Munt in pot: zo krijg je mooie volle planten.

Munt in pot verzorgen

Munt is geliefd door velen, maar tegelijkertijd ook gevreesd door vele tuinders. Het is een enorme woekeraar. Het wordt sterk aanbevolen om munt in een pot te kweken. In een pot heeft munt minder toegang tot water en voedingsstoffen. Zonder de juiste verzorging, krijgt munt in potten snel gele bladeren en wordt minder vol. In tegenstelling tot volle grond, overwinterd munt in een pot helaas niet altijd. In deze blog geef ik je tips hoe je munt in potten kunt verzorgen voor een volle groene bladeren die elk jaar terugkomen.

De optimale condities voor munt.

Munt voelt zich het best op een warme, zonnige standplaats, met vruchtbare en goed doorlatende grond. Munt houdt van een licht vochtige grond. Probeer de grond altijd licht vochtig te houden.

Te veel water is natuurlijk ook niet goed. Zorg ervoor dat er onder de pot genoeg gaten in zitten, zodat het water na een heftige regenbui uit kan stromen.

Hou er rekening mee dat potten sneller uitdrogen vergeleken met de volle grond. Vooral in de zomer kan dit snel gaan. Dagelijks water geven, is in de zomer geen overbodige luxe. Dek de bovenkant van de pot met houtsnippers, stro of droge bladeren. Hierdoor droog de pot minder snel uit en tegelijkertijd voedt het ook de grond.

Verzorgingstips voor munt.

  • Snoei je munt regelmatig. Als je regelmatig oogst, dan gebeurt dit van zelf. Door het snoeien krijg je een vollere plant, en voorkom je dat het gaat bloeien. Eenmaal in bloei, gaat de smaak achteruit.
  • Bemest je plant 1 keer per maand, of elke keer na een grote oogst. Je kunt hiervoor biologische mestkorrels gebruiken of vloeibare tomatenvoeding. Je hebt ook speciale mest voor kruiden.
  • Geef regelmatig water. Het liefst moet de grond licht vochtig blijven. Je kunt de pot ook onder een schotel zetten, die altijd gevuld is met water.

Munt verpotten.

Munt is een snelle groeier, die veel wortels aanmaakt. Als je niets doet zit de pot snel vol met wortels. De wortels kunnen niet meer naar beneden, waardoor ze in een spiraalvorm gaan groeien. De plant kan dan weinig voedingsstoffen opnemen en verstikt zichzelf in de wortels.

Haal de plant elke twee jaar uit de pot. Je kunt de plant gaan scheuren en in meerdere stukjes delen. Maak de wortels aan de onderkant los. Elk stuk stop je vervolgens weer in een andere pot met verse potgrond. Op die manier krijg je gratis extra planten, en verjong je de moederplant. Wees niet te lief tijdens het scheuren, munt kan het hebben.

chocolade munt
Chocolade munt: een van mijn favoriete muntsoorten.

Munt in potten overwinteren.

In de volle grond komt munt elk jaar gegarandeerd terug. In een pot, kan het weleens mis gaan. Om de planten te beschermen tegen vorst, bedek je de grond met een dikke laag compost of houtsnippers. De compost en houtsnippers beschermen de plant tegen extreme kou, en het voedt de plant tegelijkertijd.

Munt is winterhard, maar niet wintergroen. In de winter zullen de bladeren verdwijnen. Alleen kale, bruine steeltjes zullen er overblijven. Rond maart snoei je deze steeltjes tot de grond af, zodat er weer plek vrij komt voor jonge frisse steeltjes. Geef de plant rond april weer wat voeding, en geniet van deze heerlijke plant.

Wil je dagelijks tips en inspiratie ontvangen over het kweken van groenten, fruit en kamerplanten, volg me dan op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

* Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Compost in hand
Hoe maak je compost: 4 methodes uitgelegd.
Compost is de oplossing voor de meeste grondproblemen. Maar hoe maak compost? In deze blog worden 4 methodes...
Tulpenbollen planten en verzorgen in je tuin
Hoe moet je Tulpenbollen planten en verzorgen? Van A tot Z
Wanneer, hoe en waar moet je tulpenbollen planten? Hoe verzorg je de bloemen en bollen zodat je volgend...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *