Na de hele dag werken aan de computer, vind ik het heerlijk om even buiten te gaan in mijn tuin en wat verse blaadjes te plukken voor een verkwikkende kopje thee. Het is jammer dat de meeste mensen bij verse thee alleen aan munt denken. Er zijn zoveel andere planten en kruiden waarmee je verse thee kunt zetten. Het is het zeker de moeite waard om deze kruiden en planten zelf te kweken. Je weet dan zeker dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen op zitten, maar de smaak van verse thee is ook vaak sterker en frisser dan de gedroogde variant. Onderstaande 8 planten kun je zelf kweken in je tuin voor een verse kopje thee.
1. Kamille
Kamille is bekend voor zijn rustgevende werking, perfect voor ’s avonds voor bedtijd. De geur van kamille vind ik zelf heerlijk. De klein lief wit en geel bloemetjes staan ook nog mooi in de tuin.
De bloemetjes worden gebruikt om thee van te zetten. In tegenstelling tot de andere kruiden, vind ik de geur bij kamille sterker als het gedroogd is.
Heb je geen kamille zaden? Probeer eens een biologische kamille theezak in een potje met grond te strooien. De kans is groot dat er binnenkort een kamille plant uitkomt.
2. Tijm
Tijm wordt vooral gebruikt om mee te koken, maar je kunt ook thee van zetten. Tijm helpt tegen verkoudheid. Het is niet voor niets een veelgebruikt ingrediënt bij hoestdranken.
Het is ook nog een makkelijke plant om te kweken en onderhouden. Tijm is winterhard. Dat wil zeggen, dat je het niet elk jaar opnieuw hoeft te zaaien en je kunt ook in de winter van blijven plukken. Het enige wat je moet doen, is een of twee keer per jaar snoeien, zodat het mooi compact blijft.
Je hebt verschillende soorten tijm. Voor de thee vind ik citroen tijm het lekkerste. Tijm heeft een sterke geur en smaak, ideaal als je van wat sterkere thee houdt.
3. Gember
Het is niet per se de makkelijkste plant om in ons koud klimaat te kweken, maar wel de moeite waard. Hoe verser de gember, hoe sterker en pittiger de smaak. Verse gember bevat ook meer vocht, wat lekker is voor in de thee of een gember shot.
Gember helpt je lichaam tegen allerlei ontstekingen, en werkt goed tegen misselijkheid.
Je kweekt gember door een biologische gemberwortel met uitlopers onder de grond te zetten. Een gemberwortel met meerdere uitlopers (knopjes) kun je ook in meerdere stukken knippen. Elk stuk moet minstens een uitloper hebben.
Doe de stukjes gember in februari in een potje met grond binnen in huis.
Half mei kun je de plantjes buiten zetten. Je kunt gember ook in een pot kweken. Kies dan voor een bredere pot. De pot hoeft niet heel diep te zijn. Gember groeit meer horizontaal dan verticaal.
Gember heeft veel warmte nodig, maar heeft liever niet veel directe zonlicht. In dit artikel van Diana’s mooie moestuin kun je meer lezen over het kweken van gember.
4. Munt
Het bekendste kruid of plant voor verse thee is toch wel munt. In restaurants wordt het geserveerd omdat het helpt bij spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid.
De Marokkaanse munt wordt vaak in de horeca en supermarkt verkocht. Maar wist je dat er nog heel veel andere soorten munten zijn? Van appelmunt, citroenmunt tot chocolademunt. De meeste soorten vind je niet bij de supermarkt, dus genoeg reden om het zelf te kweken.
Heb je in de zomer geen zin in warme thee? Je kunt van munt ook een hele lekkere verfrissende drankje van maken. Voeg munt, suikersiroop en limoen toe aan koud water. Je hebt dan een lekkere alcoholvrije mojito. Ideaal voor een barbecuefeestje.
Munt is een winterharde plant die nogal kan woekeren. Heb je liever dat het niet woekert, kweekt het dan in een pot.
5. Shiso/ Perilla
Shiso of perilla wordt vaak gebruikt in de Koreaanse en Vietnamese keuken. Het is minder bekend als thee. Shiso heeft een anijs, dropachtige smaak. Het is een plant die zich makkelijk voor zaait. Laat je een plant tot bloei komen, dan heb je volgend jaar gegarandeerd shiso in je tuin. Als je het niet wilt, kun je het er ook makkelijk uithalen.
6. Korenbloem
Korenbloem heeft geen uitgesproken smaak, maar het is vooral een mooie kleurige toevoeging. Korenbloem komt in verschillende kleuren. Vooral de blauwe of paarse bloemen zien er mooi uit in je theemelange.
Gedroogde korenbloemblaadjes worden vaak toegevoegd bij dure earl grey melanges.
Daarnaast zijn bijen dol op korenbloemen. Met de juiste verzorging kunnen korenbloem heel lang blijven bloeien. Je kunt korenbloemen van april tot en met november zaaien. Als je korenbloem in de herfst zaait, heb je in het vroege voorjaar al bloeiende planten.
7. Salie
Salie is heel bekend in de keuken, maar als thee is het ook lekker. Salie heeft een kalmerende en ontstekingsremmende werking. Het heeft een sterke geur en aardse smaak.
Net als tijm, is salie een winterharde plant die je het hele jaar door van kunt plukken.
8. Citroengras
De stengels van citroengras worden vaak in de Aziatische keuken gebruikt. Gooi het blad niet weg. Het blad kun je gebruiken om thee mee te zetten. Maak van de bladeren (in feite sprietjes) een soort knoop, kneus ze een beetje zodat het aroma beter vrij komt. Doe het vervolgens in een kop met heet water.
Je kunt de bladeren ook klein snijden en drogen. Je kunt de stengels natuurlijk ook gebruiken om thee van te zetten. De stengels hebben een sterkere smaak. Kneus de stengels aan de onderkant met een mes, zodat de smaken beter eruit kunnen komen. Je hebt hiermee ook meteen een roerstaafje bij.
Je kunt citroengras kweken uit zaad, maar het is sneller om een citroengras stengel in een glas water te doen. Na een aantal weken zullen er aan de onderkant wortels groeien. Als je genoeg wortels hebt, kun je dit vervolgens in een pot met aarde doen, of buiten in de tuin. Citroengras overleeft de winter niet, maar je kunt het wel binnen overwinteren.
Heb je geen tuin, geen probleem! Je kunt al deze planten ook prima in een pot kweken, of op je balkon en terras. Je kunt ook meerdere van deze planten samen in een grote pot zetten. Je kunt ze niet alleen in een pot combineren maar ook in de theepot. Zelf drink ik graag gember en munt samen.
Ben je geen thee fan, in de zomer kun je ook heerlijk ijsthee, of mocktails en cocktails maken met deze kruiden. Munt, limoen en een beetje suikersiroop doet het altijd goed.
Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen over het kweken van snijbloemen, groenten en kamerplanten? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen: