Wat kun je zaaien in januari in de kas en in huis?

Wat kun je zaaien in januari?

In januari valt er nog weinig te zaaien in de moestuin. Heb je een onverwarmde kas dan kun je alvast beginnen met groenten die wat koud kunnen hebben. In januari kun je in huis ook beginnen met gewassen die een lange groeiperiode nodig hebben. In Europa moet je hiermee vroeg beginnen, want het groeiseizoen is kort hier. In deze blog lees je over wat je in de kas en in huis alvast kunt zaaien, geef ik je tips daarvoor, en beantwoord ik een aantal vragen die ik veel krijg.

In de kas zaaien in januari

In de onverwarmde kas kun je alvast tuinbonen, doperwten, peulen en spinazie (scherpzaad) zaaien. Dit kan meteen in de grond, of je kunt ze voorzaaien zodat de jonge plantjes half februari-begin maart naar buiten kunnen.

Welk soort spinazie kan ik in januari zaaien?

Je hebt verschillende soorten spinazie. Je kunt spinazie in twee grote groepen verdelen; scherpzaad en rondzaad. De zaden van scherpzaad spinazie heeft een puntige kant, die nogal scherp is, vandaar de naam. Scherpzaad spinazie groeit sneller vergeleken met rondzaad en kunnen goed tegen de kou. Scherpzaad spinazie wordt dan vaak gezaaid in het voorjaar of in de herfst. Rondzaad wordt voornamelijk in de lente en zomer geteeld.

Voorbeelden van scherpzaad soorten die je in januari al kunt zaaien zijn: “breedblad scherpzaad” en “winterreuzen”.

Mag ik in de kas zaaien als het vriest?

Deze groenten kunnen prima wat kou hebben. Tuinbonen, doperwten en peulen kiemen al bij minimaal 5 graden Celsius. Spinazie kiemt bij een minimale temperatuur van 7 graden.

Mocht het zware vorst zijn en ligt de temperatuur in de kas onder de 5 graden, dan zou ik nog even wachten.

Waarom tuinbonen, peulen en erwten niet in huis voorzaaien in januari?

Je kunt tuinbonen, erwten en peulen ook binnen in huis voorzaaien. Maar daar is het echter veel te warm, en buiten waarschijnlijk nog veel te koud. Het ontkiemen zal wel in huis lukken, maar door de lange periode dat ze binnen moeten blijven en door het te kort aan licht worden het geen sterke planten.

Heb je geen onverwarmde kas, dan zou ik ze pas in februari voorzaaien, zodat ze in maart naar buiten kunnen. Sommige soorten zoals de ‘Leidse Hangers’ kun je zelfs in februari al in de volle grond zaaien. Scherpzaad spinazie kun je half februari ook rechtstreeks buiten zaaien. Aangezien je veel spinazie moet zaaien, voor een goede oogst, heeft voorzaaien niet zo veel zin bij spinazie. Je kunt spinazie beter meteen in de volle grond zaaien.

Binnen in huis zaaien in januari

Paprika, peper en aubergine groeien heel traag. Het duurt ongeveer 6 maanden voordat je de eerste rijpe vruchten kunt oogsten. Deze planten kunnen ook nog niet tegen de vorst. Aangezien het in Europa in september al frisjes begint te worden, zou je er niets van kunnen oogsten als je pas in mei begint. In een verwarmde kas en groeilampen lukt het natuurlijk wel.

Tuinier je net als ik, gewoon buiten in de tuin of balkon? Dan moet je in januari of februari al mee beginnen. Deze planten hebben hele hoge temperaturen nodig om te ontkiemen. Ze kiemen pas bij temperaturen hoger dan 20 graden, het liefst 24 graden Celsius. De meeste huizen halen deze temperaturen niet. Je zou hiervoor een warmtemat kunnen gebruiken.

Om te ontkiemen hebben ze geen licht nodig. Dus het kan heel goed in een warme, donkere plek. Eenmaal ontkiemd dan mag het minder warm zijn, maar dan hebben de plantjes wel veel licht nodig. In februari en maart is dit helaas nog aan de lage kant. Daarvoor kun je een groeilamp gebruiken. Met een groeilamp zullen ze wat sneller groeien en sterkere planten worden.

Warmtematten en groeilampen zijn tegenwoordig trouwens heel energiezuinig. Veel zuiniger dan als je de verwarming omhoog draait.

Half mei is de kans op vorst voorbij en dan mogen de plantjes naar buiten. Voordat ze naar buiten gaan, moeten de planten eerst wennen aan het buitenklimaat. Dit proces noem je afharden.

Haast je echter niet om te gaan zaaien in januari. De drukke dagen zijn net achter de rug, en je hebt nog alle tijd. Zelf begin ik de moestuinjaar meestal in februari. Februari vind ik zelf al vroeg genoeg. In februari kun je de bovenste gewassen allemaal nog zaaien en nog veel meer. In deze blog lees je meer over wat je in februari kunt zaaien.

Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

* Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Compost in hand
Hoe maak je compost: 4 methodes uitgelegd.
Compost is de oplossing voor de meeste grondproblemen. Maar hoe maak compost? In deze blog worden 4 methodes...
Tulpenbollen planten en verzorgen in je tuin
Hoe moet je Tulpenbollen planten en verzorgen? Van A tot Z
Wanneer, hoe en waar moet je tulpenbollen planten? Hoe verzorg je de bloemen en bollen zodat je volgend...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *