Zonnebloem kiemgroenten kweken

Zonnebloem kiemgroenten

Kiemgroenten of microgroenten zijn supergezond en snel te oogsten. Je hebt niet veel ruimte nodig en je kunt het binnen in huis kweken.

Heb je al eerder kiemgroenten geprobeerd? Vond je het niet zo lekker? Ik moet eerlijk bekennen, ik ben ook geen liefhebber van de hele rauwe smaak van kiemgroenten zoals alfalfa. Zonnebloem kiemgroenten zijn wel anders vergeleken met de bekendste kiemgroenten. Zonnebloem kiemgroenten zijn veel groter en steviger, waardoor ze een wat knapperige bite hebben. Doordat ze wat steviger zijn, kun je ze zelfs licht roerbakken zonder dat je niets meer van terug ziet. Het is rauw ook heel lekker. Het heeft een nootachtige smaak. Het smaakt net als zonnebloempitten, maar dan in de vorm van een klein plantje.

Het is ook nog makkelijk te kweken. In deze artikel lees je meer over hoe je zonnebloem kiemgroenten kweekt. Het artikel is verdeeld in de volgende onderdelen:

Kun je alle soorten zonnebloempitten gebruiken voor kiemgroenten?

Alle zonnebloemsoorten zijn eetbaar, inclusief de pitten. Dus in principe kun je de pitten van elk soort zonnebloem gebruiken. Maar het meest ideale voor kiemgroenten zijn de zwarte olie zonnebloempitten. Dit zijn kleine smallere, zwarte zonnebloempitten.

Deze zonnebloempitten worden vooral gebruikt voor het uithalen van olie. Doordat de pitten kleiner zijn, kunnen er meer zaden op een bak. Hierdoor krijg je meer kiemgroenten per bak. Zwarte olie zonnebloempitten bevatten ook meer goede vetten o.a. omega 6. Hierdoor is de smaak van de kiemgroente ook beter. De schil van zwarte olie zonnebloempitten zijn ook dunner en zachter waardoor de kiemgroenten eerder kiemen, vergeleken met grotere soorten.

Grijze grotere zonnebloempitten met een zwarte streep erop, zijn meer geschikt voor  de consumptie van de pitten zelf.

 

zonnebloempitten grote-vs-kleine-zaden
Links: zwarte olie zonnebloempitten

Zwarte olie zonnebloempitten worden ook vaak gebruikt om vogels mee te voeren. Door de zachtere schil, kunnen vogels makkelijk bij het zaad.  Gebruik voor het kweken van kiemgroenten geen zonnebloempitten die als vogelvoer verkocht wordt. Ook al is het dezelfde soort, weet je niet hoe deze zaden verwerkt zijn. De hygiëne standaarden voor vogelvoer is anders dan bij producten die bedoeld zijn voor menselijk consumptie.  

Je kunt zonneboempitten, speciaal voor het kweken van kiemgroenten kopen bij moestuinierder.nl

Wat heb je nodig om zonnebloem kiemgroenten te kweken?

Je kunt zonnebloem kiemgroenten kweken met een laagje aarde, maar ook zonder. Bij de eerste methode heb je alleen een bak of pot nodig met potgrond. De bak hoeft niet heel diep te zijn. Hoe groter de bak (oppervlakte) , hoe meer je kunt zaaien.

Mijn voorkeur gaat naar de tweede methode; kweken zonder aarde. Voor het kweken met alleen water is een speciale kiemgroenten schaal of kiemtoren handig. 

Je hebt in principe alleen twee bakken nodig. Aan de onderkant van een van de bakken moeten er gaten zijn. De gaten zijn nodig voor het afvoeren van water, en zodat de wortels door de gaten heen kunnen groeien. De tweede bak (zonder gaatjes) dient als onderste laag. Tussen deze twee lagen moet wat ruimte tussen zitten. Deze ruimte is nodig, voor de lange wortels die uit de kleine kiemplantjes zullen komen. De tweede bak is ook handig om het water op te vangen die uit de bovenste laag afdruipt.

Je kunt hiervoor ook bijvoorbeeld de bakken van een stoommachine (als je die hebt) gebruiken. Zijn de gaten van je stoommachine te groot, waardoor de zaden eruit vallen? Doe dan eerst een laag keukenpapier erop.

Hoe kweek je zonnebloem kiemgroenten stap voor stap

Je kunt zonnebloem kiemgroenten kweken met grond maar het kan ook alleen met water. Ik heb beide methodes uitgeprobeerd. Mijn voorkeur gaat naar het kweken zonder grond. Je hoeft geen potgrond te gaan kopen en je houdt het schoner in huis. Door alleen water te gebruiken blijven de kiemgroenten ook schoon. Je kunt de kiemgroenten meteen van de schaal afknippen en op je bord leggen, zonder het te hoeven wassen.

Maar mocht je niet een bak met gaten hebben voor het kweken op water, is de methode met grond een goed alternatief. Een ander voordeel van het kweken met potgrond is dat je minder last hebt van schimmelende zaden. Ik leg hieronder beide methodes uit.

Kweken met grond

Zoals eerder beschreven heb je een platte bak/ schaal nodig en potgrond. Een schaal van 5 cm hoog is al genoeg. Weekt de zaden drie tot zes uur in water, voor een snellere ontkieming.

Doe een laag van ongeveer 2 cm grond in je bak. Zaai de zaden dicht bij elkaar in de bak. Zorg ervoor dat de grond helemaal bedekt is met zaden. De zaden mogen niet opgestapeld worden. De zaden mogen heel dicht bij elkaar gezaaid worden. Bedekt de zaden met 1-3 cm potgrond. Geef vervolgens water.

Het is belangrijk dat je de grond vochtig houdt totdat de zaden ontkiemd zijn. Geef daarna elke dag 1 × water. De eerste paar dagen hoeven de zaden niet op een zonnige standplaats. Nadat de zaden ontkiemd zijn, moeten de kleine plantjes wel een zonnige plek staan, bijvoorbeeld naast een raam. Draai de bak regelmatig, zodat de plantjes niet scheefgroeien. De plantjes groeien namelijk naar de zon toe.

Kweken met alleen water

Een goede manier om te meten hoeveel zaden je nodig hebt, is om alvast een laagje zonnebloempitten te zetten op de bak waar je ze uiteindelijk gaat kweken. Vul de bak met een laagje zonnebloempitten. De pitten moeten niet opgestapeld worden. Nu weet je hoeveel pitten je nodig hebt.

  • Doe de pitten in een kom en weekt de pitten drie tot zes uur in water.
  • Na 3-6 uur doe je de pitten in de bak met gaten aan de onderkant. Verspreid de pitten over de bak.

Dag 1-3

  • Spoelt de pitten de eerste drie dagen minimaal twee keer per dag met vers water. Zet de hele bak onder de kraan en goed afspoelen. Het afspoelen voorkomt dat er schimmels gaan ontstaan op de zonnebloempitten. Hoe vaker je de pitten afspoelt, hoe beter. Doe het 4 × per dag als het kan.
  • Na het afspoelen, dek je de bak met een keukendoek af of met een niet lichtdoorlatend deksel. De bedoeling hiervan is dat het donker blijft. De pitten zullen namelijk sneller in het donker ontkiemen.

Dag 4-5

  • Na drie dagen zijn de zaden al redelijk ontkiemd. Als de zaden al ontkiemd zijn, is de risico op schimmels veel minder. Op dag 4 hoef je de pitten niet meer af te spoelen met water. Het besproeien van de kleine plantjes met een plantensproeier is genoeg. Doe dit 2 × per dag.
  • Dek de bak nog af met een deksel of keukendoek.

Dag 6-8

  • Controleer de wortels. Zijn er al redelijk wortels ontstaan? Dan kun je starten met het geven van water aan de onderkant. De wortels zijn nu lang genoeg om zelf water op te zuigen. Geef dagelijks 1 × water.
  • Je hoeft de kiemgroenten niet meer te bedekken met een keukendoek of deksel. Ze zien er nu  nog geel uit, door de licht zullen ze mooi donkergroen worden.
  • Zet de jonge zonnebloem plantjes op een zonnige plek.
  • Draai de bak regelmatig, zodat de plantjes niet scheefgroeien. De plantjes groeien naar de zon toe.
Zonnebloem kiemgroenten dag 8
Zonnebloem kiemgroenten dag 8

Dag 9-12

  • De planten zijn nu al redelijk gegroeid. De schil van de zonnebloempitten vallen vanzelf. Je kunt ze ook een handje helpen door elke dag een hand heen en weer te doen.
  • Je zonnebloem kiemgroenten zijn klaar om te oogsten. Oogst ze voordat de “echte” bladeren van de zonnebloem uit zijn gekomen. De eerste twee bladeren die uit een zaad komen noemen we de kiemblaadjes. De derde en vierde bladeren die uit een zaad komen zijn de “echte” bladeren van een plant. Aan de “echte” bladeren kun je herkennen om welk plant het gaat.
    Rond dag 10 kun je de zonnebloem kiemgroenten al oogsten. Knip de kiemgroenten af met een schaar. Gooi de hele bak niet meteen weg. Laat het nog een paar dagen staan. Soms volgt er nog een kleine oogst.

 

Kookinspiratie met zonnebloem kiemgroenten

Je kunt zonnebloem kiemgroenten rauw eten of licht roerbakken. Doe ze rauw boven op je brood, aan het einde van een pastagerecht, in een salade of boven op een pizza.Je kunt ze ook licht roerbakken met een beetje rookvlees zoals gerookte kip of spek.

Geroerbakte kiemgroenten van zonnebloempitten met gerookte vlees
Geroerbakte kiemgroenten van zonnebloempitten met gerookte vlees

Persoonlijk vind ik zonnebloem kiemgroenten erg lekker. Het is ook ideaal om te doen in de herfst- en wintermaanden als er minder te doen is in de moestuin. Volgend jaar ga ik meer zonnebloemen kweken. Puur voor de pitten.  Het mooie van een zonnebloem is dat het heel veel pitten geeft. Genoeg om de vogels mee te voeren en voor jezelf. 

Heb je zonnebloemen gekweekt, en wil je dezelfde schalen gebruiken voor iets anders? Probeer dan ook eens om taugé te kweken. Het gaat bijna hetzelfde als bij zonnebloempitten.  

Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Zaaien in maart moestuin
Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.
De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je in maart nog niet van...
Wat kun je zaaien in januari?
Wat kun je zaaien in januari in de kas en in huis?
In deze blog lees je over wat je in januari in de kas en in huis alvast kunt zaaien. Ik geef je tips...
Taugé kweken
Taugé kweken: stap voor stap uitgelegd
Stap voor stap leg ik uit hoe je thuis zelf taugé kunt kweken. Je leest hier ook hoe je dikke knapperige...
kruiden voor thee
8 planten voor verse thee uit eigen tuin.
Naast munt zijn er zoveel andere planten en kruiden waarmee je verse thee kunt zetten. Kweek ze zelf...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
Herfst in de moestuin zaaien
Wat kun je in de herfst buiten nog zaaien in de moestuin?
In de herfst zijn er nog enkele gewassen die je buiten nog kunt zaaien, zonder een kas. Zaai deze gewassen...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *