Een van de hoogtepunten van de herfst is voor mij, kastanjes rapen in de natuur. In Nederland zijn er veel kastanjes bomen te vinden in de natuur. Je moet wel oppassen dat je de juiste kastanjes raapt. Er is namelijk ook een andere boom waarvan de vruchten veel op eetbare kastanjes lijken. Je hebt tamme kastanjes en paardenkastanjes. Paardenkastanjes worden ook wilde kastanjes genoemd. Tamme kastanjes zijn eetbaar, wilde kastanjes niet! De vruchten lijken veel op elkaar. Hoe herken je eetbare kastanjes? In dit artikel vertel ik je meer over de verschillen tussen de paardenkastanje en de tamme kastanjes, zodat je niet de giftige kastanje naar huis meeneemt.
Verschillen tussen paardenkastanje en tamme kastanje.
Je hebt twee soorten kastanjes. De paardenkastanje die ook wel wilde kastanje genoemd wordt, en de tamme kastanje. Sommige dieren zoals geiten en varkens mogen wel paardenkastanjes eten, maar voor de mens zijn ze giftig. Tamme kastanjes daarentegen zijn heel erg lekker. Het bevat veel zetmeel waardoor je behoorlijk vol van raakt. Het heeft een licht zoete, nootachtige smaak met de structuur van een zeer kruimig aardappeltje.
Verschillen tussen de bolster van eetbare kastanjes en niet eetbare kastanjes.
De vruchten van de paardenkastanje en tamme kastanje lijken veel op elkaar, maar de bolster eromheen is duidelijk anders.
De bolster van de eetbare kastanje zit vol met lange, scherpe stekels. Het laat me denken aan een zee-egel. Je kunt de bolsters met de blote hand niet vastpakken. Gebruik hiervoor een handschoen of trap de bolster open met je voet. Je kunt daarna de kastanje makkelijk eruit plukken.
Er zitten ook stekels op de bolster van de paardenkastanje. Maar de stekels zijn kort en minder dicht op elkaar. Als de bolsters opgedroogd zijn, breken de scherpe punten van de bolsters af. Je kunt dan de bolsters makkelijk met de blote hand pakken.
Verschillen tussen de noten van tamme en paardenkastanjes.
De noten lijken veel op elkaar, maar met enig kennis kun je de verschillen wel goed zien. De noot van de paardenkastanje is ronder. De noot van een tamme kastanje is iets langwerpiger en heeft een puntje aan de onderkant.
Verschillen tussen de eetbare kastanjeboom en niet eetbare kastanjeboom
Hoewel de vruchten veel op elkaar, zijn de twee bomen niet uit dezelfde familie. Tamme kastanjes komt uit de beukenfamilie of napjesdragersfamilie, waar o.a. de eikenboom onder valt. Paardenkastanjes komen uit de Zeepboomfamilie (Sapindaceae), net als de esdoorn.
Je kunt de twee bomen makkelijk van elkaar onderscheiden aan de hand van de bladeren. De bladeren van de tamme en dus eetbare kastanjeboom zijn langwerpig en zitten los aan elkaar. De rand van de bladeren heeft een scherpe patroon.
De bladeren van de paardenkastanje (niet eetbaar) lijken op een hand. Aan een bladpunt zitten er meerdere bladeren eraan vast.
Hieronder een samenvatting van de verschillen:
Tamme kastanje: eetbaar | Paarden/ wilde kastanje: giftig | |
De bladeren | Losse langwerpige bladeren met een scherpe rand | Lijkt op een hand |
Bolster | Lijkt op een zee-egel. Heeft lange dichte scherpe stekels. Je kunt het niet vastpakken met de blote hand. | Korte stekels die minder dicht op elkaar zijn. Je kunt het met de blote hand wel vastpakken. |
Noot | Heeft een punt aan de onderkant | Is boller en heeft geen duidelijk punt aan de onderkant. |
Wanneer kun je tamme kastanjes plukken?
Eigenlijk raap je kastanjes op in plaats van plukken. Als de vruchten rijp zijn, vallen ze uit de boom en dan pas raap je ze op. Ze vallen uit de boom rond eind september tot en met half november. Zelf vind ik het seizoen heel kort. Na 1,5 maand is de tamme kastanje seizoen weer voorbij. De boom gaat dan weer in rust om zich voor te bereiden voor volgend jaar.
Waar kun je tamme kastanjes plukken?
In Nederland kun je veel bomen vinden in parken en aan de rand van wegen. Als je een wandeling gaat maken kijk naar de bomen en op de grond. In oktober vallen de bolsters op de grond. Als je een bolster op de grond spot, weet je dat de boom niet heel ver kan zijn. Of spot de groene stekelige bolsters aan de bomen. Op deze website vind je een aantal wandelroutes met tamme kastanjes. Zit er geen wandelroute tussen bij jou in de buurt? Je kunt ook kijken op wildplukwijzer.nl. Bij de wildplukwijzer moet je filteren op“ tamme_kastanje”.
Hoe eet je tamme kastanjes?
Je hebt geen recepten nodig voor tamme kastanjes. Ze zijn lekker op zichzelf. Het enige wat je hoeft te doen is ongeveer 10 minuten koken in water (net als bij aardappelen), en daarna het schilletje en vliesje afhalen. Het vliesje kun je in principe wel gewoon opeten, maar is niet het lekkerste. Ik stoor me zelf niet aan het schilletje. Het schillen van kastanjes is wel een minder leuk karweitje.
Het makkelijkste is om een kruis van ongeveer 2 cm te maken voordat je het gaat koken. Dit gaat heel makkelijk met deze kastanje walnoten kraker.
Het pellen gaat het makkelijkste af als de kastanjes nog warm zijn. Wacht dus niet te lang mee. Pak elke keer een kastanje uit de pan en pellen maar. Ik gebruik een keukendoek om de warme kastanje vast te houden.
Je kunt kastanjes ook in de oven of op de barbecue poffen. Je gaat op dezelfde manier te werk als bij het koken van kastanjes. In de oven of barbecue moet je de kastanjes wel af en toe omdraaien.
Als je een keertje met zelf geplukte kastanjes thuiskomt en eet, zal je net als ik elk jaar vol verwachting op de herfst wachten.
Wat is de natuur toch mooi. Het biedt ons alles wat we nodig hebben. Daarom moeten we ook lief omgaan met de natuur. Bij het wildplukken pas ik de zelfverzonnen regel NAD toe. NAD staat voor Natuur, Anderen en Dieren. Pluk niet meer dat je zelf kunt eten, en doe het op een duurzame manier zodat je volgend jaar hier weer kunt plukken. Laat wat over voor anderen en dieren.
Wildplukken doe de NAD! Zo kunnen we jarenlang nog van genieten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Dank voor de uitgebreide informatie.
Note: paarden mogen geen paardenkastanje (Aesculu hippocastanum)eten. Deze is giftig.
De Tamme kastanje een paar,ivm hoog zetmeelgehalte.
De Esdoorn,dezelfde familie als de paardenkastanje,is ook zeer giftig,met name de zaailingen.
Flora waar de naam’paard’ voorstaat is niet per definitie allemaal eetbaar voor paarden. Zoals de Lidrus die uit de paardenstaart familie komt.
Met vriendelijke groet,
Sylvia
🌼 Orthomoleculair voedigsadvies paard🌿
Hi Sylvia,
Dank je wel voor de correctie wat betreft wat paarden kunnen eten. Ik zal dit corrigeren in mijn blog.
Groet,
Estefhany van BinnenBuitenBloei
Wat een leuk artikel. Toch weer eens gaan proberen!
Dank je wel. Ik verheug me altijd op de kastanje seizoen.
Dank je wel Hanna. Zeker proberen.Check voor de zekerheid of je de goede kastanje hebt.
Pingback: Zonnebloem kiemgroenten kweken - BinnenBuitenBloei