Voor velen betekent de herfst het einde van het moestuinseizoen. De komende feestdagen zullen je waarschijnlijk ook goed bezighouden. Dus ik snap het helemaal als de moestuin in de herfst op een lager pitje komt te staan. Toch zijn er wat gewassen die je komende tijd nog kunt zaaien. Als je ze in de herfst zaait, heb je volgend jaar profijt van.
Je hebt volgend jaar een vroegere oogst en krijg je sterkere planten van. Na het zaaien, heb je daarna nauwelijks omkijken naar. Je moet hoog waarschijnlijk maar 1 keer water te geven na het zaaien, en daarna doet de natuur het werk.
In deze blog lees je wat je eind september tot en met oktober nog buiten in de moestuin kunt zaaien. Voor deze gewassen heb je geen kas of koude kas voor nodig. Het kan buiten in de volle grond.
Tuinbonen zaaien in de herfst.
Tuinbonen kunnen goed tegen de kou. Door ze nu te zaaien, kun je tuinbonen eerder oogsten, voordat de zwarte bonenluizen weer actief zijn. Niet alle tuinboon soorten zijn even winterhard. Als op de verpakking staat, dat je in februari/maart de bonen buiten mag zaaien, dan gaat het meestal om een winterharde soort.
Gedurende de herfst en winter groeien de tuinbonenplanten nauwelijks. In het voorjaar gaat het plotseling sneller en kun je vroeg al van oogsten.
Mocht het niet lukken, dan is het niet erg. Je kunt tuinbonen in maart ook zaaien.
Knoflook en pootuien.
Oktober en november zijn de maanden waarin knoflook en pootuien gepoot moeten worden. Als je knoflook of pootuien in het voorjaar poot, worden ze veel minder groot dan als je ze in de herfst poot. Als je ze in oktober poot, kun je ze volgend jaar eind mei of juni oogsten. Ze zijn klaar om te oogsten als het loof afgestorven is.
Daslook.
Daarnaast kun je in september en oktober ook daslook zaaien. Daslook is een van de populairste planten onder wildplukkers. Ik begrijp het helemaal, want ik ben ook gek op daslook. De bladeren smaken naar knoflook en bieslook. Je kunt bijvoorbeeld lekkere pesto van maken of de bladeren in reepjes snijden en in een omelet gooien. De witte bloemen zijn ook eetbaar.
Het is een vaste plant, dus eenmaal aangeslagen, hoef je ze niet elk jaar te zaaien. In de juiste omstandigheden kan daslook zelfs gaan woekeren.
Daslookzaden zijn niet de makkelijkste zaden om te laten kiemen. De zaden hebben een periode van kou nodig om te ontkiemen. Daarom is de herfst de ideale periode om ze te zaaien. Soms hebben ze meerdere koude periodes nodig om te kunnen kiemen. De ideale plek voor daslook is een vochtige schaduwrijke plek. Dus ideaal om op een plek te zaaien waar andere planten minder goed groeien.
Als alles goed is gegaan, dan zie je in april de eerste daslook plantjes. Pluk de eerste jaar weinig van, zodat de plant de kans krijgt om zich verder te vermeerderen.
Eetbare bloemen.
Wat ook leuk is, is om violen, goudsbloemen en korenbloem in de herfst te zaaien. Het zijn alle drie eetbare bloemen die je kunt gebruiken om taarten, salades of thee op te fleuren. Ze trekken daarnaast veel insecten aan die je vruchtgewassen nodig zullen hebben om fruit te gaan produceren.
In dit artikel kun je meer lezen over het zaaien van bloemen in de herfst.
Winterrogge als groenbemesters.
Het is niet eetbaar, maar wel heel belangrijk voor de kwaliteit van je bodem. Groenbemesters voorkomen dat grond en nuttige mineralen wegspoelen, en voegen organische stof toe aan je bodem. Winterrogge is een van de weinige groenbemesters die je laat in het jaar (oktober) nog kunt zaaien. Winterrogge verbetert de structuur van de bodem omdat het diepe wortels heeft en het voegt organisch materiaal toe aan je grond.
Het nadeel van winterrogge is dat het best winterhard is. Het kost wat meer moeite om het eruit te krijgen. Om het op te kunnen ruimen moet je helaas wat gaan spitten. Als je 100% no-dig methode wilt volgen, dan is winterrogge geen aanrader.
Een ander voordeel van zaaien in de herfst is dat je nauwelijks tot geen water hoeft te geven. Ik geef meestal alleen water nadat ik heb gezaaid, en daarna zorgt het weer voor genoeg vocht.
Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen: