Je kunt taugé zelf heel makkelijk kweken. Als je nu mee begint, dan heb je over 4 tot 7 dagen zelfgekweekte taugé. Je hebt er geen aarde voor nodig en het kan zelfs in de donkerste kamer.
Taugé zijn eigenlijk ontkiemde mungbonen. Het is dus eigenlijk een kiemgroente. Het wordt vaak gebruikt in loempia’s of in Aziatische roerbak schotels. Het is ook heerlijk als toevoeging aan een noodle soep of Vietnamese pho soep.
Je kunt mungbonen kopen bij een zadenbedrijf, maar je kunt ook bij de toko een grote zak mungbonen kopen. Die kiemen net zo goed. In deze blog leg ik je stap voor stap hoe je taugé zelf kunt kweken. Dit artikel is onderverdeeld in de volgende delen:
Wat heb je nodig om taugé te kweken?
- mungbonen
- 2 schalen.
Een schaal met gaatjes, en eentje zonder gaten om water op te vangen. Je kunt bijvoorbeeld de schalen gebruiken van een stoommachine (mocht je dit hebben). - schone theedoeken
- water
- gewicht om op de bonen te zetten. Dit is optioneel.
Hoeveel mungbonen je nodig hebt, hangt af van de grootte van je schaal. De makkelijkste manier om te meten hoeveel bonen je nodig hebt, is door een laag bonen op je schaal te doen. Zorg ervoor dat er maar 1 laag bonen op komt te staan. Als de bonen elkaar opstapelen, krijg je minder rechte taugé. Vul de schaal maar voor ongeveer 75%. De bonen gaan namelijk nog uitzetten. Hieronder staan de stappen die je vervolgens moet nemen voor verrukkelijk zelfgekweekte taugé.
Hoe krijg je dikkere taugé?
Je krijgt dikkere taugé door gewicht op de bonen te leggen. Dit kan van alles zijn. Denk aan grind, bakstenen, waterflessen noem maar op. Zelf gebruik ik bakbonen. Ik doe de bakbonen in een theedoek of zak en vervolgens doe ik die op de bonen.
Door gewicht op de bonen te zetten, krijg je dikkere taugé. Helaas zijn ze vaak wel korter. Ik heb de voorkeur aan dikkere kortere sprietjes. Dikkere taugé zijn namelijk knapperiger.
Taugé kweken: stap voor stap
Dag 1
- Spoel de bonen een paar keren af. Zet ze vervolgens in een kom met ruim water. Laat ze hierin 24 uur weken. Hierdoor gaan de bonen sneller kiemen.
Dag 2
- Doe een theedoek op de schaal met gaatjes.
- Giet en verspreidt de geweekte mungbonen op de schaal. Het is belangrijk dat de bonen elkaar niet opstapelen, anders krijg je minder rechte taugé.
- Dek de bonen af met een theedoek. Gebruik eventueel nog een theedoek, als het niet past. Het is belangrijk dat de bonen helemaal afgedekt zijn.
- Spoel de schaal nog een keer af met water, zodat de theedoek nat wordt.
- Zet de schaal vervolgens op de andere schaal om het water op vangen. Gooi het water regelmatig weg.
- Doe wat gewicht op de bonen. Deze stap is optioneel. Het gewicht zorgt ervoor dat je dikkere sprietjes krijgt. Je kunt een baksteen of een andere zware schaal gebruiken. Persoonlijk gebruik ik bakbonen die ik in een andere doek of zak doe. Hoe zwaarder het gewicht, hoe dikker de sprietjes zullen worden.
- Doe de schaal vervolgens op een donkere en warme plek. Rond 20-30 graden is ideaal.
De bonen mogen niet in het licht staan. Door de donker behouden ze hun witte kleur, en wordt de taugé zoeter.
Dag 3 t/m 6
- Geef elke dag 2 of 3 keer water. Zelf doe ik het ’s ochtends, ’s middag, en ’s avonds voordat ik ga slapen. Probeer de bonen zo min mogelijk bloot te stellen aan licht.
- Taugé is klaar om te oogsten als je een gele kleine blad begint te zien. Dit is meestal tussen de vierde en zesde dag. Haal elke keer voorzichtig een taugé uit, om te controleren of ze klaar zijn om te oogsten.
Hieronder leg ik het uit in een video.
Oogsten
Sommige mensen snijden/knippen de wortels van taugé af. Persoonlijk vind ik dat te veel werk en onnodig. De wortels ook gewoon eten. Was de taugé in een grote kom met water. De groene velletjes zullen naar beneden zakken.
Droog vervolgens de taugé goed af. Ik gebruik hiervoor een slacentrifuge. Je kunt natuurlijk ook een keukendoek gebruiken. Als je de taugé niet meteen gaat gebruiken, dan kun je ze in de koelkast bewaren. Ze blijven voor maximaal vijf dagen nog goed in de koelkast.
Heb je taugé gekweekt, en wil je dezelfde schalen gebruiken voor iets anders? Probeer dan ook eens om zonnebloem kiemgroenten te kweken. Zonnebloem kiemgroenten zijn toch wel een van mijn favoriete kiemgroenten.
Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van groenten, fruit, plukbloemen en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen: