Je hebt net een plant gekocht bij het tuincentrum. Je komt thuis, je zet de pot in een vaas en geeft het wat water. Op zich is dit niet verkeerd, maar toch adviseer ik om een aantal extra stappen te nemen om je plant gezond te houden. In deze blog leg ik uit welke drie stappen ik altijd neem als ik een nieuwe kamerplant heb gekocht. De drie stappen zijn:
STAP 1: INSPECTEER GOED OP ONGEDIERTE
Zodra je een nieuwe plant hebt gekocht moet je goed inspecteren op ongedierte. Het liefst doe je dit natuurlijk al voordat je het plant koopt. Maar eenmaal thuis, heb je meer tijd om rustig naar te kijken. Kijk vooral onder de bladeren, tussen de stelen en oksels. Mocht je iets zien, haal dit onmiddellijk af.
Verwijder uit voorzorg alle grond die aan de plant zit. Er kunnen namelijk eitjes van het ongedierte in de potgrond zitten. In stap 3 lees je meer over het verpotten.
Sommige ongedierte zijn heel klein en bijna onzichtbaar voor ons. Met een plantendouche kun je deze ongedierte goed verwijderen. Meer hierover in de volgende stap.
Stap 2: Geef je plant een plantendouche
Je plant heeft een lange reis gemaakt, en verdient een lekkere douche. Tijdens de plantendouche besproei je het plant met een douchekop of een tuinslang. Zelf doe ik dit in de tuin, maar dit kan ook heel goed onder de douche of keuken. Besproei de hele plant. Ook onder de bladeren. Op deze manier verwijder je alle ongedierte. Gebruik hiervoor een harde straal. Beoordeel zelf hoe hard de straal moet zijn, zonder dat je de plant beschadigd.
Heb je helaas ongedierte aan de plant gevonden, haal dan de hele plant uit de pot. Gooi de potgrond weg en spoel alle grond af van de plant, inclusief de wortels. Zo weet je zeker dat er geen eieren ergens nog verstopt zijn.
Naast het verwijderen van eventuele ongedierte, wordt tijdens de douche ook de bladeren van je plant schoongemaakt. Als de bladeren schoon zijn, kunnen ze beter hun werk doen. De functie van bladeren is om voedingsstoffen aan te maken via fotosynthese. Zonlicht is een belangrijk ingrediënt bij fotosynthese. Als er stof op het blad zit, kan de plant minder zonlicht opnemen.
Daarnaast krijgen de planten tijdens de douche ook een lekkere hydratatiekuur. Wees niet bang dat de plant te veel water krijgt tijdens de douche. Als het goed is, zit de plant in een plastic pot met gaten aan de onderkant. Het teveel aan water stroomt wel uit via de gaten.
Stap 3: Verpotten
Een tuincentrum gebruikt altijd de kleinst mogelijk pot voor een plant. Het doel van een tuincentrum is om zoveel mogelijk planten te kunnen verkopen tegen zo min mogelijk kosten. Door een kleine pot te gebruiken, hebben ze minder potgrond en ruimte nodig. Hoe minder potgrond, hoe minder kosten. Hoe minder ruimte, hoe meer planten ze kwijt kunnen. Vooral planten die in aanbieding zijn, zijn vaak aan een verpottingsbeurt toe.
Bij het verpotten doe je meestal een plant in een grotere pot. Soms merk je dat er twee of meerdere planten in de pot zitten. Er worden vaak meerdere planten in een pot gezet, zodat de plant sneller voller of groter lijkt. Mocht je de plant toch klein willen houden, kun je ervoor kiezen om elk individueel plant in een aparte pot te zetten. Je kunt sommige planten ook scheuren. Scheuren betekent letterlijk de wortels van de plant in meerdere delen scheuren zodat je meerdere planten van overhoudt. Eén van plantjes zet je vervolgens terug in de originele pot. De plant heeft nu meer ruimte omdat hij zijn huisje niet meer hoeft te delen.
Bij het verpotten heb je altijd extra grond nodig. Een tip! Koop bij het tuincentrum ook altijd een zak potgrond mee als je net een nieuwe plant hebt gekocht. Dan hoef je niet weer de deur uit.
Wat voor grond heb je nodig bij het verpotten van planten?
De meeste planten doen het prima met universele potgrond. Alleen cactussen, succulenten en orchideeën hebben speciale grond nodig.
In de natuur komen cactus en succulenten voor in warme landen. De grond is daar droger en bevat meer zand. Speciale cactus grond bevat meer zand dan in normale potgrond.
Bij orchideeën gebruik je speciale orchideeën grond. Orchideeën groeien in de natuur tegen bomen aan. Speciale orchideeën grond bestaat een groot deel uit boomschors.
Als je geen cactus of orchideeën grond hebt, kun je ook ervoor kiezen om potgrond te mengen met zand of boomschors.
Hoe verpot je een plant?
- Kies een geschikte pot.
Kies altijd een grotere pot dan de originele pot voor je plant. Hoe meer ruimte de plant heeft, hoe groter hij zal worden. Kies een pot die 2 tot 3 cm groter in diameter is dan de originele pot. Tenzij je de plant gaat delen kun je de originele pot nog gebruiken.
Kies een pot met gaten aan de onderkant, zodat het teveel aan water uit kan stromen. Ik bewaar altijd de plastic potten die ik krijg bij het kopen van planten. Aan de onderkant van de plastic potten zitten altijd gaten. Verpot je planten in een plastic pot en niet direct in een bloempot. De plastic pot doe je vervolgens in een mooie bloempot. Dit is niet alleen belangrijk zodat het teveel aan water uit kan stromen, maar het is ook makkelijker als je de plant weer moet verpotten, of als je van bloempot wilt wisselen.
- Haal de plant uit de originele pot.
Bij hele hardnekkige planten, kun je de plastic pot met een schaar knippen.
- Maak de onderste wortels aan de plant los.
Als de wortels van een plant te weinig ruimte hebben, gaan de wortels in een spiraalvorm groeien. Op een gegeven moment verstikt de wortels zichzelf. Je wilt dat de wortels weer naar beneden weer gaan groeien. Je stimuleert dit door de wortels aan de onderkant los te maken.
- Rotte wortels verwijderen.
Controleer of er rotte wortels tussen zijn. De wortels zijn vaak zacht of hebben een andere kleur dan de gezonde wortels. Snij deze wortels af.
- Doe een laagje verse potgrond in de pot.
Sommigen kiezen ervoor om de onderste laag te vullen met hydrokorrels. Dit is onder andere om te voorkomen dat de wortels gaan rotten bij het geven van te veel water. Om dit te voorkomen kun je beter gewoon een pot nemen met gaten erin. Ik gebruik alleen hydrokorrels als mijn pot veel te diep is. In dit geval kun je de onderste laag vullen met hydrokorrels. Hierdoor hoef je minder potgrond te gebruiken.
- Doe vervolgens je plant in de pot, inclusief de oude potgrond. Je kunt ook ervoor kiezen om de oude grond helemaal te vervangen. Dit doe je vooral als je bang bent dat er ongedierte in de oude potgrond kunnen zitten. Mocht je insecten hebben gevonden in je plant, is het wel verstandig om de oude potgrond helemaal te vervangen. Maar meestal is dit niet nodig.
Heb je ongedierte gevonden, en alle potgrond (ook bij de wortels) afgespoeld? Dan heeft de plant in het begin wat extra steun nodig in de pot, totdat de wortels weer hun weg vinden. Je kunt extra steun bieden door de plant aan een bamboestok vast te binden. - Druk de plant en potgrond aan en voeg eventueel meer grond toe.
Geef de plant weer water als de grond droog aanvoelt. Je hoeft geen plantenvoeding toe te voegen aan het water. Verse potgrond bevat al genoeg voeding. De plant moet eerst wennen aan zijn nieuw huisje voordat het een groeispurt gaat maken.
Dit waren de drie stappen die je moet nemen als je een nieuwe plant hebt gekocht. Nog een extra voorzorg tip als je helaas ongedierte hebt gevonden aan je plant. Nadat je alle 3 stappen hebt gevolgd, isoleer de plant voor twee weken. Zet je plant niet naast andere planten, zodat de andere planten niet geïnfecteerd kunnen raken. Mocht je niets vreemds meer zien na twee weken, dan mag de plant in contact komen met andere planten.
Wil je tips over hoe je een mooi plantenhoekje kunt maken? In mijn blog “8 tips voor een mooi plantenhoekje“ kun je meer hierover lezen. Geniet van je nieuwe aanwinst!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Delen via:
Andere interessante artikelen: