Wat kun je in oktober zaaien in de moestuin en bloementuin?

zaaien oktober moestuin en bloementuin

De noten vallen uit de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en langzamerhand worden de bomen steeds kaler. Het is oktober en de herfst is aangekomen! Minder ervarende tuiniers zijn al gestopt met zaaien. Ervaren tuiniers weten dat je sommige planten beter nu kunt zaaien, zodat je volgend jaar een vliegende en bloeiende start hebt. 

Sommige gewassen hebben kou nodig om te kunnen ontkiemen. Wil je volgend jaar van ze kunnen genieten, dan moet je ze binnenkort zaaien. Andere gewassen, kun je ervoor kiezen om ze in oktober te zaaien. Dit leidt tot sterkere planten en een vroegere oogst. 

In deze blog kun je lezen wat je in de moestuin en bloementuin in oktober nog kunt zaaien.

In oktober zaaien in de moestuin.

In oktober kun je in de moestuin plantuien, knoflook en zelfs tuinbonen poten. Je kunt ook nog daslook, spinazie (winterreuzen) en winterpostelein zaaien. 

Het bekende ezelsbruggetje voor het poten van knoflook duidt 10-10-10. Knoflook poot je het beste op 10 oktober op 10 cm diep en 10 cm afstand. Dit moet je niet te letterlijk nemen, maar het is een goede richtlijn. De diepte en afstand varieert per knoflooksoort. Olifantenknoflook zijn veel grotere bollen en dienen dieper en verder van elkaar gepoot te worden.

Je kunt tuinbonen in de vroege voorjaar poten, maar mijn voorkeur gaat naar oktober-november. Ik heb toch ruimte zat in de moestuin. Door ze vroeg te poten krijg je tuinbonen voordat de zwarte bonenluis actief wordt. Het worden ook sterkere planten waardoor de luizen de planten ook minder aantasten. Bij een strenge winter bestaat de kans dat de planten sneuvelen. Als je in de herfst tuinbonen gaat poten, kies voor de zekerheid een winterharde soort. Aquadulce is de meeste winterharde soort.

Tuinbonen zijn ook een goede groenbemester. Ze slaan stikstof op. De volgende gewas kan hiervan profiteren.

Heb je veel lege bedden in de tuin? Zaai dan nog wat groenbemesters op de lege ruimtes. Er is niets erger dan je bodem kaal laten. In oktober kun je winterrogge nog zaaien. Het nadeel van winterrogge is dat het winterhard is. In het voorjaar zou je het moeten verwijderen, of karton erop doen zodat het verstikt.  In de blog ‘Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.’ kun je meer tips vinden om je grond voor te bereiden voor volgend jaar.

Bloemen zaaien/poten in oktober.

Herfst is het moment om voorjaarsbloembollen zoals tulpen, hyacinten, narcissen, sneeuwklokjes, irissen, krokussen, allium en blauwe druifjes te poten. Deze bollen hebben een periode van kou nodig om te kunnen kiemen. In de blog “Tulpenbollen planten en verzorgen?” vertel ik alles over het planten en verzorgen van tulpen. 

Je kunt bloembollen ook in potten poten. Wil je een pot die langdurig bloeit? Dan kun je de lasagne methode uitproberen. In deze video leg ik uit wat het inhoudt.

 

Je kunt nu ook veel bloemen zoals korenbloem, papaver, scabiosa, leeuwenbek en goudsbloemen zaaien. Je kunt deze bloemen in het voorjaar ook zaaien, maar door ze nu te zaaien krijg je sterkere planten en bloeien ze eerder. In deze blog vind je een uitgebreidere lijst van welke bloemen je in de herfst kunt zaaien en hoe je dit aanpakt. 

Er valt dus genoeg te zaaien en te poten in oktober. Voor mij is oktober de afsluiting van het tuinseizoen. In oktober zaai en poot ik de laatste gewassen, en daarna begin ik weer in februari. Het is tijd om de tuin te laten rusten, om zelf op te laden en om plannen te maken voor volgend jaar. Ik wens je een hele prettige herfst toe!

Zaaikalender oktober

Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

* Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

zaaien oktober moestuin en bloementuin
Wat kun je in oktober zaaien in de moestuin en bloementuin?
De noten vallen uit de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en langzamerhand worden de bomen...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Compost in hand
Hoe maak je compost: 4 methodes uitgelegd.
Compost is de oplossing voor de meeste grondproblemen. Maar hoe maak compost? In deze blog worden 4 methodes...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *