Wat kun je in maart zaaien in de moestuin? Binnen en buiten.

Zaaien in maart moestuin

Maart is voor velen het begin van het moestuinseizoen. De dagen zijn langer, en de kwik op de thermostaat is gestegen. Helaas kun je nog niet van alles buiten zaaien. De kans op vorst is nog te groot. Gelukkig zijn er een aantal gewassen die tegen wat kou kunnen. Deze bikkels kun je al in maart in de volle grond zaaien. Binnen zaai je gewassen die een lange groeiperiode nodig hebben, en gewassen die rond april al naar buiten mogen. In dit artikel vertel ik je welke gewassen je allemaal in maart binnen en buiten kunt zaaien.

In maart in de volle grond zaaien.

Wortelgewassen: vroege aardappelsoorten (Annabelle, Dore, eersteling), zomerwortels, bieten en zaaiuien.
Peulen: doperwten, peulen, tuinbonen,
Kolen: radijs, rucola, raapstelen, spitskool, witte kool
Bladgroenten: pluksla, stengelsla, ijsbergsla, bindsla, snijbiet, spinazie
kruiden: koriander, bosui

Aardappelen voorkiemen en poten.

Vroege aardappelsoorten kun je in maart al poten. Enkele vroege soorten zijn Annabelle, Dore en Eersteling. Je kunt ze rechtstreeks in de grond of in een emmer doen. Echter, door ze eerst voor te kiemen versnel je het proces. Voorkiemen doe je door de aardappelen ergens neer te zetten waar er genoeg licht is, bijvoorbeeld op een vensterbank. Zo simpel is het. Na een paar weken zullen de aardappelen uitlopen. Als de aardappelen genoeg

Peulen

Wacht nog niet te lang met peulen, doperwten en tuinbonen. Ze gedijen het beste bij een beetje kou. Vooral tuinbonen, wil je niet te laat zaaien. Zodra het warmer wordt, worden de zwarte bonenluizen ook actief. Je kunt ze begin maart al poten.

Peulen en doperwten zijn klimmers. Biedt ze ondersteuning in de vorm van bamboestokken of een klimrek. Tuinbonen worden niet heel erg hoog, maar wat steun is wel fijn. Zelf doe ik een paar bamboestokken bij elk punt van het bed en bind ik wat touw er omheen.

Kolen

Misschien voor velen onbekend, maar rucola, radijzen en raapstelen horen tot de kruisbloemigen, de familie van kolen. Bij kruisbloemigen zijn alle onderdelen (stam, knolletjes en bloemen) eetbaar.

Zaai niet te veel radijzen en rucola, ze groeien allebei snel en meestal heb je niet zo veel van nodig. Raapstelen groeit, ook snel, maar daarvan gebruik ik per keer wel meer van. Als je over een langere periode van wilt oogsten, dan kun je beter om de 2-3 weken wat zaaien.

In tegenstelling tot de bovengenoemde koolsoorten, duurt spitskool en witte kool best lang voordat je kunt oogsten. Het duurt zeker 4 tot 6 maanden.

Bladgroenten

In maart kun je meerdere slasoorten zaaien. Sla gedij het beste met een beetje kou. Bij te warm weer, schieten ze snel door. Je kunt ze ook makkelijk binnen eerst voorzaaien, en daarna uitplanten.
Spinazie en pluksla zaai je breedwerpig of best dicht bij elkaar. Je oogst ze namelijk als ze jong zijn, waardoor de plantafstand minder belangrijk is. Spinazie en pluksla kun je beter direct in de volle grond zaaien.
Stengelsla is een aparte sla soort. De groei lijkt op die van palmkool. Het heeft een lange steel met bladeren aan de bovenkant. In het begin kun je de onderste bladeren oogsten. Asperge sla wordt wel voornamelijk gekweekt voor de steel. De steel is lekker knapperig en aromatisch. Echt een aanrader.

Stengelsla
Stengelsla

In maart binnen zaaien.

Wortelgewassen: halfvroege aardappelen voorkiemen
Kolen: paksoi, tatsoi, rode kool, koolrabi, broccoli, palmkool, spruitjes.
Blad: andijvie, bladselderij
Vruchten: paprika, pepers, tomaat, ananaskers
Kruiden: basilicum, lavas, dragon, peterselie, komkommerkruid, prei

Wat je buiten kunt zaaien, kun je natuurlijk binnen ook eerst voorzaaien. Wellicht vind je het prettiger om ze eerst binnen voor te zaaien, zodat je meer controle hebt over de omstandigheden. Of zodat je het plantje precies neer kunt zetten, waar je de plant wilt hebben. Hou rekening mee dat als je binnen zaait, dan moet je de planten ook eerst afharden voordat je ze buiten kunt zetten.

Aardappelen

Er zijn veel soorten aardappelen die in april buiten gepoot kunnen worden. In maart kun je deze soorten al voorkiemen. Enkele soorten die in april buiten gepoot kunnen worden zijn: Bildtstar, Bintje en Eigenheimer.

Kolen

Paksoi en tatsoi zijn ideaal als voorteelt. Ik zaai ze zelf half maart binnen, en begin april worden ze buiten uitgeplant. Paksoi en tatsoi schieten snel door na de langste dag van het jaar. Dit is meestal rond eind juni. Zaai ze voor half mei of pas weer in juli.

Broccoli, palmkool en spruitjes zijn planten die best wat kou kunnen verdragen. Zelf heb ik niet een hele grote moestuin, en zaai ik zelf deze planten pas in juni, als er weer plek vrij komt. Je kunt ze in maart ook zaaien.

Blad

Andijvie kun je half maart voorzaaien, zodat ze rond eind april buiten uitgeplant kunnen worden. Je kunt andijvie ook in het najaar zaaien.

Bladselderij is een trage groeier, begin in maart al hiermee. Bladselderij is tweejarig en redelijk bestendig tegen vorst. Je kunt vaak ook in de winter van blijven oogsten.

Vruchten

In maart moet je wel echt beginnen met pepers, paprika en aubergine. Vooral als je geen kas hebt. Deze planten hebben echt veel tijd nodig voordat je rijpe vruchten hiervan kunt oogsten. En voordat je weet is het weer te koud. Maart is een beetje de laatste kans om ze te zaaien.

Tomaten aan de andere hand, groeien wat sneller. Als je half maart binnen tomaten zaait, dan ben je echt ruim op tijd. Ananaskers behoort net als de tomaten en pepers en paprika tot de nachtschade familie. De vruchten van de ananaskers zitten individueel in een leuke verpakking, ze lijken net kleine lampioentjes.

Alle gewassen uit de nachtschadefamilie houden van warmte en kunnen niet tegen vorst. Na half mei is de kans op vorst zeer gering, en dan kunnen deze planten buiten uitgeplant worden.

Kruiden

Basilicum, lavas, dragon, peterselie, en prei kiemen en groeien langzaam. Maart is een goede periode om met deze kruiden te starten. Basilicum, lavas en peterselie zijn lichtkiemers. Ze hebben licht nodig om te kunnen ontkiemen. Bedekt deze zaden met een heel dun laagje grond. Of druk de zaden alleen maar een beetje aan.

Lavas en dragon zijn trouwens vaste planten. Je hoeft het dus niet elk jaar te zaaien. Je kunt het ook makkelijk uit een stek kweken, als je iemand kent met een plant.

Dat was het voor maart. Ik wens je een vruchtbaar moestuinseizoen. Laat je niet haasten door anderen, en geniet van het proces van zaaien, een plant zien groeien en oogsten.

Heb je eigenlijk nog nooit een zaad gezaaid, en heb je behoefte aan meer tips. In de blog “zaden zaaien: hoe moet dat?” geef ik je meer tips en instructies.

Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

zaaien oktober moestuin en bloementuin
Wat kun je in oktober zaaien in de moestuin en bloementuin?
De noten vallen uit de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en langzamerhand worden de bomen...
Wat kun je zaaien in augustus
Wat kun je in augustus nog zaaien?
In augustus ben je vaak druk bezig met het oogsten van je komkommers, courgettes en tomaten. Toch is...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *