Hon Tsai Tai/paarse Choy sum kweken

Hon Tsai Tai_Choy sum kweken

Hon Tsai Tai is de paarse variant van Choy Sum. Choy Sum is een zeer bekende groente in Azië. De normale groene versie van Choy Sum is verkrijgbaar bij de meeste toko’s. Maar de paarse variant heb ik tot nu toe niet gezien. Dus reden genoeg om Hon Tsai Tai/ paarse Choy Sum te kweken.

Hon Tsai Tai ligt een beetje tussen broccolini/ bimi en paksoi. De bladeren lijken en smaken naar de bladeren van paksoi. Maar het gaat vooral de jonge scheuten. De jonge scheuten kun je vergelijken met de stengels van bimi. Het heeft een licht bittere smaak.

Hoewel Hon Tsai Tai erg exotisch klinkt, houdt hij het meeste van een mild klimaat. Het kan zelfs wat vorst hebben. Hon Tsai Tai groeit snel en je kunt er lang van oogsten. Met zijn paarse stengels, groene bladeren en gele bloemetjes is het een echte blikvanger in de moestuin. Ben je al enthousiast geworden? In dit artikel vertel ik je meer over het kweken van Hon Tsai Tai.

De naam Hon Tsai Tai

Hon Tsai Tai is de paarse versie van Choy Sum. Choy Sum betekent letterlijk in het chinees (Kantonees) “plant hart”. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het feit dat het vooral gaat om de steel of het binnenste deel van de plant. Tsai Tai betekent hetzelfde, maar dan in het Chinees-Mandarijns. “Hon” betekent in het Mandarijns “rood”. Dus het betekent letterlijk “rood plant hart”.

De gewone Choy Sum is een kleinere plant en het maakt een steel aan. Deze snij je af, en dan is de oogst afgelopen. Hon Tsai Tai is wat groter en je snijdt niet de centrale steel af, maar de plant maakt meerdere scheuten met gele bloemetjes. Je oogst de scheuten van de plant. Dit is vergelijkbaar met broccoli scheuten.

Wanneer kun je Hon Tsai Tai zaaien?

Hon Tsai Tai kan goed wat kou hebben. In de zomer schiet het snel door waardoor je dunnere scheuten gaat krijgen. Daarnaast heeft Hon Tsai Tai in de zomer last van koolwitjes. Koolwitjes zijn helaas ook dol op.

Het beste is om Hon Tsai Tai in het vroege voorjaar of late najaar te zaaien.
Zaaien onder glas: februari-maart
Zaaien in volle grond: Vanaf april

Als je in de zaden in februari binnen zaait, kun je de jonge plantjes half april al buiten zetten op hun permanente plek. 

Hon Tsai Tai kweken en verzorgen

Standplaats

Bij te warm weer, schieten de plant snel door.  Op zich niet erg, want het zijn de jonge scheuten met bloemetjes die geoogst worden. Maar als de plant te snel doorschiet, krijg je dunnere scheuten. Persoonlijk vind ik dikkere scheuten lekkerder.
De beste standplaats is halfschaduw.

Zaaien

Zaai de zaden voor in februari of maart. De zaden kiemen al binnen 3-4 dagen. Je hoeft verder geen groeilamp of kweekmat te gebruiken. Je kunt de zaden in april ook rechtstreeks in de volle grond zaaien. Als je binnen voorzaait, hoef je niet tot ijsheilige te wachten om de planten buiten te zetten. Je kunt de planten half april al buiten zetten. Je moet de planten wel eerst enkele dagen afharden. In dit artikel kun je meer lezen over afharden.

Kweek Hon Tsai Tai onder een insectengaas. Hon Tsai Tai hoort bij de kolenfamilie, en koolwitjes zijn dol op. Je kunt ook tagetes, dille, kamille, lente-ui en andere sterk ruikende planten in de buurt planten, om de koolwitjes te verwarren. Maar het beste is om een insectengaas te gebruiken.

Plantafstand

Hou een plantafstand van minimaal 10 cm en een rijafstand van minimaal 30 cm aan. De planten kunnen redelijk groot worden.

Bemesting

Hon Tsai Tai houdt van een rijke vruchtbare grond. Bij de juiste standplaats en bij een rijke grond krijg je wat dikkere sappige scheuten. Voeg rijpe compost toe aan de grond, en voeg om de twee of vier weken mestkorrels aan toe.

Oogsten

De hele plant is in principe eetbaar. Maar de oudere bladeren zijn niet zo lekker. Je oogst de jonge scheuten met gele bloemetjes die aan de plant groeien. Snij de scheut zo dicht mogelijk af bij de oksel. Je kunt gerust wat jonge bladeren en zijtakken meenemen.

Oogst de scheuten regelmatig. Hoe meer je oogst, hoe meer scheuten de plant gaat maken.

Hon Tsai Tai is het lekkerst als je het net hebt geoogst. De stengels zijn dan nog lekker stevig. Als het kan oogst het vlak voordat je het gaat eten. Je kunt het op zich wel enkele dagen bewaren in de koelkast.

Hoe kun je Hon Tsai Tai bereiden?

Je kunt het net zo bereiden als broccoli of broccoli scheuten. Je kunt Hong tsai tai onder andere stomen of roerbakken. Helaas verdwijnt de paarse kleur wel voor een groot deel. Ik heb gelezen dat sommige mensen het rauw eten. Ik heb het zelf nog nooit rauw gegeten.

Zelf stoom ik de groenten graag. Vervolgens doe ik een sausje van olie, een paar druppels sesamolie, sojasaus en oestersaus erop.

Hon Tsai Tai gekookt

Ben je enthousiast en wil je Hon Tsai Tai ook gaan kweken? Je kunt de zaden onder andere kopen op moestuinland.nl

Snelle feiten over Hon Tsai Tai:

  • Latijnse naam: Brassica chinensis var. parachinensis
  • Ook bekend als: Hon Tsai Tai, paarse Choy Sum, paarse Choi sum
  • Geschikt voor in de pot? Minder geschikt, omdat de planten redelijk groot kunnen worden. Kan wel met 1 of 2 plantjes.
  • Vak/ familie: Koolgewas

Ben je op zoek naar meer inspiratie over wat je kunt planten in je moestuin? Maak kennis met nog andere Aziatische groenten deze blog

* Dit blog bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

komkommer kweken van zaaien tot oogsten
Komkommers kweken, van zaaien tot oogsten
Welkom bij onze uitgebreide kweekgids voor komkommers, waar we je uitleggen hoe je komkommer kweekt,...
Munt in pot verzorgen
Munt in pot: zo krijg je mooie volle planten.
Ziet je munt er gelig en minder vol uit? In deze blog lees je hoe je muntplanten die in potten groeien...
Waterkers kweken
Zo kweek waterkers zelf thuis.
Uit onderzoek is gebleken dat waterkers tot een van de gezondste groente- of fruitsoort horen. Waterkers...
aspergesla of stengelsla kweken
Zo kweek je aspergesla of stengelsla.
In deze blog lees je meer over de smaak van aspergesla, hoe je aspergesla kunt kweken, en hoe je het...
6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Zaaien in maart moestuin
Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.
De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je in maart nog niet van...
Wat kun je zaaien in januari?
Wat kun je zaaien in januari in de kas en in huis?
In deze blog lees je over wat je in januari in de kas en in huis alvast kunt zaaien. Ik geef je tips...
Taugé kweken
Taugé kweken: stap voor stap uitgelegd
Stap voor stap leg ik uit hoe je thuis zelf taugé kunt kweken. Je leest hier ook hoe je dikke knapperige...
kruiden voor thee
8 planten voor verse thee uit eigen tuin.
Naast munt zijn er zoveel andere planten en kruiden waarmee je verse thee kunt zetten. Kweek ze zelf...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *