Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin

Lichtkiemers moestuin bloementuin

Bij het zaaien zijn we gewend om zaden te bedekken met een laagje grond. Dit is ook goed, want de meeste zaden zijn donkerkiemers. Dat wil zeggen dat ze geen licht nodig hebben om te kunnen kiemen. De zaden reageren onder andere op de temperatuur. Toch zijn er een aantal zaden die juist licht nodig hebben om te kunnen kiemen, dit zijn de zogenaamde lichtkiemers. Welke zaden zijn lichtkiemers in de moestuin en bloementuin? Dat lees je in dit artikel.

Hoe moet je lichtkiemers zaaien?

De meeste zaden zijn donkerkiemers, of het maakt het zaad helemaal niets uit. Daarom worden zaden meestal bedekt met een laagje grond. Een laagje grond beschermt de zaden tegen uitdroging en voorkomt dat ze wegwaaien. Buiten zorgt het ook ervoor dat hongerige vogels de zaden minder snel vinden. 

Lichtkiemers zijn juist zaden die op licht reageren. Pas als er genoeg licht is, gaan ze kiemen. Lichtkiemers zijn vaak kleine zaden die zichzelf makkelijk uitzaaien. Denk aan papavers, leeuwenbek of sla. In de natuur vallen de zaden op de grond, en als er genoeg licht en vocht is, zullen de zaden ontkiemen.

Lichtkiemers hoef je niet te bedekken met grond. Door de zaden van lichtkiemers te bedekken met een laagje grond, vertraag je het kiemingsproces. Een beetje aandrukken is genoeg. Het aandrukken doe je zodat de zaden genoeg contact maken met de grond. 

Zelf bevochtig ik de grond, voordat ik de zaden op strooit. Je mag de zaden bedekken met een heel dun laagje grond of met vermiculiet. Door de lichte kleur en luchtige structuur van vermiculiet, laat het genoeg licht door. Daarnaast neemt vermiculiet veel vocht vast waardoor het minder snel uitdroogt. Om dit te voorkomen, kun je de potjes ook bedekken met vershoudfolie.

Lichtkiemers in de moestuin.

De bekendste lichtkiemers in de moestuin zijn sla en wortels. Je kunt beide in maart zowel binnen als buiten zaaien.

In de categorie kruiden vinden we ook veel lichtkiemers. Peterselie, basilicum, dille, oregano en dragon zijn lichtkiemers. Je kunt deze kruiden vanaf maart binnen voorzaaien.

Selderij en aardbeien zijn trouwens ook lichtkiemers. Selderij kun je in februari al voorzaaien.

De snelste manier om aardbeien te kweken is uit wortelstokken. Maar mocht je aardbeien ooit zelf willen gaan zaaien, dan weet je alvast dat je het niet moet bedekken met grond. Begin vroeg met het zaaien van aardbeien (februari), want ze groeien langzaam.

Lichtkiemers in de bloementuin

Lichtkiemers in de bloemenpluktuin zijn onder andere petunia, digitalis (Vingerhoedskruid), papaver (klaproos), antirrhinum majus (leeuwenbek), limonium (lamsoor), dianthus barbatus (duizendschoon), scabiosa (duifkruid), nicotiana (tabaksplant) en dahlia’s. 

Dahlia’s worden vaak gekweekt door knollen te poten. Dahlia’s zijn echter ook heel makkelijk te zaaien. Het wordt minder vaak gedaan, omdat je nooit weet wat voor bloem je gaat krijgen. Elk zaad kan namelijk een ander resultaat geven. Als je knollen poot weet je 100% zeker wat je gaat krijgen.

In februari kun je papaver direct buiten zaaien. In maart en april kun je binnen beginnen met het voorzaaien van petunia, leeuwenbek, lamsoor, duizendschoon, scabiosa, dahlia’s en tabaksplant. Digitalis kun je het beste zaaien in juni of juli. Digitalis is een tweejarige plant, wat betekent dat het pas volgend jaar mei zal bloeien.

Veel van deze bloemen kun je in de herfst ook al zaaien. Hierdoor bloeien ze volgend jaar eerder, en heb je het ook minder druk met het zaaien in maart.

In het begin kan het heel erg onwennig voelen om je zaden niet te bedekken met een laagje grond. Geloof me, de zaden zullen ook zonder bedekking kiemen! Ik wens je heel veel zaai plezier!

Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen voor je moestuin, pluktuin en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.

* Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets besteld, verdien ik een klein bedrag. Het kost je geen extra geld, maar hiermee help je mij met de kosten voor het onderhouden van de website. Bedankt daarvoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

zaaien oktober moestuin en bloementuin
Wat kun je in oktober zaaien in de moestuin en bloementuin?
De noten vallen uit de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en langzamerhand worden de bomen...
Wat kun je zaaien in augustus
Wat kun je in augustus nog zaaien?
In augustus ben je vaak druk bezig met het oogsten van je komkommers, courgettes en tomaten. Toch is...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Compost in hand
Hoe maak je compost: 4 methodes uitgelegd.
Compost is de oplossing voor de meeste grondproblemen. Maar hoe maak compost? In deze blog worden 4 methodes...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *