Uit onderzoek is gebleken dat waterkers tot een van de gezondste groente- of fruitsoort horen. Waterkers schijnt zelf je stofwisseling te bevorderen. Bij de supermarkt moet je al snel wat euro’s aftikken voor een klein zakje. Daarom is het echt de moeite waard om dit pittige smaakbommetje zelf te kweken. In deze blog leg ik uit hoe je waterkers zelf thuis kunt kweken en verzorgen. Het is namelijk best makkelijk.
In deze blog vind je het volgende terug:
Hoe kweek je waterkers? Twee methodes.
Waterkers groeit van nature langs zoet water. In Nederland vind je het vaak langs de randen van sloten en beekjes. Waterkers is een kruisbloemige en kan prima wat kou hebben (tot 6 graden). Je kunt het hierdoor al vroeg in het voorjaar kweken en lang van blijven oogsten.
Het belangrijkste bij het kweken van waterkers is dat de grond nat moet blijven. Dit kun je doen door het te kweken in een pot met een schotel waar je er altijd water in moet zitten. Zelf kweek ik waterkers buiten in een oud babybadje zonder gaten. Het babybadje heb ik gevuld met potgrond en ik zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft. Je kunt waterkers kweken uit zaden of uit stekjes. Beide methodes worden hieronder uitgelegd.
Waterkers kweken uit zaden.
Je kunt waterkers zaaien van april tot en met juli. De zaden zijn heel erg klein, en verspenen is ook niet te doen. Dus zaai de zaden direct ter plekke. In april doe ik dit meteen buiten. Eerst maak ik de grond eerst goed nat. De zaden zijn heel erg klein, waardoor ze makkelijk kunnen verschuiven als je water gaat geven na het zaaien.
Probeer de zaden goed te verspreiden. Bedek de zaden vervolgens met een heel dun laagje grond. Druk de grond een beetje aan zodat de zaden contact maken met de grond. Hou de grond de komende tijd licht vochtig. Dit is belangrijk voor het ontkiemen van de zaden.
Waterkers kweken uit stekken.
Waterkers maakt makkelijk wortels aan. Aan de stengels van een plant zitten vaak al worteltjes aan. Als je geen wortels ziet, dan kun je een aantal stengels in een glas water zetten, en wachten totdat er wortels aangemaakt zijn.
De stekjes met wortels zet je vervolgens in een pot met natte grond. Je kunt ze zowel verticaal als horizontaal in de grond zetten. Zorg ervoor dat de wortels onder de grond zijn.
Je kunt iemand vragen voor stekjes, maar je kunt waterkers ze ook vaak langs ondiep stromend water vinden.
Standplaats waterkers
Waterkers heeft het liefst dat de grond altijd vochtig blijft. Een plek in halfschaduw is ideaal. Zo droog de grond minder snel uit en schiet de plant ook iets minder snel door.
Verzorging waterkers
Water geven is belangrijk bij waterkers. De grond moet altijd licht vochtig blijven. Je kunt beter meer water geven dan minder water geen aan waterkers.
Geef elke twee weken wat biologische moestuinmest toe aan je planten. Ik doe dit ook elke keer nadat ik het heb geoogst.
Bij het oogsten knip ik de plant af tot de helft of ¾ van de plant. Met wat meststoffen groeit de plant weer snel, en dan zul je weer van kunnen oogsten.
Waterkers schiet vrijwel snel door. De plant gaat snel witte bloemetjes aanmaken.
De plant is nog steeds eetbaar, maar de smaak gaat achteruit. Om dit te voorkomen is het goed om regelmatig te oogsten. Mocht je toch bloemetjes zien, haal dit dan zo snel mogelijk af.
Snelle feiten over waterkers.
• Latijnse naam: Rorippa nasturtium-aquaticum/ Nasturtium officinale (grootbladige)
• Geschikt voor in de pot? ja
• Vak/ familie: Koolgewas
• Zaaien van: april tot en met juli
Ik kweek waterkers elk jaar. Ideaal om te kweken op plekken in de tuin die minder zon krijgt. Het is ook een van de groenten die al vroeg gekweekt kan worden. Zelf maak ik graag waterkers soep mee. Je kunt trouwens de zaden van waterkers ook goed oogsten. Laat een paar planten doorschieten en bewaar de zaden hiervan. Heel veel kweekplezier!
Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.
* Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen: