Wat te planten in je moestuin: Aziatische groenten

Aziatische groenten kweken

Ben je toe aan wat afwisseling? Ben je sperziebonen en bloemkool ook al zat? Is de Toko gewoon te ver? Heb je inspiratie nodig voor groenten in je tuin? Wist je dat er veel Aziatische groenten zijn die je in Nederland ook kan kweken?

Zelf ben ik van Chinese afkomst en ik eet graag Aziatische groenten. Ik woon in een dorp dus elke keer naar de toko gaan is geen optie voor mij. Dus ik kweek graag Aziatische groenten. In deze blog hoop ik je te inspireren met 11 Aziatische groenten die je in Nederland of België zelf kunt kweken vanuit je eigen tuin of balkon. Dit zijn groenten waarvan je de zaden gewoon in Nederland kan kopen, van Nederlandse zaad leveranciers.

Twee soorten Paksoi

1. Paksoi

Waarschijnlijk een van de bekendste Aziatische groenten. Tegenwoordig ook goed beschikbaar bij verschillende grote supermarkten. Er zijn verschillende soorten Paksoi ’s. Zelf gaat mijn voorkeur naar Shanghai Paksoi. Dit is een kleinere compacte soort.

Paksoi is een koolsoort en is mild van smaak. Het is een snelle toevoeging voor in je noedels of bami soep. Ik snij het door de helft en doe het boven op mijn noedels soep. Paksoi doet het ook goed bij Chinese Hot pot. 

Heb je te veel Paksoi?  Geen zorgen. Je kunt Paksoi drogen. Hierdoor krijgt de Paksoi een bijzondere geconcentreerder smaak en kun je het lang bewaren. Chinezen maken graag soep met gedroogde Paksoi.  

Je zaait Paksoi in juli in de volle grond, en is na 30 dagen te oogsten.

Kailan
Kailan

2. KaiLan

KaiLan is een van mijn favoriete aziatische groenten. Ik hou van de stevigheid van Kailan. KaiLan is familie van de broccoli. Het lijkt erg op Bimi (beschikbaar bij de Albert Heijn). Wist je dat Bimi een kruising is tussen broccoli en KaiLan?  KaiLan is net wat bitterder en steviger dan broccoli en Bimi.

De stevige vlezige stengel maakt het zo lekker. Even stomen, en dan wat oestersaus erop. Wil je hoe het smaakt voordat je het gaat kweken?  Kailan is te koop bij de toko of te bestellen bij een Chinese dimsum restaurant.

Ik kon KaiLan niet vinden bij de bekende zaden leveranciers, maar als je Google vind je zeker enkele leveranciers. Ik heb zelf de zaden gekocht bij Vreeken’s zaden

Schijfje Dong gua-Wintermeloen
Schijfje wintermeloen/ Dong Gua

3. Wintermeloen (Dong gua in het chinees)

De wintermeloen is familie van de meloen en komkommer. Het heeft de vorm van een grote ovale meloen en heeft een hele milde smaak. De structuur van het vlees zit tussen de komkommer en courgette in.

Wintermeloenen kunnen heel groot worden. Het wordt verkocht in plakken bij de toko. In Nederland kun je wintermeloen het beste in de kast kweken. Buiten kan ook, maar dan wordt de meloen minder groot. Het kan ook klimmend geteeld worden. Je kunt de meloen (onbesneden) 6 tot 12 maanden bewaren, dus ideaal voor de wintermaanden als er weinig in je tuin groeit.

Mijn moeder maakt altijd een lekkere lichte soep/bouillon ermee. De soep is overigens ook snel te maken. Heerlijk in de koude maanden!

knoflook bieslook
Chinese bieslook

4. Chinese bieslook (Gau Tjsoi/ Jiu cai)

Chinese bieslook wordt in Nederland vaak gebruikt als borderplant ter decoratie.  Het geeft prachtige witte bloemen. Maar wist je dat het ook heel lekker was? Chinese bieslook lijkt veel op de sprieten van knoflook en het heeft een lichte knoflook smaak. Je moet Chinese bieslook consumeren voordat de bloemen bloeien. Chinese bieslook is ook bekend als knoflook bieslook.

Je kunt het als kruid gebruiken, maar in Azië eten ze het als groenten op. Ik doe het in de noedels soep, in de hotpot of kort roerbakken met vlees of ei.

Een groot voordeel van Chinese bieslook is dat het een vaste plant is. Dit betekent dat je niets hoeft te doen en het groeit elk jaar vanzelf weer. Je snijdt het aan de onderkant en dan groeit het gewoon weer. Chinese bieslook kun je ook goed in een pot kweken.  In deze video kun je verder kennis maken met Chinese bieslook   

edamame, japanish, food-5173230.jpg
Edamame bonen

5. Edamame bonen

Bekend van de sushi restaurant. De groene boontjes waarvan je kinderen het geweldig vinden om uit de schil te halen. Het is ook een geweldige gezonde snack. Probeer eens edamame bonen te eten voor de televisie, i.p.v. een zak chips! Het werkt voor mij. De bonen met water en wat zout koken, en dan heb je een geweldige snack. In deze video kun je zien hoe ik Edamame bonen oogst en kook. 

Wist je de Edamame de Japanse naam was voor sojabonen? Tofu en sojamelk worden van Edamame bonen gemaakt. Ze doen het ook heel goed in de diepvries.

Begin in mei met binnen voorzaaien en in juni kunnen ze in de volle grond. Edamame bonen houden van veel zon en een goed waterdoorlatend grond. Ze groeien als een lage struik. 

Kangkong kweken
KangKong

6. KangKong (Ong Choy, Dagoe blad)

De stengels van kangKong zijn hol, hierdoor blijft het knapperig na het roerbakken. Je eet zowel de stengel als het blad op, maar het gaat voornamelijk om de stengel.

kangkong is een tropische plant die graag langs het water groeit. Maar kangKong doet het ook prima in de grond.  Je moet de grond wel goed vochtig houden.

Het makkelijkste is om kangKong in een pot te planten. Zo kun je de pot vochtig houden, zonder dat de andere gewassen te veel last van krijgen. Je kunt kangkong vanuit zaad kweken, maar het snelste is vanuit stekjes. Je koopt gewoon kangKong bij de toko, en doe je de stekjes in een pot met water. Over een paar weken ontstaan er wortels. Als de wortels goed ontwikkeld zijn, doe je de stekjes in een grote pot. kangKong kun je pas in de warme maanden kweken (rond juni). Kangkong groeit snel. Je plukt de stengel aan de onderkant en dan groeit het weer. Hoe meer je plukt, hoe harder het groeit.

In deze artikel kun je alles lezen over het kweken van kangkong in Nederland of België.

Lekker roerbakken met knoflook en een beetje trassi (garnalen pasta).  Heerlijk!!

Choysum Hon Tsai tai kweken
Hon Tsai Tai

7. Hon Tsai Tai (paarse variant van Choy Sum)

Met zijn paarse stengels, groene bladeren en gele bloemetjes, is de Hon Tsai Tai een opvallende verschijning in je groene groentetuin. Het is een zeer bekende groente in China.

Een groot voordeel van Hon Tsai Tai is dat het over een langere periode geteeld kan worden. Het kan goed wat kou hebben. Hon Tsai Tai kan al vanaf april in de volle grond gezaaid worden. Het kiemt en groeit snel. Het is wat pittiger en steviger van smaak dan Paksoi. Het ligt een beetje tussen Paksoi en Kailan in.

Het plant geeft hele grote bladeren. Je eet alleen de binnenste stengel waar de bloem uitkomt. Dit is het hart van de plant. Choy Sum betekent “plant hart” in het chinees. Alles is in principe eetbaar, maar de buitenste bladeren zijn niet zo lekker.

Als je een stengel oogst, ontstaan er onder de bladoksels weer nieuwe stengels. Dus hoe meer je oogst hoe meer stengels er ontstaan. Je kunt de zaden kopen bij o.a. zadenkopenonline.nl.

In dit artikel kun je meer lezen over het kweken van Hong Tsai Tai.

Turkse spinazie
Turkse spinazie

8. Turkse spinazie

We gaan een beetje uit de Chinese hoek en we gaan naar Turkije. Turkse spinazie eet je, in tegenstelling tot de normale spinazie, met steel en blad. De steel geeft het net wat meer structuur en bite dan als je alleen maar het blad eet.

Je moet Turkse spinazie niet te jong afplukken, maar wacht totdat het wat groter wordt. Hierdoor krijgt de Turkse spinazie meer smaak en een stevigere structuur.

Als het gaat om smaak vind ik het een beetje tussen snijbiet en spinazie liggen. Je kunt het wokken, smoren of soep van maken. 

Tatsoi
Tatsoi

9. Tatsoi

Tatsoi is eigenlijk het kleine zusje van de bekende Paksoi. Het heeft stevige groene bladeren. Net als Paksoi is het een koolsoort.

Het is snel en makkelijk te kweken en kan goed tegen de kou. Tatsoi groeit ook nog snel. Na 3 weken zaaien heb je al oogst. Dus ideaal voor degenen die zo lang mogelijk zelfvoorzienend willen zijn.

Kort stomen en met een beetje oestersaus en sojasaus mengen. Of lekker roerbakken met wat knoflook. De jonge bladeren kun je ook rauw in salades gebruiken. De jonge bladeren zorgen net voor meer crunch in je salade. 

10. Citroengras (Sereh)

Citroengras gebruik je meer als een kruid of een specerij dan als groenten. Het is fris en heeft een citroenachtig aroma. Het wordt vooral veel gebruikt in Zuidoost-Azië (thailand en vietnam) om vlees mee te marineren of in soepen en curry’s.

Zelf zet ik ook weleens thee van. De stengel even met de achterkant van je mes kneuzen en dan de hele stengel in heet water zetten. Eventueel een plak gember toevoegen en een beetje honing erbij. En mengen met de stengel …… Gegarandeerde wow effect bij je bezoekers. Daarnaast schijnt citroengras goed te zijn tegen koorts, hoest en verkoudheid. De verse stengels zijn veel aromatischer dan de stengels bij de supermarkt of toko, dus echt de moeite waard om zelf te kweken.

Citroengras is een tropisch gewas, en bloeit het beste in warme landen.  Het is een vaste plant maar niet winterhard. In Nederland kun je het kweken in de kast of buiten als het warm weer is. Je kunt het makkelijkste Citroengras in een pot kweken. Als het weer koud wordt, kun je de pot naar binnen brengen en in mei weer buiten zetten. Verder houdt citroengras van een vochtige bodem.

Je kunt Citroengras vanaf zaad kweken, maar het gaat sneller met stekken. Doe de hele stengel in een glas en wacht totdat er wortels ontstaan, en daarna verpotten.

11. Sopropo (bittermeloen/ Fu Gua)

Het gewaagdste gewas als het gaat om smaak van deze lijst is toch de Sopropo. In Suriname is het bekend als Sopropo, en onder chinezen als Fu Gua. Fu Gua betekent letterlijk bittere meloen. De smaak is best bitter, vooral als je niet aangewend bent. Door Sopropo eerst met flink wat zout te wassen, wordt het wel minder bitter.

Sopropo lijkt op een sterk gerimpelde komkommer en is een klimplant. Sopropo houdt van warmte. Je kunt het beste al binnen voorzaaien totdat het een redelijke plant is geworden en in juni in volle grond planten.

Dit waren mijn 11 Aziatische groenten die je zelf in Nederland/ België kan kweken. Wil je eerst weten hoe de groenten smaken voordat je ze gaat kweken? Koop ze dan eerst bij je dichtstbijzijnde toko.  Als je vooral groenten zoekt die makkelijk te kweken zijn en goed tegen de kou kunnen, zou ik kiezen voor Tatsoi, Han Tsjai Tai en knoflookbieslook.

Je kan de zaden van veel van de bovengenoemde groenten kopen bij www.tuinzaden.eu en www.moestuinland.nl. Ik heb goede ervaringen met deze twee websites.

Ik daag je uit om dit jaar 1 gewas te gaan kweken die je nog niet kende!

Heb je nog niet zo veel ervaring met het kweken van groenten? Lees  de blog Je eigen groenten en fruit kweken. Hierin lees je over de belangrijkste aandachtspunten als je een moestuin gaat beginnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook

 

Andere interessante artikelen:

Hoe kweek je dille?
Hoe kweek je dille?
Dille, met zijn fijne, veerachtige bladeren en heerlijke anijsachtige geur, is een van die kruiden die...
Wat kun je zaaien in augustus
Wat kun je in augustus nog zaaien?
In augustus ben je vaak druk bezig met het oogsten van je komkommers, courgettes en tomaten. Toch is...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
Munt in pot verzorgen
Munt in pot: zo krijg je mooie volle planten.
Ziet je munt er gelig en minder vol uit? In deze blog lees je hoe je muntplanten die in potten groeien...
Waterkers kweken
Zo kweek waterkers zelf thuis.
Uit onderzoek is gebleken dat waterkers tot een van de gezondste groente- of fruitsoort horen. Waterkers...
aspergesla of stengelsla kweken
Zo kweek je aspergesla of stengelsla.
In deze blog lees je meer over de smaak van aspergesla, hoe je aspergesla kunt kweken, en hoe je het...
6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Zaaien in maart moestuin
Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.
De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je in maart nog niet van...
Wat kun je zaaien in januari?
Wat kun je zaaien in januari in de kas en in huis?
In deze blog lees je over wat je in januari in de kas en in huis alvast kunt zaaien. Ik geef je tips...

3 gedachten over “Wat te planten in je moestuin: Aziatische groenten”

  1. Pingback: BinnenBuitenBloei

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *