Hoe krijg je een vollere en compacte Hypoestes phyllostachya?

Hypoestes phyllostachya verzorgen vol en compact

Bij de tuincentra zag de Hypoestes Phyllostachya zo kleurrijk, vol en schattig uit. Maar na een paar maanden thuis is het een lang, slungelige plant geworden? Waarschijnlijk komt het doordat je Hypoestes op de verkeerde plek staat. Gooi je Hypoestes niet weg, want gelukkig valt het nog te redden. Wil je toch opnieuw beginnen? Dat kan ook, door dezelfde plant te gaan stekken. In dit artikel lees je meer over de verzorging van de Hypoestes zodat je een vollere en compacte Hypoestes phyllostachya krijgt. Je leest ook over hoe je een lange slungelige plant kunt redden, en hoe je dit kunt stekken.

Het artikel is verdeeld in:

Basisverzorging Hypoestes Phyllostachya

De Hypoestes phyllostachya komt oorspronkelijk uit Madagascar en Zuidoost-Azië. Hieruit kun je afleiden dat de Hypoestes van warmte en hoge luchtvochtigheid houdt.

Plaats de Hypoestes op een lichte plek maar niet in directe zonlicht. De tere bladeren kunnen snel uitdrogen bij directe zonlicht. Een raam in het westen is de ideale plek. Zet je plant in de winter of herfst nooit naast de verwarming.

De grond moet het liefst altijd licht vochtig blijven. Bij te veel water gaan de wortels snel rotten, dus zeker niet te veel water geven. In de zomer betekent dit vaak dat je 2 tot 3 keer per week water moet geven. In de winter is vaak 1 × per week genoeg. Dit kan sterk variëren per omstandigheid. Voel altijd even aan met je vingers of je water moet geven.

Geef de Hypoestes in de lente en zomer elke twee weken plantenvoeding. In de herfst en winter is dit niet nodig. Geef niet te veel of te vaak voeding, anders wil de Hypoestes snel groeien, waardoor het lang en slungelig kan worden.

Het is normaal dat sommige bladeren op een gegeven moment afvallen. Ruim de bladeren regelmatig op, om rouwvliegjes en andere insecten te voorkomen.

Tips voor een vollere en compacte Hypoestes phyllostachya

Een Hypoestes kan lang en slungelig worden als je het te veel voeding geeft, maar ook als het niet genoeg licht krijgt. Wanneer de Hypoestes onvoldoende licht krijgt, zal het uitrekken, op zoek naar meer licht, waardoor de plant lang en slungelig wordt. Een goede standplaats is dus heel belangrijk.

Maar ook als je alles goed hebt gedaan, wordt de Hypoestes met de tijd toch iets minder vol. Om een vollere plant te krijgen, moet je de plant regelmatig toppen. Toppen betekent dat je de bovenste twee bladeren afknipt.

Hypoestes toppen

In de moestuin of bij plukbloemen wordt dit techniek vaak gebruikt. Door de bovenste bladeren af te knippen, gaat de plant zich vertakken. Op deze plek ontstaan er weer twee takken. Als je die twee takken weer topt, krijg je daaruit weer 2 takken. Je krijgt zo dus vier nieuwe vertakkingen (vaak korter) in plaats van een lange dunne tak.

Begint al vroeg met het toppen van je plant. Ik doe dit al, als de plant 2 of 3 sets van bladeren heeft.

Ik heb al een lange en slungelige Hypoestes. En nu?

Is je plant al lang en slungelig dan kun je de plant lager snoeien. Snoei het tot de gewenste hoogte, net boven een paar bladeren. Na een aantal weken zullen er twee nieuwe steeltjes hieruit groeien (zie onderstaande video).

Top je planten voortaan regelmatig af. Dit betekent dat je de bovenste twee bladeren elke keer afsnoeit. Zet je plant ook op een lichtere plek.

Gooi de geknipte takken niet weg. Je kunt de takken stekken. Met de stekjes kun je een nieuw plantje maken, waardoor je helemaal opnieuw kunt beginnen.

Hypoestes Phyllostachya stekken

De takken die je had weggeknipt kun je stekken. Voor het stekken, knip je wat langere takken af. Haal de bladeren aan de onderkant af. Zet de steeltjes vervolgens in een glas water, of in je stekjes station.

Hypoestes stekken
Hypoestes phyllostachya stek

Verwissel het water elke twee weken. Na een aantal weken zullen er wortels ontstaan. Als de wortels twee tot drie cm zijn, verplaatst je de stekjes in een potje met potgrond. Ik voeg altijd wat perliet toe aan mijn potgrond, om het luchtig te houden. Je kunt perliet onder andere hier kopen.

Hou de grond vooral in het begin vochtig. Want je stekjes zijn gewend aan water. Ze moeten zich langzamerhand wennen aan grond.

Ik heb eerder stekjes van Hypoestes ook meteen in potgrond gezet, maar dit was geen succes. De steeltjes gingen snel rotten.

Begin met het stekken van je Hypoestes het liefst in de lente of zomer. De stekjes krijgen veel sneller wortels dan als je dit in de herfst of winter doet.

Hypoestes phyllostachya verzorgingslabel
Hypoestes phyllostachya verzorgingslabel

Vond je dit artikel interessant? Je kunt me volgen op mijn socialmedia kanalen @BinnenBuitenBloei voor meer tips en inspiratie over kamerplanten, plukbloemen en moestuin.

Delen via:

Facebook
WhatsApp

Andere interessante artikelen: 

plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
in volle grond zaaien
Buiten zaaien in volle grond: tips en instructies
Vanaf april kun je al veel buiten in de volle grond zaaien. Hoe moet je dit aanpakken? In dit artikel...
Droge bladeren bij venushaar
Droge bladeren bij Venushaar (Adiantum raddianum): Help!
Hoe voorkom je bruine droge bladeren bij venushaar? Wat kun je doen als je eenmaal droge bruine bladeren...
In de moestuin bezig
Top 8 makkelijke groenten waar het niet mis kan gaan.
Ga je voor het eerst groenten kweken? Kies dan niet meteen voor de moeilijkste groenten, maar begin met...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Hon Tsai Tai_Choy sum kweken
Hon Tsai Tai/paarse Choy sum kweken
Hon Tsai Tai is de paarse variant van Choy Sum. Choy Sum is een zeer bekende groente in Azië. De normale...
Zonnebloem kiemgroenten
Zonnebloem kiemgroenten kweken
Kiemgroenten of microgroenten zijn gezond en snel te oogsten. Je hebt niet veel ruimte nodig en je kunt...
Hypoestes phyllostachya verzorgingslabel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *