Top 8 makkelijke groenten waar het niet mis kan gaan.

In de moestuin bezig

Wil je voor het eerst je eigen groenten en fruit gaan kweken? Begin niet meteen met moeilijke groenten, maar kies voor makkelijke groenten. Als je deze groenten onder de knie hebt, kun je volgend jaar wat moeilijkere groenten proberen. Zo raak je niet meteen gedemotiveerd omdat het niet is gelukt. In dit artikel geef ik je mijn top 8 makkelijkste groenten om zelf te kweken. Bij deze 8 groenten kan het niet mis gaan.

Deze 8 makkelijke groenten kunnen zowel in de volle grond als in potten gekweekt worden.

1. Andijvie

Andijvie is een bladgroente die vaak gebruikt wordt in de stamppot. Het groeit snel, heeft weinig last van ongedierte en het groeit weer terug als je het afsnijdt. Je kunt dus maandenlang nog van genieten.

Binnen zaaien:     maart t/m mei
Buiten zaaien:      juni t/m augustus
Zaaiafstand:         35 cm

Andijvie houdt van rijke grond met veel stikstof. Heb je nieuwe potgrond? Dan is dit genoeg. Of voeg compost aan je grond. Als de planten groter zijn, kun je om de 2 weken een vloeibare organisch meststof aan toevoegen.

Je kunt andijvie blijven oogsten tot en met november. Er zijn meerdere soorten andijvie. De zaaitijden en oogsttijden kunnen per soort wat variëren. Bij twijfel volgt de instructies op de verpakking.

2. Pluksla

Pluksla is een mengsel van verschillende slasoorten waarvan de blaadjes los blijven. De bladeren vormen geen krop, zoals bij kropsla. Ook bij pluksla geldt dat de blaadjes gewoon weer groeien, als je dit afsnijdt.

Sla kan ook best wat koud hebben. Je kunt sla in maart al buiten zaaien. Een ander voordeel van pluksla is dat je weinig ruimte nodig hebt, en het kan prima op een plek met weinig zon. Je kunt pluksla zelfs in een platte schotel (minimaal 5 cm) kweken. De wortels van pluksla gaan namelijk niet heel diep.

Buiten zaaien:      maart t/m juli
Zaaiafstand:          Breedwerpig. Dit betekent de zaden zo gelijkmatig mogelijk verspreiden op een                                           stukje grond, en dan afdekken met een dun laag grond. Je hoeft geen rekening te                                       houden met de plantafstand.

moestuin, pluktuin, kamerplanten
Pluksla

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

3. Radijs

Radijs staat altijd in het rijtje van makkelijk groenten en het rijtje van groenten die je met kinderen kunt zaaien. Het groeit snel, dus je ziet snel het resultaat. Het geeft je meteen voldoening.

Buiten zaaien: april t/m augustus
Zaai afstand: 2 cm.

Bij elk 2 cm doe je een radijszaadje. Om radijzen op de perfecte afstand te zaaien kun je ook een zaailint maken. In dit artikel lees je hoe je zelf een zaailing kunt maken met materialen die je in huis hebt. 

Geef radijs regelmatig water. Hoe meer water je geeft, hoe minder scherp ze zullen zijn.

4. Courgette

Een beginnende moestuinder herken je vaak aan de hoeveelheid courgettes. Die heeft altijd veel te veel courgettes. Aan 1 courgette plant heb je echt genoeg voor je gezin, als je niet elke dag courgette wilt eten.

Het nadeel van courgette is dat het een grote plant wordt, dus je hebt wel ruimte hiervoor nodig. Je hebt zeker 1 meter lang en 1 meter breed nodig voor een courgette plant. Mocht je in een pot courgette willen kweken, kies voor een grote pot. Courgette houden van volle zon, water en van een rijke grond. Voeg compost en wat mest toe aan de grond, waar je courgette gaat planten. Geef regelmatig water.

Binnen zaaien:    maart t/m mei
Buiten zaaien:     mei t/m juni
Zaai afstand:        90 cm

5. Snijbiet

Snijbiet (Swiss chard in Engels) is niet alleen makkelijk om te kweken, maar in Amerika is het zelf bekend als een superfood. Wil je ook iets voor het oog, kies dan voor regenboog snijbiet. Bij regenboog snijbiet, krijg je zaden van de rode, gele en witte snijbiet.

Het jong blad kun je rauw in de salade mengen. Grotere bladeren kun je roerbakken of stoven.

De ideale standplaats voor snijbiet is halfschaduw.

Buiten zaaien:      maart t/m augustus
Zaaiafstand:         25 cm

In dit artikel kun je meer lezen over het kweken van snijbiet.

Regenboog snijbiet
Regenboog snijbiet

6. Stengelsla

Stengelsla is nog een onbekende groente in Europa, maar zeer geliefd in China. Stengelsla is een soort sla die je kweekt voor de stengel en niet voor de bladeren.

Het duurt ongeveer 3 maanden voordat je de stam kunt oogsten. In de tussentijd kun je gerust wat bladeren oogsten, die zijn ook eetbaar. De eerste jonge bladeren zijn het lekkerste. Bladeren bij een oudere plant zijn bitterder. Het speciale aan stengelsla is dat de stengel krokant blijft, zelf na het inmaken. Je kunt het roerbakken of in zoetzuur inmaken. De plant heeft een aangename aromatische geur.

Binnen zaaien:    maart t/m april
Buiten zaaien:     maart t/m juli
Zaai afstand:       30 cm

Stengelsla
Stengelsla

7. Doperwten

Doperwten zijn makkelijk te kweken en persoonlijk vind ik het lekker om het zo uit de tuin rauw te eten. De smaak van een zelfgekweekte verse zoete doperwt is niet te vergelijken met die uit de supermarkt of diepvries.

Binnen zaaien:     februari t/m maart
Buiten zaaien:      maart t/m april
Zaaiafstand:          10 cm

Er zijn verschillende soorten doperwten. De meeste soorten hebben ondersteuning nodig om naar boven te klimmen. Er zijn ook soorten waar dit niet nodig is. Raadpleeg hiervoor de achterkant van de verpakking.

8. Vaste kruiden

Rozemarijn, tijm, bieslook, salie en munt zijn allemaal vaste kruiden. Dit wil zeggen dat je ze eenmaal moet planten en dan komen ze jaar na jaar weer terug. Rozemarijn, tijm en salie zijn zelfs groenblijvend. Dit wil zeggen dat het blad ook tijdens de winter groen blijft. Dit geldt niet voor alle soorten salie.

Munt is bekend als een woekeraar. Het gaat overal groeien, als je het niet in toom houdt. Munt kun je hierdoor beter in een pot kweken.

De andere genoemde groenten, kun je makkelijk zelf vanuit zaad kweken. Bij vaste kruiden is het makkelijker om een klein plantje bij de tuincentra of supermarkt te halen. Verpot de plant wel meteen naar een grotere pot of direct in de grond.

Dit waren mijn top 8 groenten waar het niet mis kan gaan.

Je zag overal binnen en buiten zaaien staan. Binnen zaaien betekent dat je de planten eerst binnen in potjes zaait, en als de plantjes wat groter zijn en de temperatuur het toe laat, dan pas ga je de planten buiten op hun definitieve plek planten. Het voorzaaien kost misschien meer werk, maar het heeft verschillende voordelen. In deze artikel kun je meer lezen over de voordelen van voorzaaien.

Ik wens je een goede start van je moestuin. Veel plezier met het kweken van je eigen groenten en fruit. En als het niet lukt, geef het niet op en probeer het gewoon weer eens.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Zaaien in maart moestuin
Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.
De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je in maart nog niet van...
Wat kun je zaaien in januari?
Wat kun je zaaien in januari in de kas en in huis?
In deze blog lees je over wat je in januari in de kas en in huis alvast kunt zaaien. Ik geef je tips...
Taugé kweken
Taugé kweken: stap voor stap uitgelegd
Stap voor stap leg ik uit hoe je thuis zelf taugé kunt kweken. Je leest hier ook hoe je dikke knapperige...
kruiden voor thee
8 planten voor verse thee uit eigen tuin.
Naast munt zijn er zoveel andere planten en kruiden waarmee je verse thee kunt zetten. Kweek ze zelf...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
Herfst in de moestuin zaaien
Wat kun je in de herfst buiten nog zaaien in de moestuin?
In de herfst zijn er nog enkele gewassen die je buiten nog kunt zaaien, zonder een kas. Zaai deze gewassen...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
in volle grond zaaien
Buiten zaaien in volle grond: tips en instructies
Vanaf april kun je al veel buiten in de volle grond zaaien. Hoe moet je dit aanpakken? In dit artikel...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *