Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?

plukbloemen zaaien in herfst

September en oktober zijn niet de maanden waarvan je direct aan zaaien denkt. Toch is er een hele lijst aan snijbloemen en plukbloemen die je kunt zaaien in de herfst. Het zaaien in de herfst heeft meerdere voordelen. Het grootste voordeel is dat je eerder bloemen krijgt, vergeleken met als je ze pas in het voorjaar gaat zaaien. De planten worden ook sterkere planten. Hierdoor is de kans kleiner dat je last krijgt van ongedierte zoals luizen. Daarnaast hoef je niet af te harden, dat scheelt een hoop werk. Hieronder vind je een lijst van snijbloemen die je kunt zaaien in de herfst. Eerst even uitleggen hoe het zaaien in de herfst te werk gaat.

Waar zaaien?

Wees niet bang, de potjes blijven niet binnen staan. Het zaaien doe je buiten. Dit kan in de directe grond maar ook in potten. Snijbloemen die je in de herfst kunt zaaien, zijn bloemen die goed tegen de kou kunnen. De kans bestaat dat de jonge plantjes een strenge winter niet halen. Het allerbeste is om de plantjes buiten in een koude kas te plaatsen. Het kan ook in een kweektafel met deksel die buiten staat.

Heb je dit niet en wil je dit ook niet aanschaffen. Dan kun je met bijvoorbeeld 2 liter melkflessen of met groenteverpakkingen (plastic bakjes) eigen kweekkasjes maken.

Je snijdt de melkflessen doormidden, maar je snijdt de bovenkant niet helemaal af, zodat de bovenkant nog vast blijft. Aan de onderkant doe je vervolgens potgrond in en zaai je de zaden vervolgens daarin. Bij koude dagen doe je de bovenkant dicht.

Persoonlijk zaai ik in oktober al deze bloemenzaden in P9 potjes (potjes van 9 cm bij 9 cm) en laat ik ze buiten onbeschermd staan. Pas als het kouder wordt dan -5 graden ga ik mijn kweektafel of kweekkas naar buiten zetten en doe ik alle potten daarin. Ik heb alleen een plastic kweekkas. In de herfst, zet ik de kweekkas liever binnen aangezien het bij een storm makkelijk omvalt.

Lijst van snijbloemen die je kunt zaaien in de herfst

  • Korenbloem (Centaurea cyanus).
    Korenbloem komt in allerlei kleuren en het is makkelijk te kweken. Doordat het in allerlei kleuren komt, is het makkelijk te combineren in allerlei boeketten. Korenbloem is bovendien eetbaar. 
  • Klaproos (Papaver). 
    De bloemen blijven niet lang vers in een boeket, maar de zaaddozen zijn een echte blikvanger. De zaaddozen worden ook vaak gebruikt in droge boeketten. 
  • Duifkruid (eenjarig) (Scabiosa atropurpurea en Scabiosa stellata). 
    Alleen de eenjarige soort kun je in de herfst zaaien. 
  • Reukerwt (Lathyrus).
    Geliefd door de heerlijk geur die de bloemen verspreiden. Lathyrus is een klimplant. 
  • Juffertje-in-’t-groen (Nigella).
    De bloemen zien er heel ingewikkeld uit. Je kunt zowel de bloemen als de zaaddozen gebruiken in een boeket. De zaaddozen kunnen ook in gedroogde boeketten gebruikt worden. 
  • Leeuwenbek (Antirrhinum).
    Komt in zoveel verschillende kleuren, dat er iets is voor elk boeket. Kies een soort met lange stelen voor bloemenboeketten (Antirrhinum majus). 
  • Ridderspoor (Delphinium).
    Een lange rechte bloem. Het is giftig, zowel voor mens als dier. De bloemen worden best lang, dus ze hebben steun nodig.
  • Groot akkerscherm (Ammi majus).
    Een romantische vuller voor je boeketten. Gedroogd is het ook mooi in een vaas. 
  • Goudsbloem (Calendula).
    Als je de bloemen regelmatig snoeit, blijft het bloeien tot aan de herfst. De bloemen zijn eetbaar en worden vaak gebruikt om huidzalfjes te maken. 
  • Kogeldistel (Echinops).
    Kogeldistel geeft meer structuur aan je boeketten. Als je niet altijd voor de standaard boeketten wilt gaan, dan moet kogeldistel zeker op je lijst staan. 
  • Wilde peen (Daucus carota).
    Lijkt veel op Groot akkerscherm. De wilde peen heeft een rode stip op de bloem, en de Groot akkerscherm niet. Zelf vind ik Groot akkerscherm net wat eleganter en losser. Omdat ze zoveel op elkaar lijken, zou ik alleen voor een van de twee gaan. 
  • Lupine (Lupinus).
    Lupines zien niet alleen prachtig uit in een boeket, maar voeden je bodem ook. Lupine hoort tot de vlinderbloemenfamilie. Net als alle vlinderbloemigen kunnen de planten stikstof uit de lucht binden en dit opslaan in hun wortels. Je bodem wordt hierdoor verrijkt met stikstof, een belangrijke voedingsstof voor planten.

Je kunt de herfst ook nog stokrozen, violen en Suzanne-met-de-mooie ogen zaaien. Het zijn geen snijbloemen, maar wel geliefd in de tuin.

Vergeet ook zeker niet om in oktober tot en met december ook bloembollen te poten. Vooral tulpen zijn zeer geschikt als snijbloemen. In dit artikel kun je meer lezen over het poten van tulpenbollen.

Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Compost in hand
Hoe maak je compost: 4 methodes uitgelegd.
Compost is de oplossing voor de meeste grondproblemen. Maar hoe maak compost? In deze blog worden 4 methodes...
Tulpenbollen planten en verzorgen in je tuin
Hoe moet je Tulpenbollen planten en verzorgen? Van A tot Z
Wanneer, hoe en waar moet je tulpenbollen planten? Hoe verzorg je de bloemen en bollen zodat je volgend...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *