Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een zaailint is een lint met zaden die al op de juiste plantafstand geplaatst is. Je hoeft alleen het zaailint in de grond te doen en klaar. Uitdunnen is niet meer nodig. Zaailinten zijn vaak duurder, en er zitten veel minder zaden in vergeleken met een normale zaadverpakking. Reden genoeg om je eigen zaailinten te maken. In dit artikel lees je meer over hoe zelf je een zaailint kunt maken met materialen die iedereen in huis heeft.
Waarom een zaailint maken?
In een zaailint liggen de zaden al op de juiste plantafstand. Uitdunnen is hiermee verleden tijd. Ik vind dit vooral handig bij wortels. De zaden van wortels zijn klein waardoor het moeilijk is om elk zaad op de juiste plantafstand te zaaien. De zaden zijn ook nog donker, waardoor je op de donkere aarde moeilijk goed kunt zien waar je precies hebt gezaaid. Wortelgeur komt vrij tijdens het uitdunnen van wortels en dit trekt wortelvliegen aan. Daarnaast bespaar je op deze manier ook zaden. Je zaait niet meer dan wat nodig is. Wortels houden niet om verspeend te worden, waardoor je de uitgedunde plantjes niet ergens anders kunt planten. De kans op misvormde wortels is hierbij groot.
Voor welke planten is een zaailint handig?
Een zaailint is vooral handig bij planten die:
- direct buiten gezaaid moeten worden
- die niet van verspenen houden
- kleine zaadjes hebben
- waarvan de plantafstand belangrijk is. Planten die breedwerpig gezaaid kunnen worden, is een zaailint niet van toegevoegde waarde.
Persoonlijk vind ik zaailinten vooral handig bij wortels, bosui en prei. Bij bloemen gebruik ik een zaailint ook vaak bij het zaaien van papavers.
Planten die goed tegen verspenen kunnen, kun je bij het uitdunnen ook ergens anders planten. Vooral groenten waarbij dit niet kan, kun je een zaailint gebruiken. Op deze manier verspil je minder zaden.
Wat heb je nodig om een zaailint te maken?
- toiletpapier
- bloem (alle type bloem is geschikt)
- water
- liniaal
- een satéstok/ tandenstoker
- een kwast of eetstokje
- een pen (optioneel)
Instructies
- Meng gelijke delen water en bloem samen tot een egale pasta.
Dit wordt de “lijm”. Met 1 theelepel bloem en 1 theelepel water kun je al aardig wat zaailinten maken. - Pak een lang stuk toiletpapier.
Vouw het toiletpapier in de lengte dubbel. De zaden komen in het midden van de bovenste strook te staan. - Kijk op de zaadverpakking wat de gewenste plantafstand is.
- Markeer met een pen of potlood het midden van de bovenste strook waar de zaden moeten komen. Hou rekening met de plantafstand. Deze stap is optioneel, je kunt ook meteen het bloemmengsel op de juiste plantafstand zetten.
- Plaats een puntje van het bloemmengsel op de markeringen met een kwast of eetstokje.
- Plaats de zaden op het net geplaatste bloemmengsel.
Heb je kleine zaden? Je kunt een zaad makkelijk oppakken met een satéstok of tandenstoker, door het eerst een beetje nat te maken. - Vouw het toiletpapier dubbel op de vouwlijn die je in stap 2 had gemaakt.
- Druk elk zaad zachtjes aan, zodat het papier beter plakt.
- Schrijf de plantnaam en datum op de zaailint.
En daar heb je een zaailint. Je kunt het zaailint meteen gebruiken. Je kunt het ook bewaren. Laat het zaailint eerst goed uitdrogen, als je het wil gaan bewaren.
In onderstaande video kun je zien hoe ik het zaailint maak.
Hoe moet je een zaailint gebruiken?
Het zaailint is gemaakt van toiletpapier, en dit composteert helemaal. Je kunt het zaailint dus meteen op de grond doen, en daarna bedekken met wat aarde. Wat water geven en klaar. De planten zullen op de juiste plantenafstand groeien, en je hoeft later niet uit te dunnen.
Ik wens een een rijke oogst toe. Mocht je dit handig vinden, laat het even hieronder weten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen:
Pingback: Top 8 makkelijke groenten waar het niet mis kan gaan. - BinnenBuitenBloei