Wintergroenten zaaien: wat en wanneer zaaien?

wintergroenten zaaien: wat en wanneer zaaien

In de winter zijn er veel groenten die je kunt oogsten. Je moet wel op tijd beginnen met het zaaien van wintergroenten. Het zaaien van wintergroenten begint in de zomer al, als je nog volop aan het genieten bent van de tomaten en komkommers. Prei en spruitjes moet je zelfs in het voorjaar al zaaien. In de winter groeien de plantjes niet veel meer. Als je in de koude maanden van wilt oogsten, moeten ze in de winter al volwassen planten zijn. In dit artikel lees je welke groenten je in de winter kunt oogsten en wanneer je deze wintergroenten kunt zaaien.

Wanneer wintergroente zaaien?

Het zaaien van wintergroente begint eerder dan wanneer de meeste mensen aan gaan denken. Wanneer je precies moet zaaien, hangt af per groente. Met langzaam groeiende gewassen zoals winterprei en spruitjes begin je in maart al met zaaien. Snelgroeiende gewassen zoals veldsla en winterpostelein mag je in de late zomer zaaien. Deze gewassen zijn ideaal om te zaaien als er plek vrij is gekomen in de moestuin.

Heb je nog geen plek in de moestuin vrij voor de wintergroenten? Laat de planten in potjes staan, en plant ze uit als er plek vrij komt. Je kunt de plantjes ook kopen bij de tuincentra, maar mijn ervaring is dat ze in de late zomer geen moestuinplantjes meer verkopen. De meeste mensen zijn dan niet meer mee bezig, en de tuincentra moeten ruimte maken voor de bollen en kerstcollectie.

Hieronder vind je een lijst van wintergroenten en wanneer je ze moet zaaien, om in de winter van te kunnen oogsten. Ze staan in volgorde van vroeg naar laat.

Lijst wintergroenten en wanneer zaaien.

  • Winterprei: maart t/m juni.
    Prei kiemt traag en het is een langzaam groeiend gewas. Je moet het al vroeg zaaien. Juni vind ik persoonlijk al aan de latere kant, maar als je tevreden bent met wat dunnere preien, dan kun je het in juni ook zaaien.

  • Wortels (winterpeen): maart t/m juni.
    Wortels vinden het niet leuk om verspeend te worden. Je kunt ze daardoor niet in potjes zaaien. Het moet direct in de grond gezaaid worden, waar ze het hele seizoen blijven. Om te kiemen moet de grond vochtig blijven. In de zomer is dit lastig, daarom zaai ik wortels altijd in maart of april.

  • Spruitjes: april t/m juni.
    Net als andere koolsoorten kiemen spruitjes snel. Maar het duurt lang voordat de eerste spruitjes verschijnen. Spruitjes zijn gevoelig voor koolwitjes. Bescherm je planten met een vliesdoek of insectengaas.

  • Waterkers: april t/m juli.
    Waterkers kun je vanaf april al zaaien. Als je het afsnijdt, groeit het weer terug, en je kunt in de koude maanden ook hiervan oogsten. Het laatst zou je waterkers in juli kunnen zaaien. In dit artikel kun je meer lezen over het zaaien van waterkers.
wintergroente: Waterkers
Waterkers
  • Bladselderij: mei t/m juli.
    Bladselderij is tweejarig en groeit langzaam. Zaai het niet later dan juli. Je kunt het ook vanaf april al binnen voorzaaien. Het is winterhard, en je kunt de hele winter van blijven oogsten voor een heerlijke warme soep. Pluk elke keer de buitenste stelen.

  • Palmkool en boerenkool: mei t/m juli.
    Je kunt palmkool en winter boerenkool t/m september zaaien. Echter, als je in de winter van wilt oogsten zou ik het niet later dan juli zaaien. In de zomer zijn koolwitjes dol op deze groenten. Bedek ze met een vliesdoek. In oktober kan dit af, want dan zijn de koolwitjes niet meer actief.

  • Snijbiet: juli t/m augustus.
    Je kunt snijbiet al in maart zaaien, en het hele jaar van oogsten. Als je snijbiet vroeg zaait, gaat de plant in de zomer doorschieten. Wil je in de winter van oogsten, dan kun je het beter in juli t/m augustus zaaien. In dit artikel kun je meer lezen over het kweken van snijbiet.

  • Veldsla en winterpostelein: augustus t/m oktober.
    Deze twee bladgewassen groeien relatief snel. Je oogst de jonge bladeren hiervan. Voor een oogst in de winter zaai je veldsla en winterpostelein in augustus t/m half oktober. Als je later zaait, dan kan het zijn dat je in de winter niet meer van kunt oogsten, maar dan heb je vroeg in het voorjaar al oogst.
veldsla wintergroente
Veldsla

Dit waren mijn favoriete groenten voor de wintertuin. In de herfst (okt-nov) kun je ook pootui, knoflook en zelf tuinbonen poten. Pas volgend jaar zou je hiervan kunnen oogsten.

Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van  groenten en kamerplanten? Volg me op Instagram of Facebook. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

zaaien oktober moestuin en bloementuin
Wat kun je in oktober zaaien in de moestuin en bloementuin?
De noten vallen uit de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en langzamerhand worden de bomen...
Wat kun je zaaien in augustus
Wat kun je in augustus nog zaaien?
In augustus ben je vaak druk bezig met het oogsten van je komkommers, courgettes en tomaten. Toch is...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *