Je hebt een mooie, compacte lavendelplant uit het tuincentrum gehaald. Maar na een paar jaar worden de stengels lang en houtachtig, het midden van de plant wordt kaal en de plant valt uit elkaar. Herkenbaar? Als je liever korte, volle lavendelplantjes wilt, lees dan verder. In deze blog leg ik uit hoe je voorkomt dat lavendel verhout, én wat je kunt doen als het al zover is.
Waarom verhout lavendel?
Lavendel is een halfheester (ook wel halfstruik genoemd). Dit betekent dat de plant elk seizoen nieuwe, groene scheuten aanmaakt bovenop oudere, houtige takken. Dit is een natuurlijk groeiproces, maar het nadeel is: hoe ouder het hout, hoe minder bloemen de plant produceert en hoe slechter hij weer uitloopt.
Als je niet op tijd snoeit, veroudert het hout snel. Verhoute lavendel is moeilijk te herstellen, dus voorkomen is beter dan genezen. Begin daarom met snoeien al vanaf het eerste jaar.
Hoe voorkom je dat lavendel verhout?
Snoei je lavendel twee keer per jaar.
- Na de bloei (meestal in juli of augustus) snoei je alle uitgebloeide bloemen weg, samen met een klein beetje van het groen. Tijdens deze lichte snoei, snoei je de lavendel weer in vorm. Snoei in de zomer niet te diep, want de winter moet nog komen. Laat genoeg groen staan ter bescherming tegen vorst.
- De tweede snoei vindt plaats in het voorjaar, tussen maart en april. De winter is voorbij en nu mag de plant steviger aangepakt worden.
Tijdens deze periode snoei je ook de vlinderstruik. In de blog ‘Wanneer vlinderstruik snoeien’ kun je hier meer over lezen.
Bij de grote voorjaarssnoei snoei je tot net boven het kale hout. Zorg dat er altijd wat groen zichtbaar blijft. Wil je de lavendel wat hoger houden, dan snoei je iets minder. Snoei nooit tot in het kale hout: lavendel loopt daar meestal niet meer uit.
Kun je verhoute lavendel nog redden?
Als je lavendel al sterk verhout is, kun je in het voorjaar een redderpoging doen door flink terug te snoeien. Knip de takken terug tot 10–15 cm boven de grond. Doe dit nooit in de zomer, want dan is de kans klein dat de plant de winter overleefd.
Let op: dit is geen garantie. In het kale hout zitten vaak geen slapende ogen meer, en dus kan het zijn dat de plant niet meer uitloopt. Laat in elk geval wat groene scheuten in het midden staan, want de plant groeit van binnenuit naar buiten.
Vind je de lavendel te kaal of te oud geworden? Dan kun je hem verjongen door te stekken.
Hoe stek je lavendel?
Juni en augustus zijn de beste maanden om lavendel te stekken. Knip de bovenste 10–15 cm af van niet-bloeiende stengels. Kies bij voorkeur jonge, maar niet te zachte stengels: de takken moeten flexibel zijn, maar stevig.
Verwijder de onderste bladeren en knip de onderkant schuin af. Zo ontstaat er meer oppervlakte voor wortelvorming. Je kunt stekpoeder gebruiken om wortelvorming te versnellen. Zet de stekken vervolgens in een pot met potgrond.
Ik zet de stekken aan de rand van de pot, zodat je de jonge plantjes later makkelijk kunt scheiden. Zet de pot op een lichte plek, maar uit de directe zon. Houd de potgrond licht vochtig totdat er wortels verschijnen. In het voorjaar zijn de plantjes waarschijnlijk voldoende geworteld om uitgeplant te worden.
Ik hoop dat je de gezochte informatie hebt kunnen vinden in deze blog. Volg me op mijn Youtube kanaal of social media kanalen voor meer tips over tuinieren en moestuinieren. Je kunt me vinden onder de naam @BinnenBuitenBloei. Of klik hieronder bij de iconen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Andere interessante artikelen: