Hon Tsai Tai/paarse Choy sum kweken

Hon Tsai Tai_Choy sum kweken

Hon Tsai Tai is de paarse variant van Choy Sum. Choy Sum is een zeer bekende groente in Azië. De normale groene versie van Choy Sum is verkrijgbaar bij de meeste toko’s. Maar de paarse variant heb ik tot nu toe niet gezien. Dus reden genoeg om Hon Tsai Tai/ paarse Choy Sum te kweken.

Hon Tsai Tai ligt een beetje tussen broccolini/ bimi en paksoi. De bladeren lijken en smaken naar de bladeren van paksoi. Maar het gaat vooral de jonge scheuten. De jonge scheuten kun je vergelijken met de stengels van bimi. Het heeft een licht bittere smaak.

Hoewel Hon Tsai Tai erg exotisch klinkt, houdt hij het meeste van een mild klimaat. Het kan zelfs wat vorst hebben. Hon Tsai Tai groeit snel en je kunt er lang van oogsten. Met zijn paarse stengels, groene bladeren en gele bloemetjes is het een echte blikvanger in de moestuin. Ben je al enthousiast geworden? In dit artikel vertel ik je meer over het kweken van Hon Tsai Tai.

De naam Hon Tsai Tai

Hon Tsai Tai is de paarse versie van Choy Sum. Choy Sum betekent letterlijk in het chinees (Kantonees) “plant hart”. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het feit dat het vooral gaat om de steel of het binnenste deel van de plant. Tsai Tai betekent hetzelfde, maar dan in het Chinees-Mandarijns. “Hon” betekent in het Mandarijns “rood”. Dus het betekent letterlijk “rood plant hart”.

De gewone Choy Sum is een kleinere plant en het maakt een steel aan. Deze snij je af, en dan is de oogst afgelopen. Hon Tsai Tai is wat groter en je snijdt niet de centrale steel af, maar de plant maakt meerdere scheuten met gele bloemetjes. Je oogst de scheuten van de plant. Dit is vergelijkbaar met broccoli scheuten.

Wanneer kun je Hon Tsai Tai zaaien?

Hon Tsai Tai kan goed wat kou hebben. In de zomer schiet het snel door waardoor je dunnere scheuten gaat krijgen. Daarnaast heeft Hon Tsai Tai in de zomer last van koolwitjes. Koolwitjes zijn helaas ook dol op.

Het beste is om Hon Tsai Tai in het vroege voorjaar of late najaar te zaaien.
Zaaien onder glas: februari-maart
Zaaien in volle grond: Vanaf april

Als je in de zaden in februari binnen zaait, kun je de jonge plantjes half april al buiten zetten op hun permanente plek. 

Hon Tsai Tai kweken en verzorgen

Standplaats

Bij te warm weer, schieten de plant snel door.  Op zich niet erg, want het zijn de jonge scheuten met bloemetjes die geoogst worden. Maar als de plant te snel doorschiet, krijg je dunnere scheuten. Persoonlijk vind ik dikkere scheuten lekkerder.
De beste standplaats is halfschaduw.

Zaaien

Zaai de zaden voor in februari of maart. De zaden kiemen al binnen 3-4 dagen. Je hoeft verder geen groeilamp of kweekmat te gebruiken. Je kunt de zaden in april ook rechtstreeks in de volle grond zaaien. Als je binnen voorzaait, hoef je niet tot ijsheilige te wachten om de planten buiten te zetten. Je kunt de planten half april al buiten zetten. Je moet de planten wel eerst enkele dagen afharden. In dit artikel kun je meer lezen over afharden.

Kweek Hon Tsai Tai onder een insectengaas. Hon Tsai Tai hoort bij de kolenfamilie, en koolwitjes zijn dol op. Je kunt ook tagetes, dille, kamille, lente-ui en andere sterk ruikende planten in de buurt planten, om de koolwitjes te verwarren. Maar het beste is om een insectengaas te gebruiken.

Plantafstand

Hou een plantafstand van minimaal 10 cm en een rijafstand van minimaal 30 cm aan. De planten kunnen redelijk groot worden.

Bemesting

Hon Tsai Tai houdt van een rijke vruchtbare grond. Bij de juiste standplaats en bij een rijke grond krijg je wat dikkere sappige scheuten. Voeg rijpe compost toe aan de grond, en voeg om de twee of vier weken mestkorrels aan toe.

Oogsten

De hele plant is in principe eetbaar. Maar de oudere bladeren zijn niet zo lekker. Je oogst de jonge scheuten met gele bloemetjes die aan de plant groeien. Snij de scheut zo dicht mogelijk af bij de oksel. Je kunt gerust wat jonge bladeren en zijtakken meenemen.

Oogst de scheuten regelmatig. Hoe meer je oogst, hoe meer scheuten de plant gaat maken.

Hon Tsai Tai is het lekkerst als je het net hebt geoogst. De stengels zijn dan nog lekker stevig. Als het kan oogst het vlak voordat je het gaat eten. Je kunt het op zich wel enkele dagen bewaren in de koelkast.

Hoe kun je Hon Tsai Tai bereiden?

Je kunt het net zo bereiden als broccoli of broccoli scheuten. Je kunt Hong tsai tai onder andere stomen of roerbakken. Helaas verdwijnt de paarse kleur wel voor een groot deel. Ik heb gelezen dat sommige mensen het rauw eten. Ik heb het zelf nog nooit rauw gegeten.

Zelf stoom ik de groenten graag. Vervolgens doe ik een sausje van olie, een paar druppels sesamolie, sojasaus en oestersaus erop.

Hon Tsai Tai gekookt

Ben je enthousiast en wil je Hon Tsai Tai ook gaan kweken? Je kunt de zaden onder andere kopen op moestuinland.nl

Snelle feiten over Hon Tsai Tai:

  • Latijnse naam: Brassica chinensis var. parachinensis
  • Ook bekend als: Hon Tsai Tai, paarse Choy Sum, paarse Choi sum
  • Geschikt voor in de pot? Minder geschikt, omdat de planten redelijk groot kunnen worden. Kan wel met 1 of 2 plantjes.
  • Vak/ familie: Koolgewas

Ben je op zoek naar meer inspiratie over wat je kunt planten in je moestuin? Maak kennis met nog andere Aziatische groenten deze blog

* Dit blog bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.

Delen op Facebook
Delen op WhatsApp
kruiden voor thee
8 planten voor verse thee uit eigen tuin.
Naast munt zijn er zoveel andere planten en kruiden waarmee je verse thee kunt zetten. Kweek ze zelf...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
Herfst in de moestuin zaaien
Wat kun je in de herfst buiten nog zaaien in de moestuin?
In de herfst zijn er nog enkele gewassen die je buiten nog kunt zaaien, zonder een kas. Zaai deze gewassen...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
in volle grond zaaien
Buiten zaaien in volle grond: tips en instructies
Vanaf april kun je al veel buiten in de volle grond zaaien. Hoe moet je dit aanpakken? In dit artikel...
In de moestuin bezig
Top 8 makkelijke groenten waar het niet mis kan gaan.
Ga je voor het eerst groenten kweken? Kies dan niet meteen voor de moeilijkste groenten, maar begin met...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Zonnebloem kiemgroenten
Zonnebloem kiemgroenten kweken
Kiemgroenten of microgroenten zijn gezond en snel te oogsten. Je hebt niet veel ruimte nodig en je kunt...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *