Kastanjes plukken in de natuur: hoe herken je eetbare kastanjes?

kastanjes plukken

Een van de hoogtepunten van de herfst is voor mij, kastanjes rapen in de natuur. In Nederland zijn er veel kastanjes bomen te vinden in de natuur. Je moet wel oppassen dat je de juiste kastanjes raapt. Er is namelijk ook een andere boom waarvan de vruchten veel op eetbare kastanjes lijken. Je hebt tamme kastanjes en paardenkastanjes. Paardenkastanjes worden ook wilde kastanjes genoemd. Tamme kastanjes zijn eetbaar, wilde kastanjes niet! De vruchten lijken veel op elkaar. Hoe herken je eetbare kastanjes? In dit artikel vertel ik je meer over de verschillen tussen de paardenkastanje en de tamme kastanjes, zodat je niet de giftige kastanje naar huis meeneemt.

Verschillen tussen paardenkastanje en tamme kastanje.

Je hebt twee soorten kastanjes. De paardenkastanje die ook wel wilde kastanje genoemd wordt, en de tamme kastanje. Sommige dieren zoals geiten en varkens mogen wel paardenkastanjes eten, maar voor de mens zijn ze giftig. Tamme kastanjes daarentegen zijn heel erg lekker. Het bevat veel zetmeel waardoor je behoorlijk vol van raakt. Het heeft een licht zoete, nootachtige smaak met de structuur van een zeer kruimig aardappeltje.

Verschillen tussen de bolster van eetbare kastanjes en niet eetbare kastanjes.

De vruchten van de paardenkastanje en tamme kastanje lijken veel op elkaar, maar de bolster eromheen is duidelijk anders.

De bolster van de eetbare kastanje zit vol met lange, scherpe stekels. Het laat me denken aan een zee-egel. Je kunt de bolsters met de blote hand niet vastpakken. Gebruik hiervoor een handschoen of trap de bolster open met je voet. Je kunt daarna de kastanje makkelijk eruit plukken.

Er zitten ook stekels op de bolster van de paardenkastanje. Maar de stekels zijn kort en minder dicht op elkaar. Als de bolsters opgedroogd zijn, breken de scherpe punten van de bolsters af. Je kunt dan de bolsters makkelijk met de blote hand pakken.

Verschil bolsters tamme en wilde kastanje

Verschillen tussen de noten van tamme en paardenkastanjes.

De noten lijken veel op elkaar, maar met enig kennis kun je de verschillen wel goed zien. De noot van de paardenkastanje is ronder. De noot van een tamme kastanje is iets langwerpiger en heeft een puntje aan de onderkant.

Verschil vruchten tamme kastanje en paardenkastanje

Verschillen tussen de eetbare kastanjeboom en niet eetbare kastanjeboom

Hoewel de vruchten veel op elkaar,  zijn de twee bomen niet uit dezelfde familie. Tamme kastanjes komt uit de beukenfamilie of napjesdragersfamilie, waar o.a. de eikenboom onder valt. Paardenkastanjes komen uit de Zeepboomfamilie (Sapindaceae), net als de esdoorn.

Je kunt de twee bomen makkelijk van elkaar onderscheiden aan de hand van de bladeren. De bladeren van de tamme en dus eetbare kastanjeboom zijn langwerpig en zitten los aan elkaar. De rand van de bladeren heeft een scherpe patroon.

De bladeren van de paardenkastanje (niet eetbaar) lijken op een hand. Aan een bladpunt zitten er meerdere bladeren eraan vast.

verschil tamme en wilde kastanjes

Hieronder een samenvatting van de verschillen:

 

Tamme kastanje: eetbaar

Paarden/ wilde kastanje: giftig

De bladeren

Losse langwerpige bladeren met een scherpe rand

Lijkt op een hand

Bolster

Lijkt op een zee-egel. Heeft lange dichte scherpe stekels. Je kunt het niet vastpakken met de blote hand.

Korte stekels die minder dicht op elkaar zijn.  Je kunt het met de blote hand wel vastpakken.

Noot

Heeft een punt aan de onderkant

Is boller en heeft geen duidelijk punt aan de onderkant.

Wanneer kun je tamme kastanjes plukken?

Eigenlijk raap je kastanjes op in plaats van plukken. Als de vruchten rijp zijn, vallen ze uit de boom en dan pas raap je ze op. Ze vallen uit de boom rond eind september tot en met half november. Zelf vind ik het seizoen heel kort. Na 1,5 maand is de tamme kastanje seizoen weer voorbij. De boom gaat dan weer in rust om zich voor te bereiden voor volgend jaar.

Waar kun je tamme kastanjes plukken?

In Nederland kun je veel bomen vinden in parken en aan de rand van wegen. Als je een wandeling gaat maken kijk naar de bomen en op de grond. In oktober vallen de bolsters op de grond.  Als je een bolster op de grond spot, weet je dat de boom niet heel ver kan zijn. Of spot de groene stekelige bolsters aan de bomen. Op deze website vind je een aantal wandelroutes met tamme kastanjes. Zit er geen wandelroute tussen bij jou in de buurt? Je kunt ook kijken op wildplukwijzer.nl. Bij de wildplukwijzer moet je filteren op“ tamme_kastanje”.

Hoe eet je tamme kastanjes?

Je hebt geen recepten nodig voor tamme kastanjes. Ze zijn lekker op zichzelf. Het enige wat je hoeft te doen is ongeveer 10 minuten koken in water (net als bij aardappelen), en daarna het schilletje en vliesje afhalen. Het vliesje kun je in principe wel gewoon opeten, maar is niet het lekkerste. Ik stoor me zelf niet aan het schilletje. Het schillen van kastanjes is wel een minder leuk karweitje.

Het makkelijkste is om een kruis van ongeveer 2 cm te maken voordat je het gaat koken. Dit gaat heel makkelijk met deze kastanje walnoten kraker

 

Het pellen gaat het makkelijkste af als de kastanjes nog warm zijn. Wacht dus niet te lang mee. Pak elke keer een kastanje uit de pan en pellen maar. Ik gebruik een keukendoek om de warme kastanje vast te houden.

tamme kastanjes pellen

Je kunt kastanjes ook in de oven of op de barbecue poffen. Je gaat op dezelfde manier te werk als bij het koken van kastanjes. In de oven of barbecue moet je de kastanjes wel af en toe omdraaien.

Als je een keertje met zelf geplukte kastanjes thuiskomt en eet, zal je net als ik elk jaar vol verwachting op de herfst wachten.

Wat is de natuur toch mooi. Het biedt ons alles wat we nodig hebben. Daarom moeten we ook lief omgaan met de natuur. Bij het wildplukken pas ik de zelfverzonnen regel NAD toe. NAD staat voor Natuur, Anderen en Dieren. Pluk niet meer dat je zelf kunt eten, en doe het op een duurzame manier zodat je volgend jaar hier weer kunt plukken. Laat wat over voor anderen en dieren.

Wildplukken doe de NAD! Zo kunnen we jarenlang nog van genieten.

Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Pannenkoekplant lang en hoog herstellen
Pannenkoekplant lang en hoog: wat te doen?
Persoonlijk vind ik het mooier als de pannenkoekplant laag en vol uitziet. In deze blog lees je hoe je...
zaaien oktober moestuin en bloementuin
Wat kun je in oktober zaaien in de moestuin en bloementuin?
De noten vallen uit de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en langzamerhand worden de bomen...
Hoe kweek je dille?
Hoe kweek je dille?
Dille, met zijn fijne, veerachtige bladeren en heerlijke anijsachtige geur, is een van die kruiden die...
Wat kun je zaaien in augustus
Wat kun je in augustus nog zaaien?
In augustus ben je vaak druk bezig met het oogsten van je komkommers, courgettes en tomaten. Toch is...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
Munt in pot verzorgen
Munt in pot: zo krijg je mooie volle planten.
Ziet je munt er gelig en minder vol uit? In deze blog lees je hoe je muntplanten die in potten groeien...
Waterkers kweken
Zo kweek waterkers zelf thuis.
Uit onderzoek is gebleken dat waterkers tot een van de gezondste groente- of fruitsoort horen. Waterkers...
aspergesla of stengelsla kweken
Zo kweek je aspergesla of stengelsla.
In deze blog lees je meer over de smaak van aspergesla, hoe je aspergesla kunt kweken, en hoe je het...
6 tips bij verspenen
6 tips bij het verspenen.
Waarom en hoe moet je verspenen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor het verplanten van je tere jonge...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...

6 gedachten over “Kastanjes plukken in de natuur: hoe herken je eetbare kastanjes?”

  1. Dank voor de uitgebreide informatie.

    Note: paarden mogen geen paardenkastanje (Aesculu hippocastanum)eten. Deze is giftig.
    De Tamme kastanje een paar,ivm hoog zetmeelgehalte.
    De Esdoorn,dezelfde familie als de paardenkastanje,is ook zeer giftig,met name de zaailingen.
    Flora waar de naam’paard’ voorstaat is niet per definitie allemaal eetbaar voor paarden. Zoals de Lidrus die uit de paardenstaart familie komt.

    Met vriendelijke groet,
    Sylvia

    🌼 Orthomoleculair voedigsadvies paard🌿

  2. Pingback: Zonnebloem kiemgroenten kweken - BinnenBuitenBloei

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *