Een groene wand in huis

Groene wand in huis

Bij de ingang van het hoofdkantoor van het bedrijf waar ik werk, hebben ze binnen een grote groene wand helemaal gevuld met groene planten. Zodra je binnenkomt krijg je een wow gevoel. Tegelijkertijd ook een gevoel van rust en kalmte, in plaats van het gevoel dat je in een gebouw met vier muren bent ingestapt waar iedereen achter de scherm zit.

We zien dit soort groene wanden vaak bij bedrijven, maar is het ooit bij je opgekomen dat je in huis ook een groene wand kan plaatsen? Ik ging elke dag naar kantoor, en keek elke dag naar de plantenmuur. Maar nee…. bij mij was het nooit eerder opgekomen. Totdat een bekende ons tot het idee bracht.

Redenen voor een groene wand in huis

Het is wetenschappelijk bewezen dat planten zuurstof maken en de lucht zuiveren. Naast de fysieke voordelen, is het ook bewezen dat planten goed zijn voor je mentale gezondheid. Planten hebben een stress verlagende werking op ons.  Mensen die omringd zijn door planten schijnen zich ook beter te kunnen concentreren en energieker te zijn.

En ik moet zeggen, ik vind een groene wand voornamelijk heel erg mooi. Het is een echte blikvanger in je huis. Het is ideaal als je veel groen in je huis wilt hebben, maar niet veel vloeroppervlakte hebt. 

Maar toch heb ik mijn twijfels of ik zo’n groene wand thuis moet plaatsen. Is het niet te veel onderhoud? Welke mogelijkheden zijn er voor een plantenmuur? En hoe plaats je een plantenmuur? Ik ging op onderzoek.

Twee soorten groene wanden

Er zijn twee soorten groene wanden:

  • Een mos wand.
  • Een plantenwand

Een mos wand

Aan een moswand heb je minder of eigenlijk bijna geen onderhoud. Mos is ook geluidsdempend en isolerend. Het is dus goed voor de akoestiek van je huis/ gebouw. Mos heeft geen daglicht nodig, dus ideaal voor de wat donkere plekken. Je hebt verder ook geen last van plantenziekten en insecten. Moss is ook antistatisch, waardoor vuil en stof niet aan kan hechten.

Groene wand mosmuur

Je hebt twee soorten moswanden. Je hebt moswanden gemaakt van levende mos, en je hebt gedroogde mos. Je ziet het verschil tussen levende en gedroogde mos nauwelijks. Mos blijft namelijk zijn structuur behouden als het gedroogd is. De kleur wordt behouden door levende mos een kleurstof te laten opdrinken. Als het mos afsterft behoudt het mos nog de kleur van de kleurstof. De meeste bedrijven die mos wanden verkopen werken met gedroogde mos.

Bij gedroogde mos hoef je geen water te geven, maar aan levende mos ook niet. Mos haalt water zelf uit de lucht. Hierbij is de luchtvochtigheid in je huis is wel belangrijk.

Bij het samenstellen van je mos wand kun je spelen met de structuur van het mos (platmos, bolmos of struikvormige mos) en de kleur (rood bruine kleur, verschillende kleuren groen). Door hiermee te variëren wordt je wand speelser en creëer je meer diepte in je wand. Hiermee kun je prachtige creaties maken. Je kunt op mos  je familienaam of een logo in laten verwerken.

Aan mos heb je dus bijna geen onderhoud. Een nadeel van mos is wel dat je het blijft aanraken! Ik dan. Bij mij heeft het dezelfde effect als een steekschuim. Je moet niet aan zitten, maar toch kun je met je vingers niet van afblijven.

Een plantenmuur

Een plantenmuur eist meer onderhoud dan een moswand. Het grootste voordeel van een plantenwand is dat het goed is voor het binnenklimaat. De planten zuiveren de zuurstof in je huis, in tegenstelling tot mos. En daarnaast vind ik persoonlijk dat een plantenwand vele malen mooier dan een moswand.

Groenewand plantenmuur

De meeste plantenwanden zijn gemaakt van panelen met een modulair systeem. Het paneel beschermt je muur, onder andere tegen vocht. Per module/cassette zet je een of enkele planten erin, waardoor je de plant(en) per module makkelijk kan vervangen.

Daglicht

Levende planten hebben daglicht nodig. Heb je niet zoveel daglicht en wil je toch een plantenmuur? Je kunt dit oplossen door planten te kiezen die minder daglicht nodig hebben. Je kunt ook speciale verlichting laten plaatsen, waardoor de planten toch genoeg licht krijgen. Zelf zou ik niet hiervoor kiezen, omdat de lichten minimaal 6 uren aan moeten staan.

Water geven

Een goed wandsysteem heeft ook een ingebouwd watergeefsysteem. Je voegt water in de watertank (meestal aan de onderkant) en dan wordt het water verdeeld over de modules. Het water geven kan ook helemaal automatisch gaan door het direct aan te sluiten aan een waterleiding. Je hebt ook systemen met een waterreservoir. Hiermee kun je makkelijk 4 tot 6 weken op vakantie gaan.

Het nadeel van een volledig automatisch irrigatiesysteem is dat je 1 keer per jaar moet controleren of onderhoud laten plegen. De slangen, en goten moeten schoongehouden worden, om verstoppingen en storingen te voorkomen. Persoonlijk heb ik geen zin in jaarlijkse onderhoud en terugkerende kosten. Dus ik kies voor een systeem waar ik handmatig water moet geven. Je hoeft meestal (afhankelijk van het weer) maar 1 keer per week water te geven.

Verdere onderhoud

Naast het water geven moet je ongeveer 2 tot 4 keer per jaar voeding geven, bruine afstervende bladen weghalen en snoeien zodat de planten elkaar niet te veel overlopen. Met de juiste planten keuze, zal dit ook minimaal zijn. Kies voor planten die het hele jaar groen blijven.

Bij levende planten kun je wel last krijgen van ongediertes, zoals wolluis en witte vlieg. Dit voorkom je door goed en tijdig onderhoud. Als je ziet dat een plant last van heeft, kun je beter de plant meteen vervangen of even tijdelijk ergens anders zetten.

Moswand VS een plantenmuur

Mos is van nature geluiddempend, maar planten niet per se. Maar in grote hoeveelheden en door de aarde en het materiaal van het paneel kan dit degelijk geluiddempend werken. Maar als je voornaamste reden om een groene muur te nemen is voor het geluid zou ik een mos muur nemen.

Als je vooral voor een onderhoudsarme oplossing wilt, is een mossenwand de oplossing voor je. Maar als je niet bang bent voor wat onderhoud en een plantenliefhebber bent zoals ik, zou ik gaan voor een levende plantenwand. Persoonlijk vind ik het veel mooier en het is goed voor het leefklimaat. Daarbij geloof ik ook in Feng Shui, waardoor je liever levende organismen in je huis wilt hebben. Feng Shui is een filosofie waarin je je huis in een bepaalde manier moet inrichten om je geluk en welzijn te beïnvloeden. Maar daar gaat deze blog niet over.

Mocht je een hele wand te veel vinden, kun je je ook een mos schilderij of planten schilderij nemen. Je kunt ook mos en planten combineren in een creatie.

Bij https://www.plantenman.nl/plantenwanden kun je losse frames en onderdelen tot complete systemen kopen, voor zowel een plantenmuur als een moswand.  Wil je het liever zelf zien voordat je het gaat kopen. Je kunt op de website van https://mobilane.com/nl/verkooppunten/  een aantal verkooppunten vinden van groene wanden.

Ik ben uit. Ik ga voor een levende plantenmuur. Een plantenmuur past heel mooi bij  onze atrium. Je brengt het buitenleven naar binnen toe. We zijn nog bezig met de verhuizing, dus het gaat nog even duren voordat ik een plantenmuur kan gaan installeren. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op facebook

 

Andere interessante artikelen:

6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Zaaien in maart moestuin
Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.
De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je in maart nog niet van...
Wat kun je zaaien in januari?
Wat kun je zaaien in januari in de kas en in huis?
In deze blog lees je over wat je in januari in de kas en in huis alvast kunt zaaien. Ik geef je tips...
Taugé kweken
Taugé kweken: stap voor stap uitgelegd
Stap voor stap leg ik uit hoe je thuis zelf taugé kunt kweken. Je leest hier ook hoe je dikke knapperige...
kruiden voor thee
8 planten voor verse thee uit eigen tuin.
Naast munt zijn er zoveel andere planten en kruiden waarmee je verse thee kunt zetten. Kweek ze zelf...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
Herfst in de moestuin zaaien
Wat kun je in de herfst buiten nog zaaien in de moestuin?
In de herfst zijn er nog enkele gewassen die je buiten nog kunt zaaien, zonder een kas. Zaai deze gewassen...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...

2 gedachten over “Een groene wand in huis”

  1. Wat een goed idee, ik ga systeemwanden kopen om dit te kunnen doen. Ik ben altijd bezig met mijn huis zo mooi mogelijk maken en ik probeer veel natuur toe te voegen. Dus veel groen, hout, wit, en ik denk dat dit een hele mooie room divider kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *