Zo kweek je aspergesla of stengelsla.

aspergesla of stengelsla kweken

Aspergesla of stengelsla is relatief onbekend in Nederland en België. In Hongkong en China zie je het overal. Net als andere slasoorten, groeit aspergesla heel goed in ons koude klimaat. Het is ook een makkelijke plant om te kweken. Het heeft weinig last van insecten en door zijn lange vorm, neemt het ook relatief weinig plek in.

De naam aspergesla of stengelsla heeft het te danken aan zijn lange knapperige stengel. In het Engels heet het celtuce, een samenvoeging van “celery” en “lettuce”. Alles is eetbaar van de aspergesla, inclusief de bladeren. Het lekkerste blijft wel de knapperige stengel.

In deze blog lees je meer over de smaak van aspergesla, hoe je het kunt kweken, en hoe je het in de keuken kunt gebruiken.

Hoe smaakt aspergesla?

Aspergesla heeft een kenmerkende aangename aromatische geur. De geur ruikt naar ijsbergsla, maar dan 10 keer sterker. Alleen voor de geur al zou ik asperge sla kweken. 

Alles is eetbaar van deze plant, maar de stengel is het allerlekkerste. De jonge bladeren (voordat er een stengel ontstaat) kun je rauw eten, of fijn snijden en in de stamppot doen, net zoals je met andijvie zou doen. De wat oudere bladeren kun je roerbakken, of kort in water koken. 

De stengel heeft aan de buitenkant een dikke wand, die je moet afhalen. Dit is vergelijkbaar met een broccoli stengel. De stengel van aspergesla is sappig en knapperig. Zelf na het koken, blijf het knapperig. De smaak zelf is mild en licht aromatisch.

Hoe kweek je aspergesla?

Wanneer kun je aspergesla zaaien?

Aspergesla kan best wel wat kou hebben. Net als andere slasoorten, kun je het in maart al zaaien. Je kunt het eerst binnen voorzaaien of direct buiten zaaien. Ze vinden het niet erg om verspeend te worden. Bedekt de zaden met een dunne laag grond, want ze hebben licht nodig om te kunnen kiemen.

In april kan je aspergesla ook nog zaaien. Daarna zou ik wel wachten tot eind juni. Aspergesla kan namelijk na de langste dag (eind juni) doorschieten. Als je het eind juni zaait, kun je het rond september oogsten. Het duurt ongeveer drie maanden om de stengels te kunnen oogsten.

Standplaats en grond.

Aspergesla houdt van een voedingsrijke grond. Het doet het prima op een plek met halfschaduw. Ik heb het altijd in mijn achtertuin die in het Noordwesten ligt gekweekt, en dat gaat altijd goed.

Hou een plantafstand van 30 cm. In het begin maakt de plant veel bladeren aan en op een gegeven moment gaat het de hoogte in.

aspergesla/ stengelsla

Verzorging.

Haal de onderste bladeren elke keer weg, zodat ongedierte er minder makkelijk op de plant kunnen komen.

Dit zorgt ook voor betere luchtcirculatie, waardoor je de kans op mogelijke schimmels vermindert. Hou wel genoeg bladeren over aan de bovenkant zodat de plant zich verder kan fotosyntheseren.

Geef elke maand een organische meststof aan je planten. Zelf gebruik ik de producten van Grnfix.

Hoe en wanneer oogst je aspergesla?

Je kunt de bladeren van aspergesla al vroeg oogsten. Als je plant genoeg bladeren heeft aangemaakt kan je de onderste bladeren oogsten. De eerste jonge bladeren zijn het lekkerste. Haal niet meer dan 1/3 van de bladeren weg.

bladeren aspergesla oogsten

De plant zal langzamerhand langer worden. Als de plant duidelijk een stengel heeft, dan zijn de bladeren nog eetbaar, maar minder lekker. Je kunt de stengel oogsten als het rond 3 cm dik is. Dit duurt ongeveer 3 maanden.

Kookinspiratie voor aspergesla.

De jonge bladeren kun je rauw eten en in een salade gebruiken. Het is vergelijkbaar met bindsla. De bladeren kun je ook fijn snijden en in de stamppot gebruiken, net als bij andijvie.

Zelf kook ik de bladeren vaak kort in kokend water, en vervolgens doe ik wat olie, sojasaus, oestersaus en chilisaus (optioneel) erop.

Bij de stengel moet je de buitenste harde deel van de stengel eerst verwijderen. Je kunt hiervoor een aardappelschil voor gebruiken. Je kunt de stengels in reepjes of plakjes snijden en roerbakken.

Mijn favoriete manier om de stengels te eten is om een pickle van te maken. Ik snij de stengels in reepjes. Ik doe wat water, azijn, en suiker op een laag vuur totdat de suiker gesmolten is. Ik laat het afkoelen, en dit giet ik op de aspergesla. Voeg eventueel nog pepers en knoflook toe. Laat dit 15 minuten in trekken, en dan kun je al van genieten.

Snelle feiten over aspergesla.

Latijnse naam: Lactuca sativa var. asparagina
Ook bekend als: stengelsla, palmboomsla, wosun(chinees), celtuce (engels)
Geschikt voor in de pot? Geschikt, neem een pot van 30 cm of groter.
Vak/ familie: Sla, bladgewas

Ben je ook benieuwd naar andere Aziatische groenten? Je kunt in de blog ‘Wat te planten in je moestuin: Aziatische groenten’ meer lezen over andere Aziatische groenten.

Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

* Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Compost in hand
Hoe maak je compost: 4 methodes uitgelegd.
Compost is de oplossing voor de meeste grondproblemen. Maar hoe maak compost? In deze blog worden 4 methodes...
Tulpenbollen planten en verzorgen in je tuin
Hoe moet je Tulpenbollen planten en verzorgen? Van A tot Z
Wanneer, hoe en waar moet je tulpenbollen planten? Hoe verzorg je de bloemen en bollen zodat je volgend...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *