Kangkong kweken

Kangkong kweken

Kangkong of waterspinazie is een van mijn favoriete Aziatische groenten en ik weet dat Surinamers daar ook dol op zijn. Zelf ken ik kangkong als Ong choy (Kantonees). In Suriname is het bekend als dagoeblad. In het chinees Mandarijn heet het kongxincai. Kangkong is de indonesische naam van deze groente. In Nederland kun je kangkong kopen bij de toko. Je vindt het ook vaak op het menu bij Chinese restaurants in de grote steden. Kangkong heeft een holle stengel waarmee het in het water kan drijven. Het heeft geen uitgesproken smaak, maar de holle stengels geeft het een unieke knapperigheid die andere groenten niet hebben. Je eet zowel de stengel als het blad. Persoonlijk vind ik de stengel het lekkerste gedeelte.

In de natuur groeit kangkong net als rijst langs in het water of op watervelden, daarom de naam waterspinazie. Normaal gesproken groeit kangkong in warme landen, maar wist je dat je in Nederland en België ook kangkong kunt kweken? Hieronder lees je meer over het kweken van kangkong.

Wanneer kun je kangkong kweken?

Kangkong groeit normaal gesproken in warme landen. Het heeft dus warmte nodig en kan absoluut niet tegen vorst. Je kunt de zaden van kangkong zaaien van half maart tot eind juli. Het zadenmerk Buzzy heeft kangkong in hun assortiment. Dit kun je kopen bij onder andere de tuinwinkelonline. In de koudere maanden groeit kangkong langzaam, maar in een warme zomer kan het heel snel gaan.

Je kunt kangkong ook kweken vanuit stekjes. Dit gaat sneller dan vanuit zaadjes. Hiervoor heb je de stengels nodig van verse Kangkong. Je doet de stengels in een glaasje water, en binnen een paar dagen zullen die wortels vormen. Je kunt de stengels ook direct in de grond zetten. Hoe je dit verder moet doen lees je verder in dit artikel. Spoiler alert het is niet hoe je denkt dat het moet!

Standplaats voor kangkong

Kangkong heeft het liefst een warme zonnige plek, maar het kan ook prima bij halfschaduw. Je hebt geen kast nodig om kangkong te kweken. In de zomer gaat het buiten prima.

Kangkong heeft veel water nodig. De grond moet continue nat blijven. Ik vind het makkelijker om Kangkong in een aparte bak of emmer te laten groeien. Door de kangkong in een individuele emmer te zetten, hebben de naaste gewassen geen last van de natte grond. Je hoeft geen gaatjes te maken onder de emmer. In de laatste weken zou je de emmer ook eventueel naar binnen kunnen brengen als het kouder wordt. Op deze manier zou je het seizoen kunnen verlengen.

Hoe kun je kangkong kweken?

Je kunt kangkong zaaien vanuit zaden, maar ook vanuit stekken. Ik leg eerst uit hoe je dit doet vanuit zaden en daarna hoe je dit doet vanuit stekken.

Vanuit zaden kangkong kweken

Bij het zaaien van zaden heb ik altijd de voorkeur om binnen voor te zaaien in plaats van meteen buiten te zaaien. Door binnen voor te zaaien kun je al eerder beginnen, en zijn je planten al wat groter dan het eindelijk warm genoeg is om naar buiten te gaan. Hier win je veel tijd mee. Je kunt in deze artikel meer lezen over voordelen van voorzaaien.

Half maart doe ik enkele kangkong zaden in een bakje/ potje met zaaigrond of potgrond. In een potje van 9 cm bij 9 cm doe ik vijf zaden erin. De zaden hoeven niet heel diep onder de grond. Een goede vuistregel: hou de diepte aan van 2-3 keer de grootte van het zaad. Geef daarna meteen water. Hou de grond continue vochtig. Je kunt je bak ook afdekken met vershoudfolie of met een deksel zodat het langer vochtig blijft. Dit haal je af zodra de zaden ontkiemen. Blijf de grond wel vochtig houden. Bij Kangkong mag de grond niet uitdrogen.

Vanuit stekken kangkong kweken

De stengels van kangkong kun je gebruiken om weer kangkong uit te laten groeien. Doe 15 tot 20 cm van de stengel in een glaasje water. Snij het net onder een knoop. Er zullen wortels groeien aan de knopen van de stengel.  Verwissel het water elke vijf dagen. De stengels met wortels kun je vervolgens in aarde zetten.

Je kunt natuurlijk net als hierboven de stengel vertikaal in een glas doen, maar als je het horizontaal in een bakje water doet, krijg je meer wortels. Uit elk knoop kunnen er wortels uitkomen. Nu heb je dus wortels die uit meerdere knopen komen in plaats van uit een knoop. Dus als een bakje hebt, zou ik de stengels horizontaal plaatsen in plaats van vertikaal.

Kangkong kweken vanuit stekken vertikaal vs horizontaal
Door horizontaal te stekken krijg je wortels uit meerdere knopen

Je kunt de stengels ook meteen in een bak met grond doen. Je kunt de stengel zowel vertikaal als horizontaal in de grond doen. Maar door het horizontaal te zetten krijg je dus meerdere wortels en stengels uit dan als je dit verticaal gaat zetten.  Doe de stengels horizontaal in de bak en vervolgens bedek je de stengels met een dun laag grond. De stengels hoeven niet eens geheel bedekt te worden met grond.

Het voordeel van stekken is dat het sneller gaat. Maar dan moet je wel verse stengels weten te krijgen.

Tijd om naar buiten te gaan

Kangkong kan pas na ijsheiligen (rond half mei) naar buiten. Dan weet je pas zeker dat er geen nachtvorst gaat komen. Bij een koude dag of nacht kun je al dag zeggen tegen je oogst.

Voordat je kangkong definitief buiten zet, is het belangrijk om de plantjes eerst af te harden. De jonge plantjes zijn de hele tijd gewend geraakt aan de warme binnen temperaturen. Als je de plantjes in een keer de hele dag buiten laat, kunnen de jonge plantjes in shock raken. Ze moeten geleidelijk wennen aan het buitenklimaat. In dit artikel  kun je meer lezen over hoe je moet afharden.

Hoe moet je kankong verzorgen en oogsten?

In de natuur groeit kangkong langs het water. Kangkong heeft dus veel water nodig. De grond moet continue nat blijven. Er hoeft geen laagje water blijven in de emmer, maar een dun laagje water kan geen kwaad. Ik vind het makkelijker om het in een aparte bak of emmer te zetten zonder gaten. Zo blijft de grond langer nat en hebben de andere planten geen last van de natte grond. Ik heb zelfs een oud babybad hiervoor gebruikt. Je zou het bad ook onder de grond kunnen graven, als je het niet mooi vindt.

Snij de top van kangkong regelmatig af. Hierdoor gaat Kankong meer vertakkingen maken waardoor je een vollere plant krijgt. Deze topjes kun je alvast eten.

Bij het oogsten snij je kangkong aan de onderkant af. Laat ongeveer 5 cm van de steel nog staan. Dan gaat kangkong weer groeien, en kun je weer van gaan oogsten.

Hoe kun je kangkong bereiden?

Kangkong kan worden gesmoord of geroerbakt. Zelf eet ik kankong het liefst geroerbakt met wat olie, knoflook en een beetje trassi. Trassi is garnalen pasta die vaak in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Laat je niet afschrikken door de geur. Het geeft je gerechten een complexere diepe umami laag aan. Je kunt trassi kopen bij de toko, maar ik heb het soms ook bij de Albert Heijn gezien.

Een andere populaire Aziatische groente is de Choy Sum. In dit artikel kun je meer lezen over Choy Sum

Snelle feiten over Kangkong:

Geschikt voor in de pot? Ja
Vak/ familie: Bladgewas
Ook bekend als: Kangkong/ waterspinazie/ ong choy/ dagoeblad/ kongxincai
Vast of eenjarig: Vaste plant, maar in Nederland en België niet (niet vorstbestendig)

Een andere populaire aziatische groente is de Choy Sum. In dit artikel kun je meer lezen over Choy Sum. 

* Dit blog bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Zaaien in maart moestuin
Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.
De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je in maart nog niet van...
Wat kun je zaaien in januari?
Wat kun je zaaien in januari in de kas en in huis?
In deze blog lees je over wat je in januari in de kas en in huis alvast kunt zaaien. Ik geef je tips...
Taugé kweken
Taugé kweken: stap voor stap uitgelegd
Stap voor stap leg ik uit hoe je thuis zelf taugé kunt kweken. Je leest hier ook hoe je dikke knapperige...
kruiden voor thee
8 planten voor verse thee uit eigen tuin.
Naast munt zijn er zoveel andere planten en kruiden waarmee je verse thee kunt zetten. Kweek ze zelf...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
Herfst in de moestuin zaaien
Wat kun je in de herfst buiten nog zaaien in de moestuin?
In de herfst zijn er nog enkele gewassen die je buiten nog kunt zaaien, zonder een kas. Zaai deze gewassen...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *