Hoe moet je Tulpenbollen planten en verzorgen? Van A tot Z

Tulpenbollen planten en verzorgen in je tuin

Met hun mooie kleuren en vormen zijn tulpen altijd een echte blikvanger in je tuin. We hebben tulpen staan in onze voortuin. Ik word altijd vrolijk als ik thuiskom en de bloeiende tulpenbollen zie. Tulpenbollen doen het ook heel goed in een pot. Zet de pot bij je voordeur en je gaat gegarandeerd altijd vrolijk het huis binnen. Als de tulpen uitgebloeid zijn, zet je de pot weer binnen of in de achtertuin. Je kunt tulpen ook gebruiken als snijbloemen voor prachtige boeketten binnen in huis. Dus genoeg redenen om thuis tulpenbollen te planten. In deze artikel lees je alles over het planten en verzorgen van tulpenbollen, zodat je elk jaar weer mooie grote tulpen krijgt zonder dat je weer nieuwe bollen hoeft te kopen.

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

Hoe moet je tulpenbollen planten?

Wanneer moet je tulpenbollen planten?

Tulpen zijn voorjaarsbloeiers en komen tot bloei in april en mei. Tulpen gaan pas bloeien nadat ze een koude periode van minimaal 3 maanden hebben gehad. Daarom moeten de bollen in de late herfst geplant worden voor de eerste vorst. Dit is tussen oktober en december. Plant de bollen niet te vroeg, anders heb je grotere risico op de schimmel Botrytis tulipae. Zelf plant ik ze in November.  Plant ze niet als er al vorst is of als de grond kletsnat is. Bollen kunnen niet tegen natte gronden. De kans is groot dat de bollen verrotten als het te nat is.

Standplaats

Tulpen houden van een zonnige standplaats. Sommige soorten doen het ook goed in de schaduw. Vers gekochte tulpenbollen zullen de eerste keer ook in de schaduw bloeien. Bollen zijn namelijk kleine energie reservaten en bloeien op de energie die ze vorig seizoen hebben opgeslagen. Maar als je wilt dat de tulpen volgend jaar weer terugkomen, moet je ervoor zorgen dat de nieuwe tulpenbollen die nog aangemaakt moeten worden genoeg energie krijgen voor de volgende bloei. Hiervoor heb je zon nodig, en goede grond.

Type grond

Tulpenbollen houden niet van natte grond. De bollen kunnen gaan rotten als het te nat is. Het is belangrijk dat de grond luchtig is zodat water goed afgevoerd kan worden.

Als je de tulpenbollen in de grond gaat planten, maak de grond eerst los en meng de grond met wat zand en/of compost om de grond losser te maken. Als je de tulpenbollen in een pot gaat planten, zorg ervoor dat er gaten onderin in de pot zijn en voeg Hydrokorrels of schijven van een kapotte pot onderaan aan de pot. Dit zorgt ervoor dat het water goed afgevoerd wordt.

Diepte en afstand

Hou een diepte van 3 keer de hoogte van de bol. Dus hoe groter de bol, hoe dieper. Plant de bollen 10 tot 15 cm uit elkaar. Geeft de bollen genoeg afstand zodat de nieuwe nog aan te maken bollen genoeg afstand krijgen om te groeien.

 In een pot kun je ervoor kiezen om een kortere afstand aan te houden (1 cm), zodat je een mooie dichte creatie krijgt. Dit gaat wel ten koste van de nieuwe bollen. Zet in een pot de platte kant van de tulpenbol aan de rand van de pot. Vanuit de platte kant komt het grootste blad. Zo vallen de bladeren mooi naar buiten.

Zet de bol met de punt naar boven in de grond. Daarna goed aandrukken zodat er voldoende contact is met de grond. Nadat de tulpenbollen gepland zijn moet je water geven, om de groei te starten. Laat de bol verder de hele winter met rust. Voor de rest hoef je geen water te geven, alleen als het langer dan een week niet heeft geregend. De aarde droogt sneller uit in een pot, dus in een pot moet je bij droge perioden wat vaker water geven. Maar geef nooit te veel water. De grond moet nooit soppig worden, anders is de kans groot dat de bollen gaan rotten.

Tulpenbollen planten met de punt naar boven
Tulpenbollen planten met de punt naar boven

Wat moet je doen als de tulpen uitgebloeid zijn?

Als de tulpen uitgebloeid zijn, moet je de bloemen afknippen, maar de bladeren laten staan. Als je de bloem laat staan, gaat de plant energie gebruiken om zaden te maken. Je wilt de zaden niet. Het kost namelijk 5 tot 10 jaar om een bloem te krijgen vanuit zaad. Het is veel sneller om weer een bloem te krijgen vanuit de nieuwe bollen die aangemaakt worden. 

Door het afknippen van de bloem, gaat de energie naar de nieuwe bollen. Blijft de bladeren verzorgen, ook al is er geen bloem meer.  Bij te warm weer, moet je nog steeds af en toe water geven.  De bladeren zijn nodig voor fotosynthese. Met de bladeren vangen ze energie op die opgeslagen wordt in de nieuwe bollen. Bij een professionele bollenkwekerij toppen ze de bloemen zo snel mogelijk af.  Hierdoor gaat zo veel mogelijk energie naar de nieuwe bollen in plaats van de bloem. Verwijdert de bladeren pas als het loof helemaal geel is geworden. Haal de gele bladeren die op de grond liggen, meteen weg, om schadelijke schimmels of bacterie te voorkomen.

Hoe zorg je ervoor dat je volgend jaar weer mooie tulpen krijgt?

Als je nieuwe bollen hebt gekocht, heb je het eerste seizoen gegarandeerd een mooie bloei. Dit komt doordat de bol nog energie gebruikt die opgeslagen was vorig seizoen. Maar als je wilt dat de bol volgend jaar weer mooi tot bloei komt, moet je de plant goed verzorgen zodat hij genoeg energie heeft voor het aanmaken van een nieuwe mooie grote bol.

Plant de tulpen op een zonnige plek. Tulpen houden van goed vocht doorlatende grond. Bemest de bollen nadat je ze hebt uitgeplant. Doe geen bemesting in het gat zelf, om te voorkomen dat de wortels van de bol gaan “verbranden”.  Ik doe zelf altijd compost bovenop. Je kunt dit ook nog een keer herhalen als het groen net begint op te komen.  Je kunt ook gedroogde koemest hiervoor gebruiken.

Tulpen zijn winterhard. Als je ze diep genoeg hebt geplant, zijn ze goed beschermd tegen de vorst.  Dus in principe hoef je in de winter niets te doen. Maar het kan soms te vochtig worden, waardoor de bollen gaan rotten, of woelmuizen kunnen je bollen opeten. Als je geen risico wilt nemen, kun je de bollen er uithalen nadat het loof helemaal geel is geworden en bewaren.

Als je de tulpenbollen in een pot hebt gepland, moet de pot in de winter naar binnen halen, omdat het kouder kan worden in een pot.

In principe hoef je de bollen niet uit te halen. Echter, als je de bollen in de grond laat staan, zul je zien dat de tulpen minder mooi zullen bloeien dan vorige seizoen. Dit komt doordat een tulp meerdere nieuwe bollen aanmaakt. Er wordt een grote knop (de A-knop) en enkele kleine bolletjes (klisters) aangemaakt. Uit de kleine bollen komen kleinere bloemen uit, of soms alleen maar groen.

Om ervoor te zorgen dat je net zo’n dicht begroeide tulpen gebied hebt met grote bloemen kun je beter de tulpenbollen uit de grond halen en sorteren. Bewaar de grote bollen voor volgend jaar en plant deze op de plek waar je de mooiste tulpen wilt neerzetten. De kleine bollen geven wat kleinere of helemaal geen bloemen. Je kunt de kleinere tulpenbollen op een andere plek planten en gebruiken als snijbloemen. Door de tulpenbloemen vroeg weg te halen, wordt er meer energie gestopt in de aanmaak van de nieuwe tulpenbollen. Hierdoor zullen de nieuwe bollen groter worden. Als je het proces enkele jaren herhaalt, heb je elk jaar weer mooie grote bollen en hoef je geen nieuwe tulpenbollen meer te kopen. 

Hoe moet je tulpenbollen bewaren?

Als de bladeren allemaal geel zijn, trek je de bollen uit de grond. Bollen die niet stevig aanvoelen of schimmelplekken bevatten, gooi je weg.  Wrijf de aarde van de bollen af. Ik gebruik een kwast hiervoor, maar een stukje keukenpapier is ook prima. Gebruik geen water! De bollen moeten droog blijven, om schimmel of verrotting te voorkomen.  Haal eventueel het bovenste vlies weg.

Knip de bladeren weg. Laat de tulpenbollen een middag drogen in de zon. Keer de tulpen een keer om, zodat de onderkant ook droogt.

Ik wikkel elk individuele bol in een stukje krant. De krant neemt overtollig vocht op. Bewaar de tulpen vervolgens in een papieren zak of in een doos. De papieren zakken die je krijgt bij het online bestellen van brood bij de Albert Heijn zijn ideaal.

Bewaar de bollen in een droge donkere plek met een temperatuur van 20 tot 25 graden. Bewaar de tulpenbollen niet naast andere groenten of fruit. Sommige groenten en fruit geven gas af die schadelijk kunnen zijn voor de bollen.

Geef de tulpenbollen een dikke kus en tot volgend jaar november weer.

Tijdslijn tulpenbollen planten en verzorgen
Tijdslijn tulpenbollen planten en verzorgen

Tips voor de mooiste tulpen creaties.

Bloeiende tulpen zijn altijd mooi, hoe je ze ook plant.  Maar voor meer impact, helpt het om even te visualiseren hoe je wilt dat het eruit gaat zien. Denk na over:

  • Wil je ze in een lange rij, of misschien in een ronde vorm bij elkaar planten?
  • Hoe dicht wil je ze bij elkaar? Hoe dichter hoe mooier, maar de bollen zitten elkaar wel in de weg, waardoor ze minder energie kunnen opnemen voor het aanmaken van de nieuwe bollen.
  • Welke kleurencombinaties wil je?

Persoonlijk vind ik pastel kleuren mooi. Combineer bijvoorbeeld licht roze, licht paarse met witte tulpen. Of wil je juist individuele kleuren bij elkaar planten? Je kunt tulpen natuurlijk ook samen planten met andere bloemen. Neem wel bloemen die ongeveer rond dezelfde periode bloeien. Hyacinten en blauwe druiven bloeien rond dezelfde periode als tulpen.

De Lasagne methode

Ga je de tulpenbollen in een pot planten, dan kun je ervoor kiezen om de bollen volgens de lasagne beplanting methode te planten. Deze methode houdt in dat je de bloembollen in verschillende lagen gaat planten. Elk laag bevat bloembollen met een andere bloeiperiode. Hierdoor heb je voor een langere periode een bloeiende creatie.

De laatst bloeiende bollen gaan in de onderste laag. De vroegst bloeiende bollen gaan op de bovenste laag.

Voor een mooie geel-witte creatie, kunt je bijvoorbeeld gele en witte tulpen-, narcissen en krokus bollen gebruiken. Eerst plant je de tulpenbollen in de pot. Vervolgens doe je een laag aarde bovenop van ongeveer 3 cm. Daarna plant je de Narcissen, en bedek je het weer met een laagje aarde. Vervolgens herhaal je het proces met krokussen. De krokussen zullen als eerste bloeien, daarna de narcissen en daarna de tulpenbollen.

Deze methode kun je ook toepassen op de grond. Maar markeer tijdens het planten goed het gebied waar je de lagen toepast.

Je kunt je tulpenbollen bij de tuincentra kopen. Zelf koop ik veel van mijn bloembollen op www.bloembollenkopen.nl. Op deze site heb je een mooi overzicht van allerlei soorten tulpenbollen. Ze hebben ook al enkele mooie samenstellingen voor je gemaakt. Je kunt hier ook allerlei andere soorten bloembollen kopen voor je lasagne beplanting.

Wil je meer lezen over andere soorten bloembollen? In deze artikel op www.kleinetuinen.nl kun je meer algemene informatie vinden over bloembollen.
 

Ik wens jullie veel tulpen plezier, en ik ben benieuwd naar jullie creaties. Plaats hieronder een foto, of stuur je foto op naar info@binnenbuitenbloei.nl. Dan zal ik het met iedereen delen.

* Dit blog bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je me met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Facebook
WhatsApp

Andere interessante artikelen:

zaaien oktober moestuin en bloementuin
Wat kun je in oktober zaaien in de moestuin en bloementuin?
De noten vallen uit de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en langzamerhand worden de bomen...
Hoe kweek je dille?
Hoe kweek je dille?
Dille, met zijn fijne, veerachtige bladeren en heerlijke anijsachtige geur, is een van die kruiden die...
Wat kun je zaaien in augustus
Wat kun je in augustus nog zaaien?
In augustus ben je vaak druk bezig met het oogsten van je komkommers, courgettes en tomaten. Toch is...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
Munt in pot verzorgen
Munt in pot: zo krijg je mooie volle planten.
Ziet je munt er gelig en minder vol uit? In deze blog lees je hoe je muntplanten die in potten groeien...
Waterkers kweken
Zo kweek waterkers zelf thuis.
Uit onderzoek is gebleken dat waterkers tot een van de gezondste groente- of fruitsoort horen. Waterkers...
aspergesla of stengelsla kweken
Zo kweek je aspergesla of stengelsla.
In deze blog lees je meer over de smaak van aspergesla, hoe je aspergesla kunt kweken, en hoe je het...
6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Zaaien in maart moestuin
Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.
De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je in maart nog niet van...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *