Geld besparen: 10 planten in de moestuin met het hoogste rendement

Geld-besparen-met-een-moestuin

Als je het nieuws moet geloven, komt er een recessie aan. Wat al zeker is, is dat alles duurder is geworden. De boeren krijgen het moeilijker, waardoor de prijzen voor groenten en fruit ook gaan stijgen. Dus reden genoeg om een eigen moestuin te beginnen. Als je doel is om zo veel mogelijk geld te besparen, welke groenten en fruit kun je het beste gaan kweken? Met welke groenten en fruit haal je het hoogste rendement? In deze artikel vind je een lijst terug van 10 groenten en fruit die je in je moestuin moet planten om geld te besparen. De lijst is samengesteld op basis van opbrengst, veelzijdigheid, de lengte van de oogstperiode en de nodige ruimte die een plant nodig heeft.

Voordat ik naar de lijst ga wil ik de perceptie dat je veel ruimte nodig hebt om je eigen groenten en fruit te kweken weerspreken. Het kweken van je eigen groenten en fruit kan heel goed in een kleine tuin of balkon. Veel groenten en fruitsoorten doen het prima in een pot. Je moet soms alleen creatiever zijn. Benut bijvoorbeeld ook de verticale ruimte die je hebt, kies voor planten die in de hoogte groeien. Je wordt misschien niet helemaal zelfvoorzienend, maar alle beetjes helpen.

De allerbelangrijkste tip om geld te besparen bij het kweken van je eigen groenten en fruit is om alleen groenten en fruit te gaan kweken die je lust. Het is jammer als je veel energie in hebt gestoken en je lust het niet eens.

1.Snijbiet

Geschikt voor in de pot en voor een kleine tuin/ balkon

Snijbiet is absoluut een van mijn favorieten. Het is prachtig om naar te kijken en het smaakt ook lekker. Veel mensen kennen het niet, omdat het bij de supermarkt nauwelijks verkrijgbaar is. Dit komt doordat snijbiet niet lang houdbaar is.

Als je geld wilt sparen moet je absoluut snijbiet kweken. Het is heel makkelijk te kweken, groeit snel, en het blijft maar groeien. Je kunt lang van blijven oogsten. Snijbiet is zelfs uitgeroepen tot een superfood.

Regenboog snijbiet
Regenboog snijbiet

Het is een veelzijdige groenten. Van de jonge bladeren kun je samen met andere sla of bladsoorten een mooie salade van maken. Als de plant wat ouder wordt, kun je het in de stamppot doen, roerbakken, in de quiche, in de groentesoep en zelfs in je groene smoothie doen.

Je kunt snijbiet zaaien van maart tot en met augustus. Sommige soorten snijbiet kun je zelfs tot de late herfst nog van plukken. Laat een plant doorschieten, en dan zul je volgend jaar weer snijbiet in je tuin krijgen. Snijbiet kan prima in een pot gekweekt worden.

In deze artikel kun je meer lezen over het kweken van snijbiet.

2. Radijs

Geschikt voor in de pot en voor een kleine tuin/ balkon

Aan beginnende moestuiniers wordt er altijd geadviseerd om met radijzen te starten. Radijzen zijn makkelijk te kweken en je kunt het al binnen 4- 6 weken oogsten. Wist je dat je alles van de radijs kon eten? Je kunt de bladeren ook eten. Dus dubbele geldbesparing!

De jonge plantjes die je weghaalt bij het uitdunnen, kun je lekker in je salade gooien. De grotere bladeren waarvan je de knollen hebt gegeten kun je roerbakken, of pesto van maken.

Je kunt radijzen van maart tot en met september zaaien.

3. Aardbeien

Geschikt voor pot en kleine tuinen.

Wist je dat aardbeien vaste planten waren? Dit betekent dat je ze gewoon in de grond/pot laat en ze komen weer terug volgend jaar. Dus gooi je aardbeienplanten niet meer weg.

Na 2-3 jaren produceren de aardbeien plant niet meer zo veel vruchten. Dan is wel het advies om ze te verwisselen of verjongen, maar meestal doet de aardbei dit van zichzelf via de uitlopers dat hij maakt. Heb je ze in een pot, snij de uitlopers weg en daarmee kun je weer een nieuwe plant stekken.

4. Courgette

Geschikt voor pot. Minder geschikt voor kleine tuinen

Een courgette plant geeft veel vruchten en het is een veelzijdige groente. Je kunt courgette vullen, in de soep doen, in plakjes snijden en in de oven doen, noem maar op.

Een courgette plant wordt behoorlijk groot. Je kunt het in een pot laten groeien, maar neem een grote pot. Omdat een courgetteplant veel plaats innemen, zijn ze minder geschikt voor kleine tuinen.

Courgettes houden van voedingsrijke grond en veel zon. Geef courgettes regelmatig water. De bodem moet constant net vochtig zijn.

Je kunt courgettes eind mei direct buiten zaaien.

5. Komkommers

Sommige soorten zijn geschikt voor in de pot en voor een kleine tuin/ balkon.

Komkommers groeien snel en geven veel komkommers. De meeste soorten komkommers groeien de hoogte in. Dus ze hebben niet zoveel grondoppervlakte nodig. Als je een klein balkon hebt, zou ik eerder kiezen voor de snackkomkommers. Deze zijn compacter en hebben een kleinere pot nodig. Voor snackkomkommers is een pot van 30 cm breed en diep genoeg. Neem voor normale komkommers een pot van minimaal 40 cm breed en diep.

Het beste is om komkommers in de hoogte te laten groeien. Voeg bamboe of plastic stokken in de pot of grond voor ondersteuning.

Komkommers zijn niet het makkelijkste groenten om te kweken, maar als het lukt krijg je veel voor terug. Ze hebben veel zon, warmte en water nodig. Als je zaden gaat kopen, koop liever F1 zaden. Planten die uit F1 zaden komen zijn resistenter tegen bepaalde ziektes. F1 zaden zijn misschien wat duurder, maar dat bespaar je later terug door een betere oogst. Je moet ook op tijd oogsten, anders stopt de komkommer met vruchten geven.

Komkommers kunnen geen vorst verdragen. Je kunt ze vanaf april binnen zaaien en pas na ijsheiligen buiten planten. Dit is meestal rond 12 mei.

6. Pluksla

Geschikt voor in de pot en voor een kleine tuin/ balkon

Pluksla is een mengsel van zaden van verschillende bladsoorten, waarvan je ze jong oogst. Hiermee heb je het ideale bladmengsel voor een salade. Je beslist zelf hoe veel ruimte je aan kwijt wilt. Van 30 cm bij 30 cm kun je al behoorlijk van eten. Hoe meer ruimte, hoe meer pluksla je krijgt natuurlijk. Bij het oogsten snij je het niet te diep af, dan groeien er weer nieuwe bladeren aan. Dus hogere opbrengst!

Pluksla
Pluksla

Met het kweken van je eigen groenten en fruit, bespaar je niet alleen. Het is vaak gezonder (geen pesticiden), een gezonde hobby en je doet een bijdrage aan het milieu. De groenten en fruit hoeven niet verpakt te worden en ook niet vervoert te worden. Doe jij ook mee met het moestuinieren?

Pluksla kun je al na een maand oogsten, nadat je het hebt gezaaid. Pluksla heeft niet zo veel zon nodig. Bij te veel zon, gaat pluksla snel doorschieten. Dus ideaal voor een plek waar je niet zo veel zon hebt.

Zelf vind ik dat een salade van pluksla, wat bite en pit mist. Zoek een pluksla mengsel met rucola erin. Dit geeft net dat extra pit. Maar als je komkommer en radijs in je tuin hebt, dan heb je alle ingrediënten voor een perfecte salade. Komkommer zorgt voor knapperigheid, en radijs geeft dat extra pit die je net nodig hebt.

Pluksla kun je van maart tot augustus zaaien. Je kunt het oogsten van mei tot oktober. Je kunt dus lang van oogsten.

7. Eeuwige moes/ eeuwige kool/ splijtkool

Minder geschikt voor in de pot. Geschikt voor kleinere tuinen

De bovengenoemde groenten zijn allemaal eenjarige planten. Dit betekent dat de plant maar 1 jaar meegaat. Eeuwige moes daarentegen kan wel 40 jaar oud worden met de juiste verzorging. Daarom de naam eeuwige moes. Het is een van de oudste koolsoorten, en hoort helaas tot de vergeten groenten.

De smaak is vergelijkbaar met witte kool. Je kunt het bereiden net als je witte of rode kool bereid. Het is ook ideaal om je konijnen en kippen te voeren. Dus je kunt hiermee ook besparen aan dierenvoedsel.

Eeuwig moes is een kool. Net als alle andere kolen leggen de koolwitvlinders graag eieren op het blad en vervolgens kunnen de rupsen veel van je plant opeten. Bescherm je jonge plant met een insectengaas. Als de plant al wat ouder en sterker is, kan de eeuwige moes het wel aan. Het produceert genoeg bladeren, genoeg voor zowel de koolwitjes als voor op het bord.

Eeuwig moes maakt geen zaden. Dus je kunt geen zaden hiervan verkrijgen. Het is helaas moeilijk verkrijgbaar. Bij Vreeken’s zaden kun je een plantje kopen van april tot en met september.

8. Fruitbomen en fruitstruiken

Minder geschikt voor potten. Minder geschikt voor kleine tuinen.

Het duurt even voordat je vruchten kunt plukken vanuit een fruitboom, maar daarna kun je wel levenslang van blijven plukken, zonder veel voor te doen.

Bij fruitbomen heb je drie formaten, hoogstam, halfstam en laagstam. Hoogstam en halfstam bomen kunnen heel groot worden, maar geven ook het meeste fruit. Een laagstam boom is geënt op een zwak groeiende onderstam, waardoor het altijd relatief klein blijft. Een laagstam boom gaat wel minder lang mee en produceert minder vruchten dan een hoogstam of halfstam boom. Ook al gaan ze minder lang mee, gaan ze makkelijk wel 30 tot 40 jaren mee en het produceert genoeg fruit voor een gezin. Laagstam bomen gaan al fruit geven na enkele jaren. Halfstam bomen en hoogstam bomen gaan pas na 4-5 jaar fruit produceren.

Bij het kopen van fruitbomen moet je ook opletten of de soort zelfbestuivend is of niet. Zelfbestuivend betekent dat je geen andere boom nodig hebt voor bestuiving. Zonder bestuiving komen er geen vruchten. Bij een niet- zelfbestuivend soort heb je minimaal 2 bomen van dezelfde fruit nodig, zodat ze elkaar kunnen bestuiven. Je kunt wel 2 appelbomen naast elkaar zetten, van twee verschillende soorten. Bijvoorbeeld een Fuji met een Golden delicious. Let wel op dat niet alle soorten appels elkaar kunnen bestuiven. Dus het moet wel twee soorten zijn die elkaar kunnen bestuiven.

Bij een kleine tuin, zou ik eerder kiezen voor laagstam bomen die zelfbestuivend zijn.

Fruitbomen kun je het beste aanplanten als ze in rust zijn. Dit is van november tot eind maart.

9. Verse kruiden

Geschikt voor in de pot of kleine tuinen.

Je kunt niet veel oogsten van kruiden, maar ze zijn best duur bij de supermarkt. Meestal heb je ook maar een klein beetje van nodig. Bij de winkel moet je al snel een hele pak kopen. Je bespaart veel als je zelf kruiden in de tuin of balkon hebt.

Ook al heb je weinig van nodig, maken kruiden je gerecht echt af. Kruiden met een verhouten tak zoals tijm, rozemarijn en munt zijn winterhard en gaan jaren mee. Extra tip om te besparen: tijm, rozemarijn en munt kun je makkelijk kweken vanuit een stekje. Zie je deze kruiden ergens bij iemand anders, vraag dan voor een stekje. Het liefst met een stukje wortel. Doe dit thuis in een potje met potgrond, en dan groeit het van zelf.

Omdat je niet veel nodig hebt, hoeven ze niet heel groot te worden. Plant al je kruiden in kleine hangpotjes in de tuin. Door de potjes blijven de kruiden klein en gaat bijvoorbeeld munt niet woekeren. Je kunt al je potjes bijvoorbeeld hangen aan een pallet.

kruiden op pallet
Weinig plek? Kweek of hang je kruidenpotjes op een pallet

10. Bonen

Geschikt voor potten en kleine tuinen

Als laatste op deze lijst zijn bonen. Iedereen eet ze. Ze geven veel bonen, nemen niet zo veel plek in en zijn veelzijdig in de keuken.

Bonen kunnen zowel laag groeien (stambonen) als in de hoogte (pronkbonen/ stokbonen). Stambonen blijven klein en kunnen prima in potten gekweekt worden. Pronkbonen en stokbonen groeien de hoogte in en geven veel vruchten.

Naast sperziebonen en snijbonen heb je ook bonen waarvan de zaden eet, bijvoorbeeld Kidney bonen of witte bonen (Cannellino). Dit kun je opdrogen, en lang bewaren.

Bonen zijn ook zeer geschikt om in de diepvries te bewaren of om te wecken. Blancheer de bonen en spoel het daarna af met koud water voordat je ze in de diepvries doet, zo behouden ze hun textuur en kun je het hele jaar rond van eten.

Dat waren de 10 planten die je volgens mij in je tuin moet hebben om geld te besparen. Een belangrijke tip om te besparen in de moestuin, is om je groenten vanuit zaden te kweken. Een pak zaad kost tussen de 2 en 4 euro, en daarin zitten meestal veel zaden. Dit is veel goedkoper dan jonge plantjes kopen bij het tuincentrum. Gebruikt plastic bakjes van groenten, vlees of yoghurt om je zaden voor te zaaien.

Zaaien in plastic verpakkingen uit de supermarkt
Zaaien in plastic verpakkingen uit de supermarkt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Zaaien in maart moestuin
Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.
De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je in maart nog niet van...
Wat kun je zaaien in januari?
Wat kun je zaaien in januari in de kas en in huis?
In deze blog lees je over wat je in januari in de kas en in huis alvast kunt zaaien. Ik geef je tips...
Taugé kweken
Taugé kweken: stap voor stap uitgelegd
Stap voor stap leg ik uit hoe je thuis zelf taugé kunt kweken. Je leest hier ook hoe je dikke knapperige...
kruiden voor thee
8 planten voor verse thee uit eigen tuin.
Naast munt zijn er zoveel andere planten en kruiden waarmee je verse thee kunt zetten. Kweek ze zelf...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
Herfst in de moestuin zaaien
Wat kun je in de herfst buiten nog zaaien in de moestuin?
In de herfst zijn er nog enkele gewassen die je buiten nog kunt zaaien, zonder een kas. Zaai deze gewassen...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
in volle grond zaaien
Buiten zaaien in volle grond: tips en instructies
Vanaf april kun je al veel buiten in de volle grond zaaien. Hoe moet je dit aanpakken? In dit artikel...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *