Hoe kweek je dille?

Hoe kweek je dille?

Dille, met zijn fijne, veerachtige bladeren en heerlijke anijsachtige geur, is een van die kruiden die je moestuin meteen opfleurt. Niet alleen ziet het er prachtig uit tussen je andere planten, maar het is ook nog eens enorm veelzijdig in de keuken. Maar hoe kweek je dille en zorg je er nu voor dat je dille gelukkig is en goed groeit? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van dille kweken, of je nu een ruime tuin hebt of slechts een klein balkonnetje.

Dille kweken: Zaaitijd en locatie.

De eerste stap in het succesvol kweken van dille begint bij de juiste zaaitijd en locatie. Dille houdt van warmte en licht, dus het is belangrijk om te wachten tot de kans op nachtvorst voorbij is. In Nederland is dit meestal rond eind april of begin mei. 

Kies een zonnige plek in je tuin waar de grond goed doorlatend is. Hoe meer zon, hoe beter de dille-plant groeit én hoe meer smaak de bladeren geven. Dille groeit het best in grond die rijk is aan voedingsstoffen, maar ook goed water kan afvoeren. Te natte grond kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten, en dat willen we natuurlijk niet. 

Als je eenmaal een goede plek hebt gevonden, is het tijd om te zaaien. Dillezaden kunnen direct in de grond worden gezaaid. Maak ondiepe geultjes van ongeveer een halve centimeter diep en zaai de zaden erin. Houd een afstand van ongeveer 25 centimeter tussen de rijen. Bedek de zaden lichtjes met aarde en geef ze voorzichtig water.

Dille Standplaats

Dille verzorgen: Water en voeding.

Dille is een redelijk onderhoudsvriendelijke plant, maar een beetje aandacht kan geen kwaad. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, vooral in de eerste weken na het zaaien. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de grond drassig wordt. Eenmaal gevestigd, is dille relatief droogte tolerant, maar hij zal je dankbaar zijn voor een slokje water tijdens droge periodes.

Wat voeding betreft, is dille niet al te kieskeurig. Een beetje compost of organische mest bij het zaaien is vaak al voldoende om de plant een goede start te geven. Bemest de plant verder niet te veel, want dille heeft de neiging om snel te gaan bloeien als hij te veel voeding krijgt, en dat kan ten koste gaan van de smaak van de bladeren.

Dille kweken op het balkon: Een prima optie.

Geen tuin? Geen probleem! Dille groeit ook prima in potten op een balkon. Het belangrijkste verschil is dat de pot groot genoeg moet zijn, minimaal 30 centimeter diep, om de wortels voldoende ruimte te geven. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft, want net als in de tuin houdt dille in een pot niet van natte voeten.

Een ander verschil is dat potplanten sneller uitdrogen dan planten in de volle grond. Controleer de potten regelmatig en geef water zodra de bovenste laag aarde droog aanvoelt. Omdat voedingsstoffen in potgrond sneller worden uitgespoeld, kan het handig zijn om eens in de paar weken wat vloeibare kruidenvoeding toe te voegen.

Een nadeel van dille kweken op een balkon kan de wind zijn. Dille heeft de neiging om lange, dunne stengels te ontwikkelen, en op een winderig balkon kunnen deze snel omvallen. Zet je pot daarom op een beschutte plek, of overweeg om de plant wat steun te geven met een bamboestokje.

dille kweken in potten

Dille oogsten en gebruiken.

Na ongeveer 8 weken kun je beginnen met het oogsten van de eerste dilleblaadjes. Knip regelmatig wat takjes af om de plant compact en vol te houden. Hoe meer je oogst, hoe meer de plant zal groeien.

Dille is een geweldige smaakmaker in de keuken. Een recept waarin dille echt onmisbaar is, is Tzatziki. Die heerlijke Griekse yoghurtsaus, krijgt zijn frisse smaak grotendeels dankzij dille. Ook bij visgerechten wordt dille in overvloed gebruikt, vaak in combinatie met citroensap. En bij gegrilde zalm zorgt dille voor een subtiele, maar onmiskenbare smaakbeleving.

Dit was een gastblog van Plantenshopzeeland. Plantenshopzeeland is opgericht met de missie om hoogwaardige tuinproducten en kennis samen te brengen op één uitgebreid tuinplatform. Neem een kijkje op hun website: Plantenshopzeeland.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Voor meer tips en inspiratie per e-mail, over het kweken van je eigen groenten, fruit, plukbloemen en het verzorgen van kamerplanten.
Delen op Facebook
Delen op WhatsApp

Andere interessante artikelen:

Wat kun je zaaien in augustus
Wat kun je in augustus nog zaaien?
In augustus ben je vaak druk bezig met het oogsten van je komkommers, courgettes en tomaten. Toch is...
eetbare bloemen die je makkelijk zelf kunt kweken
8 eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken.
Koop je eetbare bloemen niet bij het tuincentrum. Vaak zijn ze behandeld met bestrijdingsmiddelen. Als...
Lichtkiemers moestuin bloementuin
Welke zaden zijn lichtkiemers: in de moestuin en bloementuin
Door het bedekken van zaden die lichtkiemers zijn, vertraag je het kiemingsproces. In dit artikel lees...
moestuin: grond voorbereiden
Grond voorbereiden voor volgend seizoen: Top 5 tips.
Ga je het moestuinseizoen afsluiten? Hoe moet je de grond voorbereiden voor volgend seizoen? Met deze...
plukbloemen zaaien in herfst
Welke snijbloemen kun je zaaien in de herfst?
Deze snijbloemen kun je zaaien in de herfst. Hierdoor krijg je eerder en sterkere snijbloemen. Dit zijn...
Makkelijk zadenenvelop maken
Zadenenvelop maken: alleen papier nodig
Maak een zadenenvelop met alleen papier. Je zaden vallen niet uit, het is hersluitbaar en het is rechthoekig...
Zaailint maken
Zaailint maken: met materialen die iedereen in huis heeft
Heb je weleens een zaailint van wortels, radijs of bloemen gekocht? Zelf vind ik het erg handig. Een...
Zaden binnen zaaien- tips en instructies
Zaden binnen zaaien: tips en instructies
In de koude maanden kun je binnen alvast beginnen met het zaaien van zaden. Dit gebeurt vaak rond maart....
Hoe zaden zaaien h
Zaden zaaien: hoe moet dat?
Je hebt een pakje zaad gekocht. En je wilt voor het eerst deze zaden gaan kweken tot je favoriete groente...
Compost in hand
Hoe maak je compost: 4 methodes uitgelegd.
Compost is de oplossing voor de meeste grondproblemen. Maar hoe maak compost? In deze blog worden 4 methodes...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *