Wat zijn sojaboonkiemgroenten/ sojaboonscheuten?
Taugé is inmiddels bij de meeste mensen bekend. Sojabonenkiemgroenten daarentegen zijn een stuk minder bekend, terwijl ze in veel Aziatische landen juist enorm populair zijn.
Sojabonenkiemgroenten lijken op taugé, maar hebben een grotere boon aan de bovenkant. Hierdoor hebben ze meer bite en zijn ze ook vullender dan taugé. Je kunt ze zien als een kruising tussen taugé en edamamebonen: de onderkant lijkt op taugé, terwijl de bovenkant meer weg heeft van edamame. Dat is niet zo vreemd, want edamamebonen komen ook van de sojaboonplant. Ze worden alleen jonger geoogst. . Net als sojabonen bevatten sojaboonkiemgroenten ook veel eiwitten of wel proteïne.
Je kunt sojabonenkiemgroenten het hele jaar door binnen kweken, en binnen 5 tot 8 dagen zijn ze al klaar om te oogsten. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet, en ik sluit af met simpel recept dat je echt eens moet proberen.
Wat heb je nodig om sojabonenkiemgroenten te kweken?
- Biologische sojabonen
- 2 schalen en een deksel
Een schaal met gaatjes, en 1 zonder gaten om water op te vangen. En een deksel. Je kunt ook een extra schaal gebruiken als deksel. - Gewicht (bijvoorbeeld een baksteen)
Dit is optioneel, maar sterk aan te raden voor mooie rechte scheuten
Sojabonenkiemgroenten kweken: stap voor stap
- Spoel de sojabonen een paar keer goed af.
- Zet de bonen in een kom met ruim water en laat ze 6 tot 12 uur weken.
- Giet het water af en verspreid de geweekte sojabonen gelijkmatig over de schaal met gaatjes. Zorg dat de bonen elkaar niet opstapelen; zo krijg je rechtere spruiten.
- Zet de schaal met gaten op de schaal zonder gaten, zodat overtollig water kan weglopen.
- Leg een deksel of een andere schaal boven op de bonen en plaats hier eventueel een gewicht op. Dit helpt de bonen om rechter te groeien.
- Zet de schaal op een donkere, warme plek (20–25 °C).
De bonen mogen tijdens de hele groei geen licht zien. Zo blijven ze wit en worden ze zoeter. - Spoel de bonen 2 keer per dag met water.
Als de wortels langer worden, kun je ook water geven via de onderste schaal. - Wanneer de scheuten ongeveer 8 cm lang zijn, zijn ze klaar om te oogsten.
Bij het oogsten snijd of knip de scheuten zo laag mogelijk af bij de steel. De wortels zijn eetbaar, maar persoonlijk vind ik ze minder lekker.
Recept sojabonenkiemgroenten: Koreaanse banchan
Sojabonenkiemgroenten zijn heerlijk in een roerbakgerecht met rundvleesreepjes of varkenshaas, omdat ze na het bakken nog lekker stevig blijven.
Mijn favoriet is echter deze simpele vegetarische Koreaanse banchan (bijgerecht).
Zo maak je het:
- Kook de sojabonenkiemgroenten 2 minuten in kokend water met een snufje zout.
- Spoel ze daarna af met koud water en laat goed uitlekken.
Maak de saus door de volgende ingrediënten te mengen:
– 1 eetlepel sojasaus
– 1 theelepel suiker
– ½ theelepel sesamolie
– ½ teentje knoflook, fijngehakt
– bosui, in ringetjes
– geroosterde sesamzaadjes
– optioneel: 1 theelepel gochugaru (Koreaanse chilipoeder) of je favoriete chili-olie
- Meng de saus door de sojabonenkiemgroenten.
Serveer met witte rijst of als bijgerecht. Pas op: dit gerecht is verslavend lekker!
Wil je nog een andere kiemgroente proberen te kweken? Dan kan ik zonnebloemkiemgroenten ook van harte aanbevelen. Daar lees je meer over in deze blog.
Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.
* Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen:

