Droge bladeren bij Venushaar (Adiantum raddianum): Help!

Droge bladeren bij venushaar

Velen voelen zich aangetrokken tot de mooie, kleine volle veerachtige bladeren van de venushaar plant. Maar langzamerhand veranderen de mooie frisgroene bladeren naar bruine knapperige bladeren. Hoe kun je droge bladeren bij venushaar voorkomen en wat kun je aan doen als de bladeren al bruin en droog zijn? In dit artikel vertel ik je meer over hoe je de venushaar moet verzorgen en wat je kunt doen als de bladeren al uitgedroogd zijn.

De beste verzorging voor Venushaar

De afkomst van een plant vertel je veel over de beste groei condities voor de plant. De Venushaar komt oorspronkelijk uit de tropische delen van Zuid-Amerika. Het groeit vaak in tropische regenwouden naast watervallen. Dit geeft aan dat de Venushaar een hoge behoefte heeft aan luchtvochtigheid en het liefst op een lichte plek, maar niet direct in de zon staat. In het regenwoud krijgen lage planten vaak schaduw van hogere bomen.

Watergeven

Geef regelmatig water aan de Venushaar. De grond moet het liefst vochtig blijven. Maar geeft niet te veel water, anders gaan de wortels rotten. Om dit te voorkomen is het beste om je plant in een pot te zetten met gaatjes aan de onderkant. Hou de Venushaar het liefst in een plastic pot met gaatjes aan de onderkant, en zet de plastic pot dan vervolgens in een mooie pot.

Standplaats

Een lichte plek, maar absoluut niet in de directe zon. Bij directe zon drogen de bladeren heel snel uit. Zet je plant het liefst niet direct naast een raam (tenzij het raam in het noorden ligt), maar iets verder van het raam af. Zet de Venushaar nooit naast de radiator.

Door haar hoge behoefte aan luchtvochtigheid, is een lichte badkamer de ideale plek voor de Venushaar.

Sproeien

Je kunt de Venushaar ook regelmatig sproeien met een plantenspuiter of naast een luchtbevochtiger zetten. Zelf doe ik dit niet. Met de juiste standplaats en door regelmatig water te geven is dit vaak niet nodig.

Door deze verzorgingstips toe te passen, blijven de bladeren langer groen, maar het is bijna onvermijdelijk dat de bladeren op een gegeven moment uitsterven, bruin en droog worden. Dit gebeurt vaak in het najaar.

Venushaar verzorging

Wat te doen als de bladeren al droog zijn?

Maak je geen zorgen, het komt helemaal goed met je plant. Je kunt de droge bladeren gewoon verwijderen. Snoei de hele steel met droge bladeren weg. Snoei het zo laag mogelijk. Je kunt het ook met je vingers weghalen. Dit werkt het beste als er maar enkele opgedroogde bladeren tussen zitten.

In het najaar zul je merken dat er meer bruine bladeren zijn dan groene bladeren. Dan is het een gedoe om de bruine bladeren uit te vissen. Als dit het geval is, kun je de plant gewoon drastisch terugsnoeien (zie onderstaande video). Dan knip je in een keer de meeste stengels weg.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dit doe je het liefst begin maart. In maart zullen er weer nieuwe kleine varens opkomen. Als je alle oude stelen snoeit, geef je meer ruimte aan de nieuwe bladeren. Het terugsnoeien doe je voordat de nieuwe bladeren opgekomen zijn, anders wordt het alleen maar moeilijker om de bruine bladeren uit te vissen tussen de groene bladeren.

Rond mei zul je weer een volle plant zien met allemaal frisgroene bladeren. De foto aan het begin van mijn blog is dezelfde plant als in de video. In de video had ik mijn venushaar begin maart gesnoeid. De foto aan het begin van mijn blog is dezelfde plant in juni.

Stekken van venushaar

Ben je helemaal verliefd op de venushaar, en wil je meer van hebben? Je kunt je plant stekken door het te scheuren. Scheuren betekent dat je de plant gewoon in meerdere stukken gaat breken. Je plant de stukjes vervolgens elk in een individuele pot. Het makkelijkst is om dit te doen tijdens het verpotten. Het verpotten doe je ook het liefst in het voorjaar in maart-april.

Wil je meer tips en inspiratie over kamerplanten of over moestuinieren en plukbloemen? Je kunt me volgen om social media op @binnenbuitenbloei

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

Hypoestes phyllostachya verzorgen vol en compact
Hoe krijg je een vollere en compacte Hypoestes phyllostachya?
Hoe moet je een Hypoestes phyllostachya verzorgen om een vollere en compacte plant te krijgen? Maar als...
Hoya stekken
Hoe stek je een Hoya Carnosa Tricolor?
Hoe stek je een Hoya Carnosa Tricolor? Stap voor stap uitgelegd, inclusief video en verzorgingslabel....
Nieuw kamerplant gekocht
Wat moet je doen als je een nieuwe kamerplant hebt gekocht? 3 belangrijke stappen
Je hebt net een nieuwe kamerplant gekocht? Wat moet je meteen doen als je thuis komt als je jarenlang...
mooi plantenhoekje maken
8 tips voor een mooi plantenhoekje
Planten zijn ideaal om een leeg hoekje te vullen. Maar hoe maak je een mooi plantenhoekje? Waar moet...
Groene wand in huis
Een groene wand in huis
De mooie groene planten of mossen muur die je bij bedrijven ziet, kun je ook in huis nemen. Waar moet...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *