Hoe krijg je een vollere en compacte Hypoestes phyllostachya?

Hypoestes phyllostachya verzorgen vol en compact

Bij de tuincentra zag de Hypoestes Phyllostachya zo kleurrijk, vol en schattig uit. Maar na een paar maanden thuis is het een lang, slungelige plant geworden? Waarschijnlijk komt het doordat je Hypoestes op de verkeerde plek staat. Gooi je Hypoestes niet weg, want gelukkig valt het nog te redden. Wil je toch opnieuw beginnen? Dat kan ook, door dezelfde plant te gaan stekken. In dit artikel lees je meer over de verzorging van de Hypoestes zodat je een vollere en compacte Hypoestes phyllostachya krijgt. Je leest ook over hoe je een lange slungelige plant kunt redden, en hoe je dit kunt stekken.

Het artikel is verdeeld in:

Basisverzorging Hypoestes Phyllostachya

De Hypoestes phyllostachya komt oorspronkelijk uit Madagascar en Zuidoost-Azië. Hieruit kun je afleiden dat de Hypoestes van warmte en hoge luchtvochtigheid houdt.

Plaats de Hypoestes op een lichte plek maar niet in directe zonlicht. De tere bladeren kunnen snel uitdrogen bij directe zonlicht. Een raam in het westen is de ideale plek. Zet je plant in de winter of herfst nooit naast de verwarming.

De grond moet het liefst altijd licht vochtig blijven. Bij te veel water gaan de wortels snel rotten, dus zeker niet te veel water geven. In de zomer betekent dit vaak dat je 2 tot 3 keer per week water moet geven. In de winter is vaak 1 × per week genoeg. Dit kan sterk variëren per omstandigheid. Voel altijd even aan met je vingers of je water moet geven.

Geef de Hypoestes in de lente en zomer elke twee weken plantenvoeding. In de herfst en winter is dit niet nodig. Geef niet te veel of te vaak voeding, anders wil de Hypoestes snel groeien, waardoor het lang en slungelig kan worden.

Het is normaal dat sommige bladeren op een gegeven moment afvallen. Ruim de bladeren regelmatig op, om rouwvliegjes en andere insecten te voorkomen.

Tips voor een vollere en compacte Hypoestes phyllostachya

Een Hypoestes kan lang en slungelig worden als je het te veel voeding geeft, maar ook als het niet genoeg licht krijgt. Wanneer de Hypoestes onvoldoende licht krijgt, zal het uitrekken, op zoek naar meer licht, waardoor de plant lang en slungelig wordt. Een goede standplaats is dus heel belangrijk.

Maar ook als je alles goed hebt gedaan, wordt de Hypoestes met de tijd toch iets minder vol. Om een vollere plant te krijgen, moet je de plant regelmatig toppen. Toppen betekent dat je de bovenste twee bladeren afknipt.

Hypoestes toppen

In de moestuin of bij plukbloemen wordt dit techniek vaak gebruikt. Door de bovenste bladeren af te knippen, gaat de plant zich vertakken. Op deze plek ontstaan er weer twee takken. Als je die twee takken weer topt, krijg je daaruit weer 2 takken. Je krijgt zo dus vier nieuwe vertakkingen (vaak korter) in plaats van een lange dunne tak.

Begint al vroeg met het toppen van je plant. Ik doe dit al, als de plant 2 of 3 sets van bladeren heeft.

Ik heb al een lange en slungelige Hypoestes. En nu?

Is je plant al lang en slungelig dan kun je de plant lager snoeien. Snoei het tot de gewenste hoogte, net boven een paar bladeren. Na een aantal weken zullen er twee nieuwe steeltjes hieruit groeien (zie onderstaande video).

Top je planten voortaan regelmatig af. Dit betekent dat je de bovenste twee bladeren elke keer afsnoeit. Zet je plant ook op een lichtere plek.

Gooi de geknipte takken niet weg. Je kunt de takken stekken. Met de stekjes kun je een nieuw plantje maken, waardoor je helemaal opnieuw kunt beginnen.

Hypoestes Phyllostachya stekken

De takken die je had weggeknipt kun je stekken. Voor het stekken, knip je wat langere takken af. Haal de bladeren aan de onderkant af. Zet de steeltjes vervolgens in een glas water, of in je stekjes station.

Hypoestes stekken
Hypoestes phyllostachya stek

Verwissel het water elke twee weken. Na een aantal weken zullen er wortels ontstaan. Als de wortels twee tot drie cm zijn, verplaatst je de stekjes in een potje met potgrond. Ik voeg altijd wat perliet toe aan mijn potgrond, om het luchtig te houden. Je kunt perliet onder andere hier kopen.

Hou de grond vooral in het begin vochtig. Want je stekjes zijn gewend aan water. Ze moeten zich langzamerhand wennen aan grond.

Ik heb eerder stekjes van Hypoestes ook meteen in potgrond gezet, maar dit was geen succes. De steeltjes gingen snel rotten.

Begin met het stekken van je Hypoestes het liefst in de lente of zomer. De stekjes krijgen veel sneller wortels dan als je dit in de herfst of winter doet.

Hypoestes phyllostachya verzorgingslabel
Hypoestes phyllostachya verzorgingslabel

Vond je dit artikel interessant? Je kunt me volgen op mijn socialmedia kanalen @BinnenBuitenBloei voor meer tips en inspiratie over kamerplanten, plukbloemen en moestuin.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen: 

Pannenkoekplant lang en hoog herstellen
Pannenkoekplant lang en hoog: wat te doen?
Persoonlijk vind ik het mooier als de pannenkoekplant laag en vol uitziet. In deze blog lees je hoe je...
zaaien oktober moestuin en bloementuin
Wat kun je in oktober zaaien in de moestuin en bloementuin?
De noten vallen uit de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en langzamerhand worden de bomen...
Hoe kweek je dille?
Hoe kweek je dille?
Dille, met zijn fijne, veerachtige bladeren en heerlijke anijsachtige geur, is een van die kruiden die...
Wat kun je zaaien in augustus
Wat kun je in augustus nog zaaien?
In augustus ben je vaak druk bezig met het oogsten van je komkommers, courgettes en tomaten. Toch is...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
Munt in pot verzorgen
Munt in pot: zo krijg je mooie volle planten.
Ziet je munt er gelig en minder vol uit? In deze blog lees je hoe je muntplanten die in potten groeien...
Waterkers kweken
Zo kweek waterkers zelf thuis.
Uit onderzoek is gebleken dat waterkers tot een van de gezondste groente- of fruitsoort horen. Waterkers...
aspergesla of stengelsla kweken
Zo kweek je aspergesla of stengelsla.
In deze blog lees je meer over de smaak van aspergesla, hoe je aspergesla kunt kweken, en hoe je het...
6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
Hypoestes phyllostachya verzorgingslabel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *