lijn neer te zetten, maar door de planten speelser voor en achter elkaar te zetten. 

3. Varieer met verschillende hoogtes

Zoek planten uit met verschillende hoogtes. Gebruik een aantal grote planten en een aantal kleinere planten. Zet de grotere planten achterin of aan de zijkanten en de kleinere planten voorin.

Mocht je geen grotere of hogere plant hebben, kun je kleinere planten ook hoger zetten.

Je kunt je plant op een oude kruk zetten, een boomstam, een hogere pot of een speciale plantenstandaard gebruiken.

Gebruik een plantenstandaard voor je plantenhoekje
IKEA Olivblad plantenstandaard

4. Variatie in structuur en kleur van bladeren

Het wordt snel saai als je alleen planten gebruikt met gelijksoortige bladeren en kleur. Probeer planten met grote bladeren en kleine bladeren, fijn bladstructuur en grove bladstructuur te combineren. De meeste planten zijn groen, maar je kunt verschillende tinten groen met elkaar combineren.

Een Monstera Deliciosa heeft grote diepe groene bladeren. Een Asparagus plumosus (Asperge varen) heeft hele fijne bladeren. Een Areca (Goudpalm) heeft weer een hele andere bladstructuur. Dieffenbachia seguine (Dief van Bagdad) heeft een mooie witte werking op de bladeren.

planten voor een plantenhoekje

Soms lijken bladeren heel anders als je het van dichtbij bekijkt. Zoals een Lepelplant (Spathiphyllum) en een jonge Montesera. Maar als je een aantal stappen naar achter neemt en met je ogen knijpt, zie je niet meer zo goed dat het om 2 verschillende planten gaat. Als dit het geval is, dan is er toch te weinig variatie aan je planten. 

5. Kijk naar het totaal plaatje en niet naar de individuele planten

Je wilt het liefst al je mooie, bijzondere en unieke planten laten zien. Maar als je al je bijzondere planten naast elkaar zet, kan het best druk eruit zien. Het gaat niet om de individuele plant maar om hoe de planten allemaal samen eruitzien.

Denk aan een bloemenboeket. Bij een bloemenboeket heb je ook altijd de “ster(en)” en de “vullers”. De ster is de mooie, opvallende bloem waar je ogen meteen naartoe gaan. De vullers zijn de simpelere takken of bloemen die gebruikt worden om de boeket te vullen.

De vullers zijn op zichzelf niet heel bijzonder, maar ze maken het totale plaatje wel echt af. Zonder vullers heb je gegarandeerd niet zo’n mooi boeket. 

Bij een plantenhoekje gebruik je dezelfde principe. Je moet niet te veel sterren bij elkaar zetten, maar wees selectief. Gebruik maar één of twee drukke planten en gebruik daarnaast simpelere planten om je plantenhoekje af te maken. Een voorbeeld van een simpele, maar mooie plant is de lepelplant. De lepelplant is een van mijn favorieten. Ze geven rustgevende witte bloemen, zijn makkelijk in onderhoud en ze zuiveren de lucht. Ze kunnen ook best groot worden.

Plantenhoekje opvallende planten

6. Een drukke pot OF een drukke plant

Gebruik geen drukke pot bij een drukke plant. Als de pot en zowel de plant indrukwekkend zijn, weet je niet meer waar je naar moet kijken. Bij een drukke plant wil je dat de aandacht naar de plant gaat, en niet naar de pot. Gebruik dus bij een opvallende plant een simpele pot. Neem een pot met weinig bewerkingen erop, en het liefst een pot in één neutrale kleur.

Bij een rustigere plant kun je daarentegen wel in een drukkere pot zetten. Hierdoor kan de simpelere plant zelfs meer gaan “shinen”.

7. Cohesie in je potten

De potten waarin de planten komen te staan moeten ook bij elkaar passen. De potten moeten een eenheid vormen. Ze hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn of dezelfde kleur te hebben.

Je kunt eenheid creëren door dezelfde materiaal te gebruiken voor al je potten, bijvoorbeeld door allemaal terracotta potten of plantenmanden te gebruiken in verschillende kleuren. Je kunt ook cohesie creëren door potten te gebruiken uit dezelfde kleuren pallet. Bijvoorbeeld door allemaal pastel lichte kleuren te gebruiken, of voor een aardse uitstraling gebruik je allemaal potten door bruin, beige en witte kleuren te combineren. Voor een chiquere look kun je weer donkere metalen potten gebruiken. Combineer bijvoorbeeld zwarte potten met een bronzen of zilveren potten.

8. Plant de bloemen niet in de potten zelf, maar in een plastic bakje.

De laatste tip is meer een praktische tip. Plant je planten niet direct in de pot, maar in een plastic pot. De plastic pot zet je weer in de mooie pot. Zo kun je de planten makkelijk eruit halen, mocht je van gedachten wisselen of van pot willen wisselen.

Dit is ook makkelijker als je de plant in een andere pot moet zetten omdat ze uitgegroeid zijn of als het tijd is om de aarde te verwisselen.

Dit waren mijn tips voor een mooi plantenhoekje. De ultieme tip voor een warm, gezellig interieur is om planten te gebruiken. Ik zeg het niet alleen omdat ik een plantenliefhebber ben, maar het maakt een interieur echt een stuk aangenamer. Planten zijn ook nog eens gezond voor de lucht in je huis.

Ik ben benieuwd naar jullie plantenhoekje. Voel je vrij om een foto hieronder te plaatsen.

Delen op facebook

 

Andere interessante artikelen: 

plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
in volle grond zaaien
Buiten zaaien in volle grond: tips en instructies
Vanaf april kun je al veel buiten in de volle grond zaaien. Hoe moet je dit aanpakken? In dit artikel...
Hypoestes phyllostachya verzorgen vol en compact
Hoe krijg je een vollere en compacte Hypoestes phyllostachya?
Hoe moet je een Hypoestes phyllostachya verzorgen om een vollere en compacte plant te krijgen? Maar als...
Droge bladeren bij venushaar
Droge bladeren bij Venushaar (Adiantum raddianum): Help!
Hoe voorkom je bruine droge bladeren bij venushaar? Wat kun je doen als je eenmaal droge bruine bladeren...
In de moestuin bezig
Top 8 makkelijke groenten waar het niet mis kan gaan.
Ga je voor het eerst groenten kweken? Kies dan niet meteen voor de moeilijkste groenten, maar begin met...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Hon Tsai Tai_Choy sum kweken
Hon Tsai Tai/paarse Choy sum kweken
Hon Tsai Tai is de paarse variant van Choy Sum. Choy Sum is een zeer bekende groente in Azië. De normale...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *