Hoe stek je een Hoya Carnosa Tricolor?

Hoya stekken

De Hoya plant is een prachtige plant met lange slierten. De bladeren van de Hoya Carnosa Tricolor zijn groen, wit, geel en de jonge bladeren hebben een roze tint erop. Door zijn mooie lange, volle slierten, dient het heel goed als hangplant. Perfect voor een jungle effect. De Hoya Carnosa is ook bekend als de wasbloem. De bloemen lijken alsof ze van was zijn gemaakt. Dus genoeg redenen om meerdere planten hiervan te hebben.  In deze artikel vertel ik je stap voor stap hoe een Hoya Carnosa Tricolor kunt stekken, zodat je gratis meer planten kunt maken. 

Stap 1

Zoek een stengel met kleine knobbeltjes (kleine puntjes) erop. Dit zijn de plantenogen. De nieuwe wortels komen vaak uit deze kleine knobbeltjes. Deze knobbeltjes moeten onder water komen of onder potgrond.

Je vindt de knobbeltjes vaak op wat oudere slierten. Dit zijn de slierten die wat donkerder van kleur zijn. De roze slierten zijn de jongere slierten.

 

plantenogen/ knobbeltjes
plantenogen/ knobbeltjes

Stap 2

Snij de hele stengel af of een stukje van de stengel af (afhankelijk van hoeveel stekken je wilt) met een stekschaar of een scherp mes.  Je kunt meerdere stekken halen uit een stengel.

Knip de stengel in meerdere stukjes van ongeveer 10 cm.  Elk stuk is een stekje. 

Verder moet je letten op dat elk stuk:

  • Nog minimaal twee bladeren heeft aan de bovenkant.
  • Aan de onderkant van een stengel moeten er knobbeltjes (foto 1) aan zitten. Hoe meer knobbeltjes hoe beter. Niet uit elk knobbel komt wortels uit. Dus hoe meer knobbels hoe groter de kans op wortels.
  • Haal gerust wat bladeren af aan de onderkant als dit niet makkelijk in een stekpotje past.

Sommigen zeggen dat je de onderste bladeren moet afhalen en het gedeelte waar de bladeren eerst zaten onder water moet zetten. Hieruit zouden de wortels uit moeten komen. Van alle stekjes die ik heb gemaakt van de Hoya is uit deze plek nooit wortels uitgekomen. De wortels kwamen altijd uit de plek waar de kleine knobbeltjes op de stengel zaten.

Hoya stekjes

Stap 3

De stekjes staan nu klaar. Je kunt de stekjes insteken in een pot met universele potgrond of in water. De knobbeltjes moeten in ieder geval in het water of onder de potgrond zitten.

Het voordeel van water is dat je de groei van de wortels kunt zien. Je kunt ook nooit vergeten om water te geven. Het nadeel hiervan is dat het water regelmatig verwisseld moet worden, en je moet de stek toch verpotten naar een pot met potgrond eenmaal als de wortels lang genoeg zijn.

Het nadeel van potgrond is dat het belangrijk is om de eerste twee maanden de grond vochtig te houden. Je kunt ook niet zo goed zien of je stek geslaagd is, totdat er nieuwe bladeren ontstaan. En dat kan heel lang duren.

Stap 4

Verwissel het water minimaal een keer in de 2 weken als de stekjes in water staan. Als je potgrond hebt gebruikt, hou de grond de eerste twee maanden vochtig, totdat er wortels ontstaan. Je kunt de wortels niet zien, maar na twee maanden kun je wel wortels verwachten.

Stap 5

En nu heel veel geduld. Bij een hoya duurt het best lang voordat je wortels gaat zien. Hou rekening met 4-6 weken.

Stap 6

Als de wortels drie tot 5 cm zijn, kunnen de stekjes in een pot met potgrond. Hou de grond de eerste paar weken vochtig. De jonge plantjes zijn gewend aan water. Langzamerhand wennen de nieuwe plantjes aan het leven in potgrond, en hoef je minder te letten op de vochtigheid.

Als de stekjes in potgrond staan, hoef je natuurlijk niets te doen. Alleen verpotten als de plantjes te groot zijn geworden voor het potje.

Wil je het stekproces liever in beeld zien. In deze video laat ik je zien hoe ik een Hoya Carnosa Tricolor heb gestekt.

Extra tips

Doe meerdere stekjes rondom in een pot. Zodat je aan alle kanten mooi vallende slierten hebt. 

Geef je net verpotte stekjes de eerste maanden geen plantenvoeding. Verse potgrond bevat al genoeg voedingsstoffen. Geef pas plantenvoeding, als de wortels helemaal gevestigd zijn in hun nieuwe omgeving. Dit is meestal als je nieuwe bladeren begint te zien.

Plantenlabel Hoya Carnosa Tricolor

Hoya Carnosa verzorgingstips plantenlabel

Veel plezier met je nieuwe plantjes!

Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

Hypoestes phyllostachya verzorgen vol en compact
Hoe krijg je een vollere en compacte Hypoestes phyllostachya?
Hoe moet je een Hypoestes phyllostachya verzorgen om een vollere en compacte plant te krijgen? Maar als...
Droge bladeren bij venushaar
Droge bladeren bij Venushaar (Adiantum raddianum): Help!
Hoe voorkom je bruine droge bladeren bij venushaar? Wat kun je doen als je eenmaal droge bruine bladeren...
Nieuw kamerplant gekocht
Wat moet je doen als je een nieuwe kamerplant hebt gekocht? 3 belangrijke stappen
Je hebt net een nieuwe kamerplant gekocht? Wat moet je meteen doen als je thuis komt als je jarenlang...
mooi plantenhoekje maken
8 tips voor een mooi plantenhoekje
Planten zijn ideaal om een leeg hoekje te vullen. Maar hoe maak je een mooi plantenhoekje? Waar moet...
Groene wand in huis
Een groene wand in huis
De mooie groene planten of mossen muur die je bij bedrijven ziet, kun je ook in huis nemen. Waar moet...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *