In oktober/ november worden nog de laatste groenten en fruit geoogst. En langzamerhand kruipt de opruimdrang bij velen. Velen sluiten het moestuinseizoen af. Maar wat doe je met je moestuinbedden? Hoe voorbereid je de grond voor volgend seizoen? In dit artikel geef ik je 5 activiteiten die je moet doen, voordat je de moestuin achter je laat.
1. Opruimen van planten in de moestuin.
Het opruimen van je planten is niet nodig. Niet winterharde planten gaan vanzelf dood na de vorst en dode plantenresten vormen voedsel voor het bodemleven. Daarnaast beschermen de overblijfsels je grond tegen erosie van de wind en kou. Je composteert in feite ter plekke.
Het is wel verstandig om zieke planten en planten met een verhoogde risico op ziektes op te ruimen. Komkommers en courgettes krijgen vaak last van meeldauw en tomaten hebben bij nat weer gauw de schimmel Phytophthora (tomatenziekte) te pakken. Deze planten ruim ik wel altijd op tijd op.
Als je de planten toch wilt opruimen, moet je hem niet met wortels en al uittrekken. Maakt het makkelijker voor jezelf, en knip de plant zo laag mogelijk af bij de stam. Zo verstoor je het bodemleven zo min mogelijk. De wortels voeden nog het bodemleven, en je bezuinigt bovendien zo ook nog aan kracht en grond.
Volgend voorjaar kun je de overgebleven wortels heel makkelijk uittrekken. Trek alleen de hele plant uit, als je binnenkort iets anders in de plaats wilt gaan zaaien, zodat het nieuw gewas alle ruimte krijgt.
2. Groenbemesters zaaien.
Heb je kale plekken in je moestuin? Niets is erger dan je grond voor lange termijn kaal achter te laten. Door de harde wind, regen, zon en vorst worden voedingsstoffen weggespoeld. Je bodem maakt een harde toplaag aan, en het bodemleven wordt niet gevoed.
Je kunt je bodem bedekken met een mulch laag, maar het is nog beter om overal groenbemesters te zaaien. Groenbemesters is een verzamelnaam voor allerlei gewassen die voedingsstoffen toevoegen aan je bodem. Groenbemesters uit de vlinderbloemenfamilie leveren stikstof aan de grond, en andere groenbemesters maken de grond weer lekker luchtiger met hun diepe wortels.
Van april tot en met augustus kun je onder andere rode en witte klaver en lupine zaaien. Van april tot en met september kun je luzerne, gele mosterd en phacelia zaaien. Gele mosterd hoort tot de kruisbloemigen (familie van kolen). Hou hiermee rekening bij de wisselteelt.
In augustus tot en met oktober kun je winterrogge zaaien. Voordeel van winterrogge is dat je het vrij laat nog kunt zaaien. Het maakt de grond goed los, en voorkomt onkruid.
3. Zuurtegraad van je grond meten.
Aan het eind van het seizoen is het goed om te weten hoe het staat met je grond. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen. Het is belangrijk om de zuurtegraad van je grond te weten. Als je grond niet de juiste zuurtegraad heeft, dan kunnen planten de aanwezige voedingsstoffen NIET opnemen. Ook al heb je hele voedzame grond, maar niet de juiste pH-waarde, dan heb je toch niets aan je voedzame grond. De juiste zuurtegraad zorgt ook voor een prettig klimaat voor het bodemleven.
In een moestuin of pluktuin ligt de ideale pH-waarde tussen de 6 en 7. Hoe lager je pH-waarde, hoe zuurder de grond. Over het algemeen daalt de pH-waarde van je grond jaarlijks met 0,1-0,2 punten, als je niets doet.
Bij de winkels van Welkoop kun je een gratis grondtest laten doen. In deze grondtest meten ze onder andere de zuurtegraad van je grond. Je kunt je grond ook zelf thuis testen met deze pH bodemtest.
Als je grond te zuur is, kun je dit verhelpen door kalk te strooien. Kalk kun je het beste strooien van begin december tot en met begin februari. Kalk heeft tijd om opgenomen te worden. Als je kalk strooit moet je minimaal vier weken wachten voordat je gaat bemesten. Op die manier krijgt je optimaal resultaat van je bemesting.
Het product bodembalans van Grnfix bevat naast kalk ook andere belangrijke sporenelementen die het bodemleven voedt en ondersteunt. Door dit rond november en in het voorjaar te strooien hou je de zuurtegraad van je grond in balans en voed je het bodemleven tegelijkertijd.
4.Mulchen.
Ga je niets meer in je bedden zetten? Doe dan tenminste een laag mulch erop. Mulch is simpelweg een chic woord voor het bedekken van je bodem met een laag organisch materiaal. Dit kan van alles zijn, zoals compost, houtsnippers, bladeren of schapenwol.
Zelf bedek ik mijn grond met zelfgemaakte compost en bladeren. Grove compost die nog niet helemaal verteerd is, doe ik ook bovenop. Het verteert verder in de wintermaanden.
Om te voorkomen dat bladeren wegwaaien, doe ik een aantal takken bovenop. De mulch laag werkt als het ware als een deken voor je bodem. Het voorkomt erosie en voedt de bodem. Het voorkomt ook nog onkruid.
5.Bodemverbeteraars toevoegen.
Als je voor lange termijn goede resultaten wilt boeken in je tuin, dan is je bodem het allerbelangrijkste. Je bodem is het huis en basis voor al je planten. Een goede bodem voor groenten en plukbloemen is luchtig van structuur en bruist van het bodemleven.
Het bodemleven bestaat zowel uit de zichtbare bodemhelden zoals wormen, maar ook uit veel onzichtbare organismen, zoals aaltjes, schimmels en allerlei bacteriën. Het bodemleven zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen, en alle levende organismen zorgen voor de beweging in de bodem die weer voor luchtigheid zorgt.
Door je grond niet kaal achter te laten, helpt je de bodem al enorm. Maar je kunt je bodem ook nog een extra boost geven in de vorm van een bodemverbeteraar.
De bodemverbeteraars van Grnfix bevatten niet alleen de nodige mineralen, maar ook veel nuttige levende micro-organismen. Het zijn korrels die je boven op de bodem strooit. Ze zijn ontworpen om je bodem op lange termijn gezond te houden. De producten zijn van organische en biologische afkomst.
Met de bovenstaande 5 activiteiten zorg je ervoor dat je grond beschermd en gevoed wordt. Geniet van de komende feestdagen en ik wens je voorspoedig nieuw moestuinseizoen toe.
Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen voor je moestuin, pluktuin of kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.
* Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen: