Met eetbare bloemen maak je meteen indruk op je gasten. Je hebt een klein beetje van nodig om je gerechten helemaal af te maken. Ze zijn onmisbaar als je mooie foto’s wilt maken van je heerlijke gerechten.
Koop eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Deze bloemen zijn vaak behandeld met veel bestrijdingsmiddelen, omdat ze niet bedoeld waren voor consumptie. Veel van deze bloemen kun je makkelijk zelf kweken. Zelf als je geen tuin hebt. Door zelf te kweken weet je zeker dat ze veilig zijn voor de consumptie. In deze blog lees je welke 8 eetbare bloemen je zelf makkelijk kunt kweken.
1. Bieslook
Waarschijnlijk is bieslook de makkelijkste plant op deze lijst. Bieslook is een vaste plant, wat wil zeggen dat het elk jaar zelf terugkomt, zonder dat je iets voor hoeft te doen. De plant sterft af in de winter, en verschijnt rond april weer.
In het voorjaar verschijnen de groene sprietjes, die je kunt afsnijden om te gebruiken als kruid. Als je niet te veel van de sprietjes afknipt, komt de plant in bloei rond eind mei. De bloemen van bieslook zijn paars, met aan de onderkant een klein sappig bolletje met uiensmaak.
Vaste plant/ eenjarig: Vaste plant
Geschikt voor pot: Ja
Zaaien: maart t/m mei. Het is makkelijker om een potje bieslook te kopen en dit te scheuren (zie video hieronder).
Bloeit in: mei t/m juli.
2.Oost indische kers (Tropaeolum majus)
De meeste eetbare bloemen zijn mooi om gerechten mee op te fleuren, maar voegen weinig smaak toe aan een gerecht. De Oost-Indische kers is een uitzondering. Oost-Indische kers heeft een duidelijke uitgesproken smaak. Het heeft een pittige, radijsachtige smaak.
Je kunt de bloemen eten, maar ook de bladeren en de zaden. Pluk de zaden in een jong stadium. Hiermee kun je kappertjes maken. Van de bladeren kun je bijvoorbeeld pesto maken.
Oost indische kers is een kruipende plant. Er zijn ook speciale klimmende varianten. Het is een mooie fleurige bodembedekker. Het is een eenjarige plant, maar het zaait zich makkelijk uit. Als je plant laat afsterven en niet weghaalt, dan is de kans groot dat de zaden op de grond vallen, en dat je het volgend jaar weer terugziet.
Vaste plant/ eenjarig: eenjarige, zaait zich makkelijk uit.
Geschikt voor pot: Ja, kies een grote pot. In een pot zal het minder uitbundig groeien.
Zaaien in: april t/m juni
Bloeit in: juli t/m oktober
3.Goudsbloem (Calendula officinalis)
Goudsbloemen zijn prachtige oranje bloemen die uitbundig bloeien. Naast eetbaar, worden ze ook vaak gebruikt om huid zalfjes mee te maken.
Het heeft weinig smaak, maar de knaloranje kleur geeft je roomkaas, boter of salade meteen kleur. Of gebruik het om je thee melange een leuke kleur te geven.
Je kunt de zaden hiervan makkelijk oogsten. Dit is waarschijnlijk niet nodig, want het zaait zich makkelijk uit. Oogst de bloemen en haal uitgebloeide bloemen regelmatig weg voor een langere bloei.
Vaste plant/ eenjarig: eenjarige, zaait zich makkelijk uit.
Geschikt voor pot: Ja
Zaaien in: sept t/m okt voor vroege bloei volgend jaar of in april t/m juni
Bloeit in: juni t/m september
4. Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)
Deze hoge plant met diep paarse bloemen is zeker een aanblik in je tuin. Groot kaasjeskruid kan 80 tot 150 cm hoog worden. De plant groeit vooral de hoogte in. Dit is handig als je niet zo veel plek hebt.
Vroeger werd groot kaasjeskruid ook gegeten als groenten. De bladeren kun je prima bereiden als spinazie. De bloemen kun je gebruiken om je gerechten op te fleuren. Van de bloemen kun je ook theezetten. De plant bevat veel slijmstoffen, die een positieve werking hebben op de luchtwegen en darmen.
Groot kaasjeskruid staat graag in de zon, maar in halfschaduw gaat het ook prima.
Vaste plant/ eenjarig: vaste plant (overleeft minder strenge winters)
Geschikt voor pot: Ja grote pot
Zaaien in: sept t/m okt voor vroege bloei volgend jaar of in april t/m juni
Bloeit in: juni t/m september.
5.Komkommerkruid (Borago officinalis)
Komkommerkruid is een ware magneet voor bijen en hommels. Het is altijd een van de meest bezochte planten in de tuin. De plant geeft veel kleine blauwe of witte eetbare bloemetjes. De bloem heeft een neutrale smaak. Sommigen zeggen dat het naar komkommer smaakt. Zelf proef ik dat niet heel erg terug.
De bloemen zijn bescheiden, maar de plant zelf kan behoorlijk groot worden. Enig ondersteuning is nodig als je wilt dat de plant rechtop blijf.
Vaste plant/ eenjarig: eenjarige, zaait zich makkelijk uit.
Geschikt voor pot: ja grote pot
Zaaien in: sept t/m okt voor vroege bloei volgend jaar of in april t/m juni
Bloeit in: juni t/m augustus
6.Viooltjes
Viooltjes zijn een van de meest populaire eetbare bloemen. De platte vorm, kleurrijke bloemen en neutrale smaak maken viooltjes zeer geschikt voor decoraties. Viooltjes komen in allerlei kleuren.
Blijf de uitgebloeide bloemen afhalen, voor een langere bloei. Zaai violen om de twee maanden vanaf februari zodat je altijd bloeiende violen hebt. Als je violen in juli en augustus zaait, kun je volgend jaar extra vroeg van de bloemen genieten.
Vaste plant/ eenjarig: tweejarig
Geschikt voor pot: ja, ook in kleine potten.
Zaaien in: sept t/m okt voor vroege bloei volgend jaar of in april t/m juni
Bloeit in: april t/m september
7.Korenbloem (Centaurea cyanus)
De felle blauwe kleuren vallen meteen op in de tuin. Korenbloem komt ook in de kleuren donkerpaars, roze, of zelfs wit. Het middelpunt van de bloem heeft een bolle vorm, als je dit afknipt gaan de bladeren van de bloemen los. De bloembladeren kun je gebruiken als kleuren confetti op je taarten, salades, boter of theemelanges. Er is weinig smaak aan de bloemen zelf.
Je kunt korenbloem zaaien in maart zaaien en dan bloei de plant in de zomer. Je kunt de zaden in september of oktober ook rechtstreeks in de grond zaaien. Het voordeel hiervan is dat je volgend jaar vroeg bloemen krijgt. Verwijder de top van de plant voor een vollere plant.
Vaste plant/ eenjarig: eenjarig
Geschikt voor pot: ja grote pot.
Zaaien in: sept t/m okt voor vroege bloei volgend jaar of in april t/m juni
Bloeit in: mei t/m september.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
8.Pronkbonen (Phaseolus coccineus)
Pronkbonen geven knalrode bloemen, die eetbaar zijn. Pronkbonen worden natuurlijk gekweekt voor de bonen, maar af en toe wat bloemen afhalen ter decoratie kan geen kwaad. Je kunt zowel de jonge peulen eten, of later oogsten voor de bonen.
Pronkbonen zijn snelle klimmers. Zaai ze langs een tuinboog of zorg voor een klimconstructie.
Vaste plant/ eenjarig: eenjarig
Geschikt voor pot: nee
Zaaien in: half mei t/m juni
Bloeit in: juni t/m september.
Veel van deze bloemen kun je in september en oktober buiten zaaien. Door ze in september al te zaaien, gaan ze volgend jaar vroeg bloeien. Je kunt ze in april ook zaaien, zodat je in de zomer van hetzelfde jaar bloemen krijgt. In september kun je ook veel andere plukbloemen (niet eetbaar!) ook zaaien. In de blog ‘Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?’ kun je meer hierover lezen.
Dit waren 8 eetbare bloemen die makkelijk zelf kunt kweken. Heb je helemaal geen tuin of balkon dan kun je kiezen voor violen. Zaai ze bijvoorbeeld in een terracotta potje.
Verras jij je gasten bij de volgende diner? Of ga je de mooiste cupcakes maken voor het volgende verjaardagsfeestje? Mocht je nog vragen hebben, schroom niet om ze hieronder te stellen.
Vind je het leuk om regelmatig tips en inspiratie te ontvangen voor je moestuin? Volg me op socialmedia. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen: