In het begin lukte het mij niet om meer dan 2 komkommers per plant te krijgen. Toen ontdekte ik dat het niet aan mij lag, maar aan de zaden. Wil je komkommers buiten of in een pot gaan kweken? In deze blog geef ik je tips voor het kweken van komkommers buiten in de volle grond of in een pot.
Kies de juiste soort komkommers.
Er zijn verschillende soorten komkommers. Het belangrijkste verschil is of het ras voor buitenteelt of binnenteelt is. Bij sommige zadenenveloppen wordt dit vermeld op de verpakking. Mocht dit niet vermeld staan, zoek het dan even op. Dit is van essentieel belang voor een succesvolle oogst, vooral als je buiten gaat telen.
Bij rassen die bedoeld zijn voor buitenteelt, is de huid meestal niet helemaal glad. Er zitten kleine stekeltjes of pukkeltjes aan de buitenkant. Die prikken niet erg, en je kunt ze snel afhalen.
Deze stekeltjes zijn nodig om de vruchten te beschermen tegen de hardere weersomstandigheden van buiten. Komkommers die binnen gekweekt worden, hebben dit niet nodig, waardoor ze een mooie, gladde huid hebben. Komkommers die je bij de supermarkt vindt, worden in een kas gekweekt.
Laat het minder mooie uiterlijk je niet afschrikken. Buitenteelt komkommers smaken net zo goed of zelfs beter dan kas komkommers. Rassen die bij mij buiten altijd goed hebben gedaan, zijn Marketmore, Tanja en Chinese slangen.
Snackkomkommers doen het trouwens bijna allemaal wel goed buiten. Het zijn planten die veel komkommers geven.
Wanneer zaai je komkommers?
Vanaf april kun je komkommers binnen voorzaaien. Begin niet eerder dan april, want de planten groeien best snel, en pas half mei mogen ze naar buiten. Vanaf half mei kun je komkommers ook direct buiten zaaien. Zelf geef ik de voorkeur om dit binnen te doen, aangezien het kiemen sneller gaat. Komkommers kiemen vanaf een temperatuur van 18 graden.
Zaai de komkommers meteen in een P9- potje (potje van 9 cm bij 9 cm), met potgrond erin. Komkommers groeien snel en vragen om veel voeding. In juni zullen ze het juiste formaat hebben om buiten uitgeplant te worden.
Komkommers mogen in principe half mei al buiten uitgeplant worden. Persoonlijk wacht ik totdat het iets warmer is (rond 20 graden). De groei wordt dan niet geremd door de kou, en ze groeien daarna sneller. Vergeet niet om je komkommers eerst af te harden voordat je de planten buiten gaat uitplanten.
Zelf zaai ik eind mei ook weer een aantal planten, aangezien de planten die in april gezaaid zijn, nog waarschijnlijk een maand of twee nog komkommers zullen geven. Als de planten van april het hebben opgegeven, vervang ik ze met de planten die ik heb gezaaid in mei. Je kunt komkommers tot en met juni nog zaaien.
Verzorging komkommerplanten.
Komkommers hebben veel warmte nodig, en staan het liefst op een zonnige plek. Komkommers kun je het beste laten leiden naar boven. Je kunt een hekwerk gebruiken, drie lange bamboestokken aan elkaar knopen, of door middel van een draad de plant naar boven leiden. De laatste jaren gebruik ik de plant yoyo van Growbuddy hiervoor. Met de yoyo kun je de lengte van de draad verstellen. Je draait de plant om de draad heen, naar boven.
Je kunt komkommers zowel in een grote pot als in de volle grond kweken. Snackkomkommers doen het heel goed in een pot. Bij grotere komkommers valt de oogst wat tegen in een pot.
Komkommers hebben veel voeding en water nodig. Geef je komkommers elke twee weken moestuinmest. Zorg dat de grond niet uitdroogt. Bij een tekort aan water, gaan komkommers bitter smaken. Komkommers staan het liefst op een zonnige plek in het zuiden.
Goede combinatieteelt bij komkommers.
Goede combinatieplanten bij komkommers zijn bonen, koriander, dille, Oost-Indische kers en goudsbloemen. Plant komkommers niet in de buurt van koolsoorten en aardappelen. Koolsoorten en aardappelen vragen om veel voeding en water. Komkommers ook, hierdoor gaan ze met elkaar concurreren voor voedingsstoffen en vocht.
Ziekten en plagen.
Komkommers zijn gevoelig voor meeldauw. Meeldauw treedt vaak op als het vochtig en warm is. Het begint met een paar witte, ronde vlekjes op het blad. Het vlekje groeit door totdat het hele blad wit kleurt. Hierdoor kan de plant minder goed zon opnemen, en dus minder goed fotosynthese uitvoeren.
Zie je meeldauw, snoei dan de bladeren zo snel mogelijk af van je plant, en gooi de bladeren weg in de GFT-bak. Doe dit niet op de composthoop. Desinfecteer je snoeischaar en was je handen voordat je andere planten gaat aanraken. Ik was mijn snoeischaar met een sponsje met zeep en heet water.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om eerlijk te zijn, is het mij nog niet gelukt om meeldauw helemaal te voorkomen. De plant twee keer per week besproeien met een mengsel van 40% melk en 60% water helpt wat, maar is niet helemaal de oplossing. Het mengsel van melk en water sproei je op de plant op een zonnige dag. De schimmel lijkt niet erg goed te kunnen tegen de eiwitten die in de melk zitten.
Verder is het goed om te zorgen dat de komkommers niet te nat blijven. Leid ze naar boven zodat de bladeren niet continu vochtig blijven. Plant de planten niet te dicht bij elkaar, en geef water aan de voet van de plant en niet op de bladeren. Kies voor een zonnige plek.
De vruchten worden gelukkig niet aangetast door meeldauw, en die kun je gewoon eten.
Komkommers oogsten.
Blijf je komkommers oogsten. Laat de komkommers niet te lang aan de plant staan. Als komkommers ouder worden, rijpen de zaden af en wordt de komkommer bitter. De komkommer wordt niet meer lekker, maar het ergste is dat de plant ook stopt met het produceren van komkommers. De plant heeft namelijk zijn functie vervuld; rijpe zaden maken die voor nakomelingen zorgen voldaan. Dus blijf ze oogsten.
Komkommers zijn een favoriet onder mijn familie. Mijn kinderen kunnen zeker een halve tot een hele komkommer zo uit de plant eten. Het is een veelzijdige groente die wel in elke salade gaat. Een versgeplukte komkommer is zoeter dan wat je in de supermarkt koopt. Dus zeker de moeite waard om zelf te kweken.
Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.
* Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen:
Hallo,
Ik heb me pasgeleden opgegeven voor de nieuwsbrief en zou dan een zaaikalender krijgen.
Deze heb ik echter nooit gekregen.
Kan ik deze alsnog toegestuurd krijgen?
Mvrgr
Marianne
mesvelt@live.nl
Hi Marianne,
Ik heb het net naar je verstuurd.