Buiten zaaien in volle grond: tips en instructies

in volle grond zaaien

Vanaf april kun je al veel groenten en fruit zaaien in de volle grond. Zaaien in volle grond heeft de voorkeur, als je geen zin hebt in allerlei kweekpotjes binnen, in het verspenen en uitplanten. In dit artikel geef ik tips en instructies hierover. Eerst wil ik wat kwijt over de voordelen en nadelen van buiten zaaien VS binnen zaaien, zodat je een bewuste keuze hierover kunt maken.

Buiten zaaien in volle grond VS binnen zaaien

Het grootste voordeel van buiten zaaien is werkbesparing. Het kan direct ter plekke. Je hebt niet al die potjes en bakken binnen op de vensterbank staan. Je hoeft de groeiende zaailingen niet te verspenen (in een grotere pot overzetten) of af te harden (langzamerhand laten wennen aan het buitenklimaat).

Het nadeel van in de volle grond zaaien is dat je minder controle hebt over wat er buiten gebeurd. Buiten kun je last hebben van vogels die je zaden eten, van buurtkatten, van het weer en noem maar op. Daarnaast hou je de zaailingen buiten toch minder goed in de gaten dan als ze binnen voor je neus staan. Hierdoor vergeet je toch vaker om water te geven. Zijn je zaden mooi ontkiemd, dan komen de hongerige slakken graag af op de jonge zachte planten.

Een ander groot nadeel van direct buiten zaaien, is dat de meeste gewassen pas later buiten gezaaid kunnen worden vergeleken met binnen. Hierdoor kun je ook pas later oogsten. In dit artikel kun je meer lezen over het binnen voorzaaien van zaden

Mijn ervaring met buiten zaaien, is dat je veel meer zaden nodig hebt dan als je binnen voorzaait. Het kiempercentage bij direct zaaien ligt veel lager dan het kiempercentage binnen. Maar buiten zaaien bespaart echt veel werk. Gewassen waarvan de zaden goedkoop zijn en waarvan ik veel zaden van heb, zaai ik het liefst direct buiten in de volle grond. Dit zijn bijvoorbeeld sla, snijbiet, goudsbloemen en spinazie.

Er zijn natuurlijk allerlei tips en handigheidjes om het kiempercentage bij buiten zaaien te verhogen. Dat leest je hieronder.

Banner tuinchamp

Buiten zaaien tips en instructies

 1. Kijk op de verpakking vanaf wanneer je buiten kunt zaaien.
  Weet je niet zo goed waar je dit kunt vinden? Je kunt in dit artikel meer over lezen. 
 2. Maakt de grond eerst klaar.
  De grond moet onkruidvrij en luchtig zijn, voordat je gaat zaaien. Gaat niet spitten, want dan verstoor je het bodemleven. Haal alle onkruid weg met de hand of met een schoffel. Met een hark kun je de bovenste laag snel luchtig maken. 
 3. Maak een aantal zaairijen.

  Het meest voorkomende methode om buiten te zaaien is om in rijen te zaaien. Maak met een spatel een aantal rechte geultjes. Kijk op de verpakking naar de gewenste afstand tussen de rijen. 

  De diepte van de geultjes hangt af van de grootte van de zaden. Hou 2 tot 3 keer de grootte van het zaad aan. Hoe groter het zaad, hoe dieper.

  Je kunt een stuk plank, tak, of ook de steel van je hark gebruiken om rechte geultjes te maken. Duw de steel van je hark stevig de grond in. Haal het eraf, en voilà een kant-en-klaar geultje.

buiten zaairegels maken
Zaairegels kun je makkelijk maken met een stukje plank

4. Zaai de zaden in de gemaakte geultjes.
Kijk naar de gewenste zaaiafstand op de verpakking. Probeer de zaden goed te verspreiden over de geul, en probeer niet te veel te zaaien. Bedenkt dat elk zaad later een plant wordt. Voor een goede groei heeft elk plant de nodige afstand op de verpakking nodig.

Zaai wel wat meer dan wat nodig is, want niet elk zaad zal ontkiemen, en er kan nog van alles gebeuren met de jonge plantjes. Ik zaai vaak twee tot drie keer meer dan wat ik nodig heb. De beginnende groente- of bloemenkweker heeft snel de neiging om veel te veel te zaaien.

Bij kleine zaden, zaai je snel te veel en te dicht bij elkaar. Een truc bij kleine zaden is om de zaden eerst goed te mengen met een handje grond of zand. Vervolgens zaai je de grond of zand met zaden in de geul. Het voordeel van zand is dat ook goed kunt zien waar je hebt gezaaid.

5. Bedekt de geultjes weer met grond.

6. Druk de grond goed aan.

7. Markeren.
Zet een stok met de naam en datum aan het begin van elk geul.
Zo onthoud je waar je hebt gezaaid. En geloof me dat ga je vergeten!

8. Geef flink water. 
Geef nu flink wat water. Je hebt veel meer water nodig dan wat je denkt. De bovenste paar cm grond moet nat zijn. Dit is vaak meer water dan wat je denkt. Voel even met je vinger of de onderste laag grond ook al vochtig is.

De komende tijd moet je elke dag water geven, totdat de planten groot genoeg zijn. Bij warm weer, geef ik soms zelfs twee keer per dag water. Een constant vochtige omgeving, bevordert het kiemingsproces. Kleine zaailingen hebben nog niet genoeg wortels ontwikkeld om dieper uit het grondwater te halen. Bij warm weer kunnen ze snel uitdrogen.

Is water geven niet een van je sterkste punten? Je kunt dat een stukje jutte of een plankje op de gezaaide stuk grond plaatsten. Op deze manier verdampt het water minder snel. Hou de zaailingen wel goed in de gaten. Zodra de zaden ontkiemd zijn moet je het plankje of jutte verwijderen, zodat de planten genoeg licht krijgen.

9. Uitdunnen en onkruid verwijderen.
Als de zaden opgekomen zijn, moet je het teveel aan planten verwijderen. Dit noemen ze uitdunnen. Dit is nodig, zodat elk plant genoeg ruimte krijgt om te kunnen groeien. Je kunt deze plantjes in de composthoop weggooien of ergens anders weer planten. Eventuele onkruid moet je ook telkens verwijderen. 

10. Uitdunnen en onkruid verwijderen. 
Als de zaden opgekomen zijn, moet je het teveel aan planten verwijderen. Dit noemen ze uitdunnen. Dit is nodig, zodat elk plant genoeg ruimte krijgt om te kunnen groeien. Je kunt deze plantjes in de composthoop weggooien of ergens anders weer planten. Eventuele onkruid moet je ook telkens verwijderen.

Veel succes en plezier met je oogst over een aantal maanden. Heb je meer tips of feedback, laat het hieronder weten in de comments.

Vind je het leuk om meer tips te ontvangen over het kweken van je eigen groenten of plukbloemen? Op social media deel ik dagelijks tips en inspiratie over het kweken van groenten, fruit en plukbloemen. De links voor mijn social media kanalen vind je hieronder.

Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
in volle grond zaaien
Buiten zaaien in volle grond: tips en instructies
Vanaf april kun je al veel buiten in de volle grond zaaien. Hoe moet je dit aanpakken? In dit artikel...
In de moestuin bezig
Top 8 makkelijke groenten waar het niet mis kan gaan.
Ga je voor het eerst groenten kweken? Kies dan niet meteen voor de moeilijkste groenten, maar begin met...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Hon Tsai Tai_Choy sum kweken
Hon Tsai Tai/paarse Choy sum kweken
Hon Tsai Tai is de paarse variant van Choy Sum. Choy Sum is een zeer bekende groente in Azië. De normale...
Zonnebloem kiemgroenten
Zonnebloem kiemgroenten kweken
Kiemgroenten of microgroenten zijn gezond en snel te oogsten. Je hebt niet veel ruimte nodig en je kunt...
Wisselteelt/ vruchtwisseling rotatie
Wisselteelt/ vruchtwisseling: Onmisbaar in een biologische moestuin
Als je een biologische moestuin wilt beginnen is het toepassen van wisselteelt wat mij betreft onmisbaar....
kastanjes plukken
Kastanjes plukken in de natuur: hoe herken je eetbare kastanjes?
In Nederland kun je in de natuur eetbare kastanjes plukken. Er zijn twee soorten kastanjes. Je hebt paardenkastanje...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *