8 tips voor een mooi plantenhoekje

mooi plantenhoekje maken

Heb je een lege hoek in je huis, waar je eigenlijk niet weet wat je mee moet? Het is net te klein om een meubel te zetten, maar te groot dat je de leegte voelt? Planten! Planten zijn ideaal om een lege hoek in je woning mee te vullen. Maar hoe maak je een mooi plantenhoekje? Hoe zet je alle planten bij elkaar zodat het niet saai maar interessant en speels oogt? Welke planten kies je? Hieronder geef ik je 8 tips voor een mooi plantenhoekje. 

1. Gebruik een oneven aantal planten voor je plantenhoekje

Gebruik drie planten in plaats van vier of vijf planten en niet zes planten.

Dit is een van de geheimen van interieur stylisten. Deze stylingsregel wordt gebruikt voor het groeperen van schilderijen, meubels, accessoires op tafel of voor het plaatsen van boeken in de boekenkast.

Een even getal zorgt voor symmetrie. Door de symmetrie gaan je hersenen onbewust groepen maken. Hierdoor kan het minder “gezellig” ogen omdat het niet als een geheel wordt gezien. Het ziet meteen een stuk beter uit als je 5 planten gebruikt in plaats van 6. Probeer het eens.

2. Creëer diepte in je plantenhoekje

Als je planten veel op elkaar lijken en even groot zijn, en je zet ze allemaal naast elkaar in een horizontale lijn, kan het snel saai er uit zien. Om een speelser effect te creëren in je plantenhoekje moet je diepte en hoogte creëren in je plantenhoekje. Je creëert diepte door de planten niet in een rechte horizontale of verticale lijn neer te zetten, maar door de planten speelser voor en achter elkaar te zetten. 

3. Varieer met verschillende hoogtes

Zoek planten uit met verschillende hoogtes. Gebruik een aantal grote planten en een aantal kleinere planten. Zet de grotere planten achterin of aan de zijkanten en de kleinere planten voorin.

Mocht je geen grotere of hogere plant hebben, kun je kleinere planten ook hoger zetten.

Je kunt je plant op een oude kruk zetten, een boomstam, een hogere pot of een speciale plantenstandaard gebruiken.

Gebruik een plantenstandaard voor je plantenhoekje
IKEA Olivblad plantenstandaard

4. Variatie in structuur en kleur van bladeren

Het wordt snel saai als je alleen planten gebruikt met gelijksoortige bladeren en kleur. Probeer planten met grote bladeren en kleine bladeren, fijn bladstructuur en grove bladstructuur te combineren. De meeste planten zijn groen, maar je kunt verschillende tinten groen met elkaar combineren.

Een Monstera Deliciosa heeft grote diepe groene bladeren. Een Asparagus plumosus (Asperge varen) heeft hele fijne bladeren. Een Areca (Goudpalm) heeft weer een hele andere bladstructuur. Dieffenbachia seguine (Dief van Bagdad) heeft een mooie witte werking op de bladeren.

planten voor een plantenhoekje

Soms lijken bladeren heel anders als je het van dichtbij bekijkt. Zoals een Lepelplant (Spathiphyllum) en een jonge Montesera. Maar als je een aantal stappen naar achter neemt en met je ogen knijpt, zie je niet meer zo goed dat het om 2 verschillende planten gaat. Als dit het geval is, dan is er toch te weinig variatie aan je planten. 

5. Kijk naar het totaal plaatje en niet naar de individuele planten

Je wilt het liefst al je mooie, bijzondere en unieke planten laten zien. Maar als je al je bijzondere planten naast elkaar zet, kan het best druk eruit zien. Het gaat niet om de individuele plant maar om hoe de planten allemaal samen eruitzien.

Denk aan een bloemenboeket. Bij een bloemenboeket heb je ook altijd de “ster(en)” en de “vullers”. De ster is de mooie, opvallende bloem waar je ogen meteen naartoe gaan. De vullers zijn de simpelere takken of bloemen die gebruikt worden om de boeket te vullen.

De vullers zijn op zichzelf niet heel bijzonder, maar ze maken het totale plaatje wel echt af. Zonder vullers heb je gegarandeerd niet zo’n mooi boeket. 

Bij een plantenhoekje gebruik je dezelfde principe. Je moet niet te veel sterren bij elkaar zetten, maar wees selectief. Gebruik maar één of twee drukke planten en gebruik daarnaast simpelere planten om je plantenhoekje af te maken. Een voorbeeld van een simpele, maar mooie plant is de lepelplant. De lepelplant is een van mijn favorieten. Ze geven rustgevende witte bloemen, zijn makkelijk in onderhoud en ze zuiveren de lucht. Ze kunnen ook best groot worden.

Plantenhoekje opvallende planten

6. Een drukke pot OF een drukke plant

Gebruik geen drukke pot bij een drukke plant. Als de pot en zowel de plant indrukwekkend zijn, weet je niet meer waar je naar moet kijken. Bij een drukke plant wil je dat de aandacht naar de plant gaat, en niet naar de pot. Gebruik dus bij een opvallende plant een simpele pot. Neem een pot met weinig bewerkingen erop, en het liefst een pot in één neutrale kleur.

Bij een rustigere plant kun je daarentegen wel in een drukkere pot zetten. Hierdoor kan de simpelere plant zelfs meer gaan “shinen”.

7. Cohesie in je potten

De potten waarin de planten komen te staan moeten ook bij elkaar passen. De potten moeten een eenheid vormen. Ze hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn of dezelfde kleur te hebben.

Je kunt eenheid creëren door dezelfde materiaal te gebruiken voor al je potten, bijvoorbeeld door allemaal terracotta potten of plantenmanden te gebruiken in verschillende kleuren. Je kunt ook cohesie creëren door potten te gebruiken uit dezelfde kleuren pallet. Bijvoorbeeld door allemaal pastel lichte kleuren te gebruiken, of voor een aardse uitstraling gebruik je allemaal potten door bruin, beige en witte kleuren te combineren. Voor een chiquere look kun je weer donkere metalen potten gebruiken. Combineer bijvoorbeeld zwarte potten met een bronzen of zilveren potten.

8. Plant de bloemen niet in de potten zelf, maar in een plastic bakje.

De laatste tip is meer een praktische tip. Plant je planten niet direct in de pot, maar in een plastic pot. De plastic pot zet je weer in de mooie pot. Zo kun je de planten makkelijk eruit halen, mocht je van gedachten wisselen of van pot willen wisselen.

Dit is ook makkelijker als je de plant in een andere pot moet zetten omdat ze uitgegroeid zijn of als het tijd is om de aarde te verwisselen.

Dit waren mijn tips voor een mooi plantenhoekje. De ultieme tip voor een warm, gezellig interieur is om planten te gebruiken. Ik zeg het niet alleen omdat ik een plantenliefhebber ben, maar het maakt een interieur echt een stuk aangenamer. Planten zijn ook nog eens gezond voor de lucht in je huis.

Ik ben benieuwd naar jullie plantenhoekje. Voel je vrij om een foto hieronder te plaatsen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op facebook

 

Andere interessante artikelen: 

Pannenkoekplant lang en hoog herstellen
Pannenkoekplant lang en hoog: wat te doen?
Persoonlijk vind ik het mooier als de pannenkoekplant laag en vol uitziet. In deze blog lees je hoe je...
zaaien oktober moestuin en bloementuin
Wat kun je in oktober zaaien in de moestuin en bloementuin?
De noten vallen uit de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en langzamerhand worden de bomen...
Hoe kweek je dille?
Hoe kweek je dille?
Dille, met zijn fijne, veerachtige bladeren en heerlijke anijsachtige geur, is een van die kruiden die...
Wat kun je zaaien in augustus
Wat kun je in augustus nog zaaien?
In augustus ben je vaak druk bezig met het oogsten van je komkommers, courgettes en tomaten. Toch is...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
Munt in pot verzorgen
Munt in pot: zo krijg je mooie volle planten.
Ziet je munt er gelig en minder vol uit? In deze blog lees je hoe je muntplanten die in potten groeien...
Waterkers kweken
Zo kweek waterkers zelf thuis.
Uit onderzoek is gebleken dat waterkers tot een van de gezondste groente- of fruitsoort horen. Waterkers...
aspergesla of stengelsla kweken
Zo kweek je aspergesla of stengelsla.
In deze blog lees je meer over de smaak van aspergesla, hoe je aspergesla kunt kweken, en hoe je het...
6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *